VIDEO: Osobu, ktorú plánovali zavraždiť, niekto lustroval. Padnú ďalšie obvinenia v kauze Kuciaka

Generálna prokuratúra (GP) SR nezasiahla nezákonne do rozdelenia tímu, ktorý rieši úkladnú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tím zostáva v pôvodnej zostave. Zdôraznil to vo štvrtok na tlačovej konferencii generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár za účasti prvého námestníka generálneho prokurátora SR Petra Šufliarskeho, prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského a dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

07.02.2019 11:08 , aktualizované: 19:01
debata (232)

VIDEO: Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, policajný prezident Milan Lučanský a dozorový prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry hovoria o posunoch vo vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy, príčinách pridelenia vyšetrovania prípravy vrážd dvoch prokurátorov a advokáta policajnej inšpekcii. Kto môže za úniky z vyšetrovacích spisov? Kedy sa dočkáme odhalenia objednávateľov?

Video

Rozhodli sa však vytvoriť ďalší vyšetrovací tím, ktorý sa bude zaoberať plánovaním vraždy prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku, ako aj advokáta Daniela Lipšica, aby odľahčili pôvodný tím. Oba vyšetrujúce tímy dozorujú tí istí prokurátori. Dôvodom je snaha čo najskôr vraždu Kuciaka vyšetriť, keďže sa blíži termín ukončenia väzby štyroch podozrivých. Pokiaľ ich dovtedy neobžalujú, bude musieť prokuratúra požiadať súd o predĺženie ich väzby. „Ak súd zistí, že sú prieťahy, je to dôvod na ich prepustenie, čo nepripustíme,“ vyhlásil Čižnár.

Čižnár informoval aj o tom, že v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej môžu padnúť ďalšie obvinenia. Dozorový prokurátor špeciálnej prokuratúry zároveň podotkol, že sa rovnako musia preveriť aj informácie o prípadnom plánovanom únose Jána Kuciaka ešte pred jeho smrťou. Nateraz ich nemôže ani potvrdiť, ani vyvrátiť.

Generálny prokurátor sa zmienil, že niekto lustroval jednu z osôb, na ktorú sa plánovala vražda.

Čižnár vyhlásil, že jedného z prokurátorov, Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica, ktorých prípravu vraždy má vyšetrovať aj policajná inšpekcia, na 99 percent lustrovali.

"Informácie na prokurátora ÚŠP Maroša Žilinku boli také hrozivé, že získať ich je takmer nemožné, vysvetlil.

Podľa generálneho prokurátora sa na tom pravdepodobne podieľali policajti. Aj preto sa bude na vyšetrovaní prípravy vrážd podieľať Inšpekcia Ministerstva vnútra SR, ktorá preveruje podozrenia z trestnej činnosti a pochybenia policajtov.

Čoskoro padnú ďalšie obvinenia

Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uviedol, že je tu snaha, aby boli tieto skutky patrične vyšetrené. „Aby aj osoby, ktoré sa podieľali "len“ lustráciou, boli potrestané," povedal. Podľa neho nejde o vymyslené skutky. Za závažné považuje aj to, že sa príprava vrážd týkala vrcholných predstaviteľov bezpečnostných zložiek SR. V prípade jedného poškodeného dospela podľa jeho slov do štádia, že len zhoda šťastných okolností spôsobila, že osoba nebola zavraždená. „Ak by k tomu došlo, tak by sme sa dnes nebavili o vražde Kuciaka,“ doplnil. Táto konkrétna vražda sa mala odohrať ešte pred vraždou novinára, nechcel však konkretizovať, o koho išlo.

VIDEO: Kto pripravoval vraždu námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho, prokurátora Maroša Žilinku či bývalého dvojnásobného ministra a v súčasnosti advokáta Daniela Lipšica? V akom stave je v súčasnosti vyšetrovanie, hovorí Šufliarsky a dozorový prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry.

Video

Dozorový prokurátor avizoval, že ÚŠP pred výročím zavraždenia Kuciaka informuje o odpočte činností a o doposiaľ zistených skutočnostiach a úkonoch vyšetrovateľov. „Môžem vás ubezpečiť, že už teraz má vyšetrovací spis takmer 40 zväzkov. Ten obsah je skutočne značný,“ vysvetlil. Objasnenie samotného priebehu vraždy podľa jeho slov neznamená, že sa nepracujú na vypátraní koncového objednávateľa.

Čižnár doplnil, že je pravdepodobné, že ďalšie obvinenia v tomto prípade padnú v blízkej dobe. „Budete urýchlene informovaní, kto a za aký skutok bol ďalej obvinený,“ dodal.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný pre Pravdu vysvetlil, že v policajnom systéme môžu byť blokované údaje napríklad pri policajných funkcionároch, prokurátoroch či ústavných činiteľoch. „Je to systém akejsi ochrany dát pred neoprávneným zneužitím, hlavne u ľudí, ktorí sú v nejakom postavení a treba ich viac chrániť ako bežnú populáciu,“ opísal analytik. Blokované môžu byť informácie napríklad o ľuďoch, ktorým Národný bezpečnostný úrad vydal bezpečnostnú previerku. Musia ňou prejsť napríklad špeciálni prokurátori. „Mať previerku znamená vyplniť veľmi detailný dotazník o sebe, ktorý je pre niekoho veľmi zaujímavý. Tam sú zhromaždené až intímne dáta. Ak sa k takémuto dotazníku niekto dostane, má o tej osobe veľmi dôkladný a detailný prehľad,“ povedal Žitný, podľa ktorého nie je vylúčené, že práve takéto informácie mohli získať ľudia, ktorí chceli prokurátorov a advokáta zavraždiť.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Milan Žitný Bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Blokačný mechanizmus podľa Žitného znamená mať prístupové heslo alebo kartu, ktorá elektronickou cestou oprávňuje do systému vstupovať a čítať v ňom uložené informácie. „Ale máte, povedzme, kartu, ktorá vás púšťa iba na prízemie, nepustí vás na najvyššie poschodie. Čiže sa nedostanete ku všetkým informáciám a databázam. Kto mohol lustrovať prokurátora, ten musel mať mimoriadne oprávnenie na to, aby mohol do systému vstúpiť a tieto dáta z neho ťahať,“ podčiarkol Žitný s tým, že takéto niečo mohol urobiť len človek zvnútra polície. Ak niekto do policajného systému vstúpi, zostáva v ňom o tom elektronická stopa. „Neviem, či systém, ktorý používa slovenská polícia, vie rozoznať, kto čo pozeral, v čom sa hrabal. Ale dobrý kvalitný systém toto dokáže,“ mieni Žitný. Na otázku, či by bolo možné takýto záznam obísť a stopu nezanechať, odpovedať nevedel. „No dosť o tom pochybujem. To by musel byť administrátor, ten by to možno vedel,“ uzavrel bezpečnostný analytik.

Plánovanie vrážd mal pôvodne v gescii tím, ktorý vyšetruje Kuciakovu vraždu. Presunutím časti agendy na policajnú inšpekciu sa v prípade dvojnásobnej vraždy nič nezmenilo. „Základný vyšetrovací tím funguje v pôvodnej zostave,“ zdôraznil Čižnár a odsúdil hystériu okolo tohto rozhodnutia, ktoré niektoré médiá interpretovali ako politické zasahovanie do vyšetrovania. Čižnárove slová potvrdil aj špeciálny prokurátor. „Dôvody odňatia sme sa dozvedeli v stredu, podrobne sme celú situáciu rozobrali a môžem potvrdiť, že po vzájomnej diskusii toto rozhodnutie plne rešpektujeme,“ zdôraznil. Lučanský pripomenul, že Daniel Lipšic, ktorý rozdelenie agendy kritizoval, za svojho ministrovania sám urobil niekoľko rovnakých opatrení. Generálny prokurátor priznal, že za zapojením policajnej inšpekcie stálo viac dôvodov. Jedným z nich bol únik informácií. „Ten únik informácií bol absolútne neúnosný. Nehovoriac o tom, že sa prezradil utajovaný svedok. Ja sa na to pozerať nebudem,“ zdôraznil Čižnár.

VIDEO: Policajný prezident Milan Lučanský sa k vyňatiu prípadov prípravy ďalších vrážd vyjadril v stredu 6. 2. 2019.

Video
232 debata chyba