Trnka v minulosti prehral časť nahrávky z kauzy Gorila Čižnárovi

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka prehral v minulosti súčasnému generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi časť nahrávky, na ktorej "nebohý pán Határ" hovoril o sponzorských daroch. Vo štvrtok to uviedol Čižnár s tým, že vtedy nevedel, že by mohlo ísť o kauzu Gorila. Podľa jeho názoru mal vec polícii postúpiť Trnka. Čižnár tvrdí, že v tej dobe nevedel, o akú vec ide a nahrávku nepočul celú.

07.02.2019 15:32
Dobroslav Trnka Foto: ,
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka na archívnej snímke.
debata (44)

Čižnár sa mal Trnku spýtať, načo mu to púšťa. Dostal odpoveď, že sú tam aj ďalšie veci. Na otázky novinárov, prečo neinformoval políciu, odvetil, že vtedy nevedel, o čo ide. „Pán Trnka bol generálny prokurátor. Disponoval tým, čím disponoval. Bolo povinnosťou pána Trnku, ak vedel, že to bola Gorila, to niekam posunúť,“ vyhlásil. Doplnil, že Trnka s nahrávkou chodil na viaceré miesta.

Čižnára podľa jeho slov nezaujímalo, ako sa bývalý osobný tajomník predsedu Smeru František Határ rozprával pred voľbami o sponzorských daroch. Je pripravený to povedať aj pred vyšetrovateľom. Na otázky, prečo tak neurobil už v minulosti, odpovedal, že z toho krátkeho úseku nahrávky nevedel vyhodnotiť, či ide o Gorilu. Tvrdí, že si tieto veci nespojil v minulosti preto, že nahrávka v tom čase zmizla. „Dnes to viem a chcem, aby ma vyšetrovateľ vypočul,“ dodal.

František Határ, bývalý osobný tajomník predsedu Smeru Roberta Fica, v minulosti poprel informácie z údajného spisu Gorila, že v roku 2006 navštevoval konšpiračný byt. Spis zverejnil anonym v decembri 2011. Jeho obsah vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči osobám a finančnej skupine spomínanej na stránkach dokumentu. Orgány činné v trestnom konaní v minulosti informovali, že zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči konkrétnej osobe.

V súvislosti s nahrávkou rozhovoru Trnku s podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorý je v súčasnosti väzobne stíhaný v prípade takzvaných televíznych zmeniek, priblížil, že prípadom sa zaoberá Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). „Bolo to okamžite postúpené na ÚŠP, má to tam prokurátor,“ povedal Čižnár. Na otázky, či sa s Trnkom o tejto veci rozprával, reagoval s tým, že to má riešiť ÚŠP. „Keby som sa ja s ním rozprával, tak vyjde, že som s ním niečo riešil.“

Nahrávka rozhovoru Trnku s Marianom Kočnerom bola podľa policajného prezidenta Milana Lučanského získaná v rámci vyšetrovacieho tímu vraždy novinára Jána Kuciaka. Po prvotnom vyhodnotení sa malo zistiť, že nahrávka nesúvisí s vraždou. Policajný šéf v minulosti skonštatoval, že nevie, či nahrávka bola zaistená v rámci domových prehliadok či iných priestorov, alebo bola vydaná, respektíve niekým zaslaná. Verí však, že bola zaistená zákonným spôsobom. Po vyhodnotení môžu byť podľa Lučanského nahrávky využité v rámci samostatných konaní v jednotlivých vyšetrovacích tímoch, či už vraždy Kuciaka alebo kauzy Gorila.

VIDEO: Bývalý vyšetrovateľ, advokát Peter Vačok sa vyjadruje k tomu, či nahrávky z kauzy Gorila, ktoré polícia našla pri prehliadke Kočnerovho bytu, môžu slúžiť ako dôkazový materiál pred súdom. (TV Pravda, 7. 12. 2018)

Video
44 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Dobroslav Trnka #generálny prokurátor Jaromír Čižnár