VIDEO: Parlament bude v diskusii o sudcoch pokračovať v piatok, je medzi nimi aj Fico

Predseda Smeru Robert Fico spĺňa predpoklady na výkon funkcie sudcu Ústavného súdu SR. Rozhodol o tom vo štvrtok parlamentný ústavnoprávny výbor, čím odobril Ficovu kandidatúru na ústavného sudcu. Za hlasovalo sedem poslancov, proti boli šiesti. Predseda NR SR Andrej Danko povedal, že voľba kandidátov na ústavných sudcov by mohla byť v piatok a bude pravdepodobne tajná. Do rozpravy ku kandidátom sa písomne prihlásilo 12 poslancov.

07.02.2019 07:50 , aktualizované: 22:14
debata (810)

VIDEO: Irén Sárközy (Most-Híd) vysvetľuje, prečo sa rozhodla schváliť Roberta Fica za kandidáta na ústavného sudcu. Ondrej Dostál (SaS) hovorí o svojich výhradách.

Video

Fico bude podľa Nicholsonovej zaujatý

Predseda Smeru a expremiér Robert Fico desať rokov deformoval právny štát. Ak by sa dostal na Ústavný súd SR, nerozhodoval by nezaujato a objektívne. Myslí si to podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

„Robert Fico nebude rozhodovať proti sebe a teda nebude rozhodovať za Slovensko,“ povedala Ďuriš Nicholsonová s tým, že posledných desať rokov tu bolo Slovensko Roberta Fica.

Podpredsedníčka parlamentu poukázala aj na problém s Ficovou 15-ročnou právnickou praxou. Podľa jej slov naďalej nespĺňa toto kritérium. „Nevie jednoznačne dokázať, že bol v právnickom povolaní činný 15 rokov. Chýba mu niekoľko mesiacov od splnenia tejto podmienky,“ zdôraznila.

Fica sa zastal poslanec Smeru Erik Tomáš. „Robert Fico splnil zákonnné podmienky, konštatoval to ústavnoprávny výbor. Mali by ste to rešpektovať,“ vyhlásil Tomáš. Opozície sa pýta, kde berie morálne kvality, aby o sebe tvrdila, že len ona vie vybrať správnych kandidátov.

Poukázal na kauzu sasanka, teda na raňajky lídra SaS a vtedajšieho predsedu Národnej rady Richarda Sulíka s Marianom Kočnerom, kde hovorili o voľbe generálneho prokurátora. Tiež sa pýta, či môže byť podpredsedníčkou parlamentu žena, ktorej asistent si do vlastného vrecka „ulieval peniaze“.

Most-Híd urobí pre zvolenie osemnástich všetko

Koaličný Most-Híd urobí všetko pre to, aby parlament zvolil 18 kandidátov. Uviedol to vo svojom stanovisku.

V súvislosti s tým, že poslankyňa Irén Sárközy podporila vo výbore kandidatúru Fica, strana uviedla, že jej hlasovanie bolo jediné možné vzhľadom na predložené dokumenty o jeho právnickej praxi.

Sárközy v pondelok (4.2.) zdôraznila, že medzi 18 kandidátmi, ktorí by mali byť podľa jej názoru predložení na rozhodujúci výber prezidentovi SR, sa Robert Fico (Smer) nenachádza. „Mňa viac oslovilo iných 18 kandidátov ako ten, ktorého kandidatúra z dôvodu splnenia formálnych náležitostí je otvorená,“ uviedla.

O expremiérovi hlasoval výbor opätovne preto, že pôvodne neprijal uznesenie. Plénum Národnej rady SR bude tak vyberať 18 kandidátov na ústavných sudcov z celkového počtu 39, 40. uchádzačka Lucia Kurilovská kandidatúru stiahla.

O tom, že aj Fico bude súčasťou 39 kandidátov na post ústavných sudcov rozhodla Irén Sárközy (Most-Híd). Sárközy argumentovala tým, že hlasuje iba za to, čo má pred sebou. O svojom názore sa údajne radila aj s bývalým členom ústavnoprávneho výboru Petrom Kresákom (Most-Híd). Kresák sa sám uchádza o post ústavného sudcu.

Podľa ústavného právnika by mal Danko prezidentovi predložiť úplný zoznam

Ústavný právnik Eduard Bárány upozorňuje, že Danko by mal prezidentovi predložiť úplný zoznam mien, teda dvojnásobný počet potrebných kandidátov. „Zákon počíta s tým, že sa v prvom kole nepodarí zvoliť všetkých 18. Preto môže parlament hlasovať dvakrát,“ vysvetlil odborník.

Ak nevyjde ani druhý pokus, celý proces výberu sa musí začať odznova. Znamená to vypísanie nových volieb s novými návrhmi kandidátov, vypočutie kandidátov na ústavnoprávnom parlamentnom výbore.

Poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Robert Madej (Smer) sa na úvod nevedeli dohodnúť, či sa vôbec malo zasadnutie výboru konať. Kým podľa Madeja musí aj v prípade Fica výbor rozhodnúť, podľa Dostála ide o zvýhodňovanie jedného kandidáta pred ostatnými. Program schôdze napokon poslanci schválili, sedem bolo za, šesť proti a jeden sa hlasovania zdržal.

Alojz Baránik (SaS) podal procedurálny návrh, aby sa na zasadnutí výboru zúčastnil aj Robert Fico, poslanci ho však hlasovaním zamietli.

Prenos zo zasadnutia výboru ste mohli sledovať tu.

Podľa Miroslava Beblavého (Spolu) Fico podmienku 15-ročnej právnickej praxe nespĺňa ani potom, ako dodal ďalšie dokumenty. Externé vyučovanie predmetu podľa neho nemožno považovať za právnickú prax. Narážal na jeho pôsobenie na univerzite v Banskej Bystrici.

Pedagogická prax nie je aplikáciou práva, myslí si poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd). Zároveň dodala, že ju treba akceptovať, keďže tomu tak bolo aj v minulosti.

Poslanec Dostál spochybnil právnickú prax, ktorú Fico predložil výboru. Podľa jeho výpočtov expremiérovi chýba 27 mesiacov právnickej praxe. Rokovanie výboru označil za účelové.

Hlasovanie môže priniesť prekvapenie

Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa dnes neuskutoční. Uviedol to predseda NR SR Andrej Danko s tým, že voľba by mohla byť v piatok a podľa jeho slov bude pravdepodobne tajná a môže priniesť prekvapenie. „Ak sa dnes skončí rozprava, chcel by som, aby voľba bola v piatok. Všetko záleží od priebehu prerokovania,“ uviedol. Danko zároveň uviedol, že aj v prípade, ak plénum nezvolí kompletný počet 18 kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, pošle ho prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby z nich vymenoval polovicu za sudcov. "My sme povinní poslať zvolených kandidátov.

Do rozpravy sa písomne prihlásilo 12 zákonodarcov. Po ich vystúpeniach budú mať poslanci možnosť prihlásiť sa do diskusie ústne. Ešte predtým o 10.00 hod pred poslancov predstúpil prezident SR Andrej Kiska, ktorý vyjadril k voľbe ústavných sudcov. (Viac v správe: Kiska apeluje na poslancov: Vašou povinnosťou je zvoliť 18 kandidátov.)

Úlohou poslancov je zvoliť 18 kandidátov, z ktorých si prezident Andrej Kiska vyberie deväť nových ústavných sudcov. Tým doterajším sa končí funkčné obdobie v polovici februára.

Ficova právnická prax

Podľa materiálov zverejnených na sociálnej sieti Fico vyučoval od septembra 2000 do januára 2002 na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre, podmienkou na toto pôsobenie bolo vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa v odbore právo.

„Náplň predmetu (ľudské a občianske práva, pozn.) vyžadovala od prednášateľa kvalifikáciu vysokoškolského vzdelania tretieho stupňa v odbore právo a hlbšie znalosti viacerých právnych disciplín vrátane ústavného a medzinárodného práva,“ píše sa v potvrdení o praxi z Katedry politológie a európskych štúdií Filozofickej fakulty (FF) UKF.

V akademických rokoch 1999/2000 a 2000/2001 učil na Právnickej fakulte (PF) Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici predmet vnútroštátne a medzinárodné garancie ochrany ľudských práv. Aj tu uvádzajú, že bolo potrebné právnické vzdelanie. „Tento typ odborných predmetov na PF UMB v Banskej Bystrici vždy zabezpečovali výlučne pedagógovia s ukončeným právnickým vzdelaní,“ uvádza sa v dokumente z PF UMB. V hodnotení pedagogickej činnosti v tejto škole sa píše, že Fico patrí medzi renomovaných odborníkov v uvedenej oblasti.

Fico ďalej predložil potvrdenie Strediska pre obete trestných činov, kde od júla 2001 do júna 2003 bezplatne poskytoval pomoc a odborné právne poradenstvo pre niektorých klientov občianskeho združenia, ktorými boli obete rôznych trestných činov. Opätovne dodal podpísané potvrdenie o pedagogickej činnosti na Katedre politológie a európskych štúdií FF UKF v Nitre, ktoré bolo na účely habilitácie.

TV Pravda: Danko je silnejší ako Kiska, prezident hrá pri ústavných sudcoch až druhé husle (vysielané 24.1.2019)

Video

TV Pravda: Procházka pokračuje v trapasoch. Pozrite si ako sa zrodila jeho kandidatúra (vysielané 25.1.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

810 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ústavny súd #ústavnoprávny výbor #voľba ústavných sudcov