Danko k voľbe ústavných sudcov: Prosím Boha, nech ich máme 18 a nech prezident vyberie deväť

Na margo dnešného vystúpenia hlavy štátu v parlamente predseda NR SR Andrej Danko uviedol, že oceňuje, že Kiska nevystúpil pred hlasovaním o voľbe kandidátov, čím by mohol ovplyvniť rozhodovanie poslancov. "Poslanci majú konať nezávisle a nestranne. Ďakujem, že prezident neprekročil hranicu," povedal.

07.02.2019 14:29 , aktualizované: 15:58
debata (30)

Danko zároveň uviedol, že aj v prípade, ak plénum nezvolí kompletný počet 18 kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, pošle ho prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby z nich vymenoval polovicu za sudcov. „My sme povinní poslať zvolených kandidátov. Prosím Boha, nech ich máme 18 a nech prezident vyberie deväť,“ dodal Danko.

Podmanický: Prezident koná falošne

Prejav prezidenta SR Andreja Kisku k voľbe kandidátov na ústavných sudcov bol najslabší, nepriniesol nič originálne. Myslí si to poslanec Smeru-SD Ján Podmanický. Opoziční poslanci majú však iný názor a s viacerými slovami prezidenta sa stotožňujú.

Prezident podľa Podmanického koná falošne, keďže v minulosti zdržiaval vymenovanie nových ústavných sudcov. „Je to minimálne falošné, že prezident odporúča nezdržiavať voľbu, keď on sám ochromoval chod ústavného súdu,“ dodal.

Podmanický svoj hlas vo voľbe kandidátov na ústavných sudcov Ficovi dá, pretože je podľa neho skúsený a kvalifikovaný na tento post. Myslí si, že sa proti Ficovi rozohrala hra na účelové spochybnenie jeho praxe.

Poslanec Anton Hrnko (SNS) sa k obsahu prezidentovho prejavu nechcel vyjadriť. „Ja si myslím, že netreba počúvať, čo sa hovorí, ale kto to hovorí,“ vyhlásil.

Jeho stranícka kolegyňa Eva Antošová sa k voľbe kandidátov na ústavných sudcov plánuje vyjadriť

Sulík: Mohol byť konkrétnejší

Samotnou skutočnosťou, že Kiska prišiel hovoriť do Národnej rady (NR) SR, dal podľa predsedu opozičnej SaS Richarda Sulíka jasne najavo, že táto téma je mimoriadne dôležitá pre spoločnosť. Jeho prejav zhodnotil ako štátnický. „Myslím si, že mohol byť aj konkrétnejší, mohol jasne povedať, že gauneri na ústavný súd nepatria,“ reagoval na prezidentov príhovor.

Nezaradený poslanec Martin Poliačik poznamenal, že táto voľba predstavuje pre poslancov obrovskú zodpovednosť. „V prípade, že už klesne absolútne dôvera aj v ústavný súd ako poslednú inštanciu ochrany ústavnosti na Slovensku, tak to môže naozaj znamenať to, čo on povedal, a to zníženie dôvery v demokraciu samotnú,“ dodal v súvislosti so slovami prezidenta.

Gál: Poslanci majú z čoho vyberať

Na zozname uchádzačov o kandidatúru na ústavného sudcu sú dostatočne kvalitné mená ľudí, ktorí majú nespochybniteľný predpoklad na výkon tejto práce. Vyhlásil to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Zároveň doplnil, že sa stotožňuje s apelom prezidenta SR Andreja Kisku na poslancov a verí, že sa postavia k voľbe zodpovedne.

„Je z čoho vyberať, nedopusťme, aby ústavný súd zostal bez potrebného počtu sudcov. Plne sa stotožňujem s apelom pána prezidenta SR na poslancov, ktorí majú teraz našu budúcnosť v rámci chránenia ústavných práv výlučne v rukách,“ uviedol šéf rezortu.

Cieľom ministra bolo podľa jeho slov otvoriť širokú diskusiu a prebudiť záujem verejnosti o tému Ústavného súdu SR, k čomu mali prispieť aj zmeny vo výbere kandidátov na ústavných sudcov. „Máloktorá voľba bola v minulosti tak diskutovaná ako verejnosťou, tak odborníkmi, ako práve súčasná voľba ústavných sudcov,“ uzavrel Gál.

VIDEO: O ústavný súd vždy prebieha politický boj, tvrdí Lucia Berdisová z Ústavu štátu a práva SAV. Vo videu pre TV Pravda odporúča politikom čo majú urobiť, aby súd v Košiciach zostal funkčný.
Video
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #voľba ústavných sudcov