Voľbu kandidátov na ústavných sudcov odložili na utorok

Voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bude v utorok (12. 2.) o 17.00 h. Oznámili to v pléne po skončení sa rozpravy ku kandidátom.

08.02.2019 09:20 , aktualizované: 14:41
parlament, Foto: ,
Národná rada Slovenskej republiky
debata (213)

Debata sa začala vo štvrtok (7. 2.) popoludní, písomne sa do nej prihlásilo 12 rečníkov. Poslanci v nej pokračovali v piatok od rána, ústne sa ešte prihlásilo päť poslancov, nie všetci však napokon rečnili.

Voľba kandidátov na post ústavného sudcu môže priniesť prekvapenia. V koalícii neexistuje politická dohoda. Šéf parlamentu Andrej Danko (SNS) je tak pripravený prezidentovi Andrejovi Kiskovi poslať aj neúplný zoznam mien. Opozícia hovorí o prekrúcaní ústavy. Ústavný právnik Eduard Bárány pripomína, že ak sa v jednom kole nepodarí zvoliť potrebný počet, poslanci môžu hlasovať ešte raz.

Ústavný právnik Eduard Bárány upozorňuje, že Danko by mal prezidentovi predložiť úplný zoznam mien, teda dvojnásobný počet potrebných kandidátov. „Zákon počíta s tým, že sa v prvom kole nepodarí zvoliť všetkých 18. Preto môže parlament hlasovať dvakrát,“ vysvetlil odborník.

Ak nevyjde ani druhý pokus, celý proces výberu sa musí začať odznova. Znamená to vypísanie nových volieb s novými návrhmi kandidátov, vypočutie kandidátov na ústavnoprávnom parlamentnom výbore.

Prenos zo zasadnutia parlamentu môžete sledovať tu.

VIDEO: Irén Sárközy (Most-Híd) vysvetľuje, prečo sa rozhodla schváliť Roberta Fica za kandidáta na ústavného sudcu. Ondrej Dostál (SaS) hovorí o svojich výhradách.

Video

Kresák: Zápisy ŠtB nie sú pravdivé

Šéf OĽaNO Igor Matovič sa zameral na kandidáta Petra Kresáka (Most-Híd). „Poslanec Peter Kresák a kandidát na post ústavného sudcu bol vedomým spolupracovníkom ŠtB,“ tvrdil Matovič. Dodal, že má dôkaz z Ústavu pamäti národa. Kresák toto odmietol a reagoval na obvinenia na tlačovej konferencii.

Dostál: Fico sa snaží ohnúť pravidlá

Opozičný poslanec Národnej rady SR z klubu SaS Ondrej Dostál sa opätovne vyjadril k téme 15– ročnej právnickej praxe Roberta Fica. Podľa Dostála predsedu Smeru a expremiéra Roberta Fica nediskvalifikuje z voľby kandidátov na ústavných sudcov to, že je politik, ale jeho pôsobenie a snaha ohýbať pravidlá.

„Sám si nemyslím, že by politici alebo bývalí politici nemohli byť dobrými ústavnými sudcami. To samotné Roberta Fica nediskvalifikuje. Diskvalifikuje ho to, ako pôsobil. Je zodpovedný za vytvorenie oligarchického systému,“ uviedol Dostál, podľa ktorého je problémom tiež to, že Fico nespĺňa jedno zo základných kritérií na ústavného sudcu a snaží sa ohnúť pravidlá.

Poslanec zo Smeru Tomáš oponoval a Fica sa zastal. „Robert Fico spĺňa zákonné predpoklady, konštatoval to ústavnoprávny výbor,“ vyhlásil. Dostál podľa neho môže mať vlastný názor, ale nemôže ho prezentovať ako jediný správny. „Výbor rozhodol,“ zopakoval Tomáš

Fico je v konflikte záujmov, tvrdí Žitňanská

Robert Fico je pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov v takom konflikte záujmov, s ktorým sa nevie vyrovnať. Má zásadný vplyv na výber kandidátov na ústavných sudcov a to je etický aj právny problém. Upozornila na to exministerka spravodlivosti a nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Lucia Žitňanská, podľa ktorej je tento konflikt záujmov diskvalifikačný. Zopakovala, že pri voľbe preferuje verejné hlasovanie.

„Máme tu politický chaos z jediného dôvodu, že jeden z kandidátov je v konflikte záujmov, s ktorým sa nevie vyrovnať. V priamom prenose nám ukazuje, že nezvláda otázku konfliktu záujmov. To nie je radový poslanec, hovoríme o predsedovi najsilnejšej strany,“ vyhlásila Žitňanská v pléne. Pripomenula, že Fico zasadá v Koaličnej rade a má rozhodujúci hlas pri tvorbe dohody, koho budú poslanci voliť a kto sa stane kandidátom.

„To nie je len etický, ale aj právny problém. Ktorý ďalší kandidát môže rozhodovať o tom, kedy bude zasadať plénum, koľko a ktorých kandidátov bude preferovať ktorá strana?“ pýta sa Žitňanská. Súhlasí s tým, že pri potrebe zvoliť 18 kandidátov je nevyhnutná politická dohoda. Očakáva ju, ale chce, aby bola verejná voľba, nech verejnosť vidí, ako táto dohoda vyzerá.

Nesúhlasí s argumentom, že je dobré, aby tí, ktorí budú zvolení, nevedeli, kto ich zvolil, aby neboli zaviazaní. „Kandidát, ktorý je taký chatrný vo svojej integrite, že by sa cítil zaviazaný, nemá na ústavnom súde čo robiť,“ vyhlásila Žitňanská, ktorá si za to vyslúžila potlesk v sále. Ján Marosz z OĽaNO žiada, aby sa koaličné strany snažili nájsť politickú dohodu na kandidátoch aj s opozíciou a nezaradenými poslancami.

Remišová: Nech koalícia nerobí obštrukcie a zvolí osemnástich

Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová vyzvala vládnu koalíciu, aby nerobila obštrukcie a zvolila 18 dobrých kandidátov na ústavných sudcov. Ako povedala v rozprave, snažiť sa vnášať politiku a osobný prospech do tejto voľby je hazard s budúcnosťou a s charakterom Slovenska.

„V poslednom čase zaznievajú z vládnej koalície hlasy, že sa nepodarí zvoliť 18 kandidátov a Robert Fico už niekoľko mesiacov strašil ústavnou krízou. Dnes už vieme prečo. Vlastný prospech mu je prednejší ako osud a budúcnosť tejto krajiny. Pretože ak táto kríza nastane, bude umelo vyvolaná, pre ambície jedného človeka,“ vyhlásila Remišová, podľa ktorej vládna koalícia už 12 rokov vie, že 16. februára uplynie funkčné obdobie deviatich sudcov ústavného súdu. „My sme si všetkých kandidátov pozorne vypočuli a môžeme zodpovedne vyhlásiť, že medzi prihlásenými kandidátmi je 18 ľudí, ktorí spĺňajú odborné a ľudské predpoklady na danú funkciu. Sú medzi nimi výborní právnici a sú medzi nimi aj dobrí právnici,“ uviedla.

Pre hnutie OĽaNO je podľa Remišovej dobré fungovanie Ústavného súdu SR kľúčovou záležitosťou. „Voľba ústavných sudcov je jedným z najdôležitejších okamihov tohto volebného obdobia. Teraz zvolíme kandidátov, z ktorých si prezident vyberie deviatich a novozvolení sudcovia budú 12 rokov určovať, akým smerom sa bude uberať výkon a ochrana práv občanov na Slovensku. Či budeme mať krajinu, kde sa ľudia môžu spoľahnúť, že ich ústavné práva sú garantované a spravodlivo uplatňované pre všetkých. Štát, kde vládne zákon a spravodlivosť,“ povedala. Podľa predsedníčky klubu OĽaNO to nie je voľba, ktorá je dôležitá len pre túto politickú zostavu. „Je to rozhodnutie na tri volebné obdobia. V čase, keď títo ľudia, ktorých si dnes zvolíme, budú odchádzať z ústavného súdu, deti, čo majú dnes šesť rokov, už budú dospelé,“ dodala.

Advokátska komora vyzýva k morálnemu a odbornému výberu

Slovenská advokátska komora (SAK) vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby k voľbe kandidátov na ústavných sudcov pristúpili zodpovedne a vybrali odborne a morálne kompetentných kandidátov. „Tak, aby sme mali funkčný ústavný súd, ktorý bude schopný zabezpečiť všetky svoje úlohy v spoločnosti pri rozhodovaní a kontrole ústavnosti,“ píše sa v stanovisku SAK.

Včasné zvolenie a vymenovanie sudcov a zabezpečenie kompletného zloženia ústavného súdu je podľa SAK nevyhnutnou podmienkou zachovania a rozvoja účinného systému ochrany základných práv a slobôd v Slovenskej republike.

Pripomína, že aj ona nominovala kandidátov, pričom navrhla „osobnosti právneho života, ktoré spĺňajú všetky predpoklady na výkon funkcie sudcov Ústavného súdu SR, v odborných kruhoch požívajú vysoké renomé a pre túto inštitúciu, ako aj samotnú ochranu základných práv a slobôd by boli prínosom“.

Pri téme ochrany ústavnosti pripomína novelu zákona o advokácii, ktorá skracuje koncipientsku prax z piatich na tri roky. Poslanci ju schválili 31. januára, pričom ponechali účinnosť od 1. januára. Prezident SR Andrej Kiska právnu normu podpísal. Takéto schválenie zákona so spätnou účinnosťou je podľa SAK „zjavne protiústavné“.

Poukazuje na rozhodnutie ÚSSR z roku 1996 v rovnakej veci. Súd konštatoval, že „spätné pôsobenie zákona nie je v súlade s ústavou a novela zákona ako celok bola vyhlásená za protiústavnú“. SAK dodáva, že princípom právneho štátu zodpovedajú iba také zákony, ktoré nepôsobia spätne.

Rozhodovanie o ústavných sudcoch

V polovici februára na Ústavnom súde končí až deväť z trinástich sudcov. Ak sa parlamentu dovtedy nepodarí za nich zvoliť náhradu, súd zostane nefunkčný. Počas troch dní predposledného januárového týždňa sa preto pred ústavnoprávnym výborom predstavilo 40 kandidátov na post sudcu. Pri 39 kandidátoch, o ktorých poslanci výboru hlasovali jednotlivo, skonštatovali, že zákonné podmienky spĺňajú. Na začiatku týždňa nakoniec svoju kandidatúru stiahla rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

TV Pravda: Danko je silnejší ako Kiska, prezident hrá pri ústavných sudcoch až druhé husle (vysielané 24.1.2019)

Video

TV Pravda: Procházka pokračuje v trapasoch. Pozrite si ako sa zrodila jeho kandidatúra (vysielané 25.1.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

213 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba ústavných sudcov