Igor Matovič zostáva poslancom parlamentu, mandát mu neodobrali

Národná rada SR nepotrestala predsedu OĽaNO Igora Matoviča odobratím poslaneckého mandátu. Za odobratie mandátu bolo 26 poslancov, proti hlasovalo 54, zdržali sa 47 zákonodarcovia.

07.02.2019 11:26 , aktualizované: 11:54
parlament, matovic Foto: ,
Igor Matovič v pozemkovom obchode s Jozefom Majským žiaden problém nevidí.
debata (60)

Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií ešte 28. marca 2017 prijal rozhodnutie, ktorým navrhuje odobrať mandát poslanca Národnej rady SR lídrovi hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igorovi Matovičovi. Dôvodom rozhodnutia bolo, že Matovič ako verejný funkcionár si v období od 10. augusta 2013 do 2. septembra 2013 a tiež od 4. septembra 2016 do 29. septembra 2016 nepozastavil živnosť na daňovom úrade a tým porušil ústavný zákon.

Igor Matovič vyzýval pred hlasovaním v parlamente koaličných poslancov, aby dokonali dielo a odobrali mu poslanecký mandát za dvakrát nepozastavenú živnosť. „Vadí mi na politike, že sa hráme na niečo a mnohým záleží viac na tom, že Danko si dá oblek za 5 000, ale nezáleží nám, ako sa správa, či sa správa ako ožran Hrnko, alebo kradne. Tak isto aj pri zákone o ochrane verejného záujmu ideme lynčovať toho, kto mal nula faktúr, nula zisku. Dali ste mi 13 000 eur pokutu, že som mal nula faktúr a nula eur zisk, ale že zlodeja korunovaného, ktorý nevyplatil mzdy 200 ľudom v Revúcej, toho zbožňujete,“ vyhlásil Matovič s tým, že toto je spravodlivosť.

Namiesto toho, aby bol zlodej hnaný do basy, dávajú mu podľa Matoviča priestor v televízii a nechajú ho, aby lynčoval opozičných poslancov, lebo urobili prešľap. „Nevadí vám korunovaný zlodej, usvedčený podvodník a plagiátor a neschválite program (mimoriadnej parlamentnej schôdze s návrhom na odvolanie Danka z postup predsedu NR SR, pozn. SITA), ale vadí vám ten, čo zabudol, že sa mu obnovila živnosť. Nie je ten zákon zvrátený?“ pýtal sa predseda OĽaNO v pléne.

Predseda NR SR Andrej Danko dnes povedal, že o rozhodnutí výboru bol povinný dať hlasovať aj plénu NR SR. „Nie je to štandardná situácia, aby sa hlasovalo o odoberaní mandátu. Je to hrubo politicky zneužívané,“ uviedol.

Ako hlasovali

Za odobratie mandátu Matovičovi hlasovalo deväť poslancov Smeru (Ľuboš Blaha, Igor Choma, Jozef Ježík, Jozef Valocký, Vladimír Matejička, Miroslav Číž, Robert Fico, Ľubomír Vážny, Maroš Kondrót) štyria poslanci SNS (Eva Antošová, Karol Farkašovský, Magdaléna Kuciaňová, Stanislav Kmec) a 12 poslancov ĽSNS.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #odvolávanie #Igor Matovič