Interrupčná legislatíva sa nesprísni, poslanci nepodporili návrh zákona

NR SR neposunula do druhého čítania návrh nezaradeného poslanca Richard Vašečku, ktorý mal obmedziť umelé potraty na Slovensku. Návrh podporilo 46 poslancov, proti bolo 31 a zdržalo sa 40. Parlament mal hlasovať aj o obdobnom návrhu z dielne ĽS NS. Marián Kotleba však návrh pred hlasovaním stiahol.

08.02.2019 11:42
parlament, Foto: ,
Národná rada Slovenskej republiky.
debata (17)

„Novela zákona, ktorú predkladáme, pripúšťa kompromis, ktorý zodpovedá súčasnému stavu našej spoločnosti – výnimočné situácie, v ktorých by bol potrat dovolený," uviedol Vašečka pred hlasovaním a priznal, že pre neho je to ťažký kompromis. Novela berie ohľad na nenarodené dieťa, prináša ustanovenia, ktoré majú chrániť matky pred potratom z donútenia a ruší potraty na žiadosť bez udania dôvodu. Ponecháva však možnosť legálneho dôvodu potratu, teda v prípade ohrozenia života a zdravia matky, ťažkého poškodenia dieťaťa, ktoré musí byť podložené dvoma nezávislými lekárskymi správami a v prípade, že tehotenstvo je následkom trestného činu.

Cieľom poslancov za ĽS NS bolo sprísniť liberálnu potratovú politiku na Slovensku. „Chceme obmedziť potraty, ktoré sa vykonávajú bez udania dôvodu,“ uviedol Marian Kotleba s tým, že tri výnimky, keď žena môže podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva, ponechávajú.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #potraty #nárvh zákona