Ochorenia v súvislosti s poľským mäsom neboli hlásené, povedal hlavný hygienik Mikas

Približne 226 kíl podozrivej hovädziny z poľského bitúnku sa podľa hlavného hygienika dostalo do 12 zariadení spoločného stravovania. Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa konzumenti zatiaľ nehlásili žiadne zdravotné komplikácie.

07.02.2019 14:43 , aktualizované: 18:22
debata

Od 29. januára do 7. februára eviduje Úrad verejného zdravotníctva celkovo 31 zariadení spoločného stravovania, do ktorých malo byť na základe informácií Štátnej veterinárnej a potravinovej správy distribuované mäso z Poľska. V jedenástich prípadoch malo ísť o školské a predškolské zariadenia.

Hygienici uskutočnili vyše 1 300 kontrol po celom Slovensku. Zistili, že poľské hovädzie sa dostalo do 12 zariadení spoločného stravovania, kde ho použili na prípravu hotových jedál. Vyše 40 kíl mäsa bolo distribuovaných do jedného školského a predškolského zariadenia. „Zo strany konzumentov skontrolovaných zariadení neboli po konzumácií hlásené žiadne zdravotné komplikácie,“ dodáva hlavný hygienik.

Spresňuje, že do 7 školských a predškolských stravovacích zariadení bolo dodané mäso v množstve 242 kilogramov u nás na Slovensku. No v ďalších celkovo dvanástich prípadoch sa nepodarilo zistiť, z akého poľského bitúnku mäso pochádza. Na varenie tak bolo použitých 158 kilogramov, ani v tomto prípade konzumenti nehlásili žiadne zdravotné komplikácie. Mikas dodal, že kontroly prebiehajú ďalej.

Škandál s hovädzinou vypukol, keď poľská televízia zverejnila reportáž z bitúnku, kde porážali chorý a starý dobytok. Časť mäsa z tohto bitúnku sa dostala aj na Slovensko.

TV Pravda: Prečo sa pravidelne opakujú potravinové kauzy? Kto je zodpovedný za najnovší škandál s poľským mäsom a aké je riešenie pre Slovensko? Pozrite si videokomentár TV Pravda s reportérom a komentárom denníka Pravda Jozefom Sedlákom. (vysielané 1.2.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škandál s poľským hovädzím mäsom