Slovenské opatrovateľky sa vracajú domov

Povolanie za hranicami, ktoré bolo pre slovenské ženy atraktívne hlavne pre vidinu dobrého zárobku, sa dnes stáva skôr únikom pred nezamestnanosťou. Vysoké rakúske odvody, znižovanie rodinných prídavkov, ale aj dostatok práce na Slovensku prispelo k tomu, že dopyt o opatrovateľstvo sa stráca.

08.02.2019 12:00
opatrovateľka, rakúsko Foto:
Záujem o opatrovateľské pozície v Rakúsku zo strany Sloveniek klesá.
debata (47)

Za posledných desať rokov počet slovenských opatrovateliek v Rakúsku klesol o 3,3 tisíca. Najmasovejší nárast bol zaznamenaný v roku 2008 v čase vypuknutia hospodárskej krízy. Zlom nastal po roku 2015, keď ich tam bolo najviac, až 26,6 tisíca. Vyplýva to z výskumu, ktorý realizovali vedci Miloslav Bahna a Mariana Sekulová zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied. „Už od roku 2017 je viac opatrovateliek v Rakúsku rumunskej ako slovenskej národnosti," pripomenul Bahna.

Úbytok žiadostí zaregistrovali aj sprostredkovateľské agentúry. „Záujem o prácu opatrovateľky je od roku 2017 všeobecne menší. Počet uchádzačov klesol hlavne u ľudí pod 40 rokov. Hlavné dôvody sú dostatok pracovných miest na Slovensku, ako aj stúpajúce mzdy. Najviac uchádzačov evidujeme vo vekovej skupine 55+," povedal Peter Rusko, konateľ spoločnosti SlowCare International, jednej z početných agentúr ponúkajúcich prácu opatrovateľky v Rakúsku.

Najčastejším dôvodom návratu na Slovensko je dostatok pracovných príležitostí, dochádzanie do Rakúska prestáva byť výhodné. Zmenila sa aj finančná motivácia. Priemerný plat opatrovateľky v čistom je približne 840 eur. Ako živnostníčky si ženy samy platia odvody. Od začiatku januára im Rakúsko znížilo aj rodinné prídavky. Pre mnohé to bol výrazný škrt cez rozpočet. Táto rakúska štátna dávka bola až sedemkrát vyššia ako slovenská. Mladšie ženy sa často na Slovensko vracajú aj kvôli rodine, o ktorú sa musia starať. „Typický príklad môže predstavovať opatrovateľka, ktorá pred odchodom do Rakúska pracovala na administratívnej pozícii vyžadujúcej stredoškolské vzdelanie a po návrate domov sa zamestnala ako predavačka," doplnil sociológ.

Kým v minulosti do Rakúska odchádzali ženy prevažne zo západu Slovenska, dnes snahu vycestovať do zahraničia majú skôr ženy z východu krajiny, kde je menšia možnosť sa zamestnať a mzdy sú tam nižšie.

V krízových rokoch sa u našich susedov takto zamestnala Eva (53) z Hurbanova,. „Klienti sú rôzni, ale túto prácu nemôže robiť človek, ktorý ju nemá rád. Mám to šťastie, že som zatiaľ stretla len dobrých ľudí. A nielen starkých, ale aj ich rodinných príslušníkov," hovorí o skúsenostiach opatrovateľka, ktorá sa momentálne stará o dvoch starkých. Práca na dvojtýždňové turnusy jej vyhovuje. Vie si zladiť pracovný a rodinný život. „Zrejme len málo ľudí si uvedomuje, že my tu vlastne odpracujeme pol roka a zaplatené máme za celý rok. Pre mňa je obrovskou výhodou, že za prácou nemusím každý deň cestovať. Dva týždne pracujem a dva týždne mám voľno. Môžem si povybavovať lekárov, zájsť na kozmetiku, zorganizovať dovolenku,“ opísala Eva, ktorá o návrate domov neuvažuje. Vie o ženách, ktoré sa takto rozhodli. Jej kamarátka prišla na Slovensko preto, lebo dostavali dom, chce byť so svojou rodinou a plánuje byť ženou v domácnosti.

„Nesmierne nás teší, že opatrovatelia sa postupne vracajú späť na Slovensko. Sme presvedčení, že k tomu prispeli aj opatrenia ministerstva práce,“ reagovala Barbora Petrová z tlačového odboru ministerstva práce. Rezort z európskych peňazí podporuje vznik nových miest pre opatrovateľov, a to tak, že financuje ich mzdy. "Prostredníctvom tohto projektu, ktorý sa skončil v júli minulého roka, bolo podporených 251 subjektov. Vytvorilo sa 3 795 miest pre opatrovateľky a opatrovateľov, čo je asi 40 % z celého počtu opatrovateľov na Slovensku, ktorí sa starali takmer o 5 537 klientov,“ spresnila Petrová, podľa ktorej je záujem o projekt veľký. Poukázala tiež na novelu zákona o sociálnych službách, ktorá zmenila spôsob financovania sociálnych služieb štátom. „Vytvárame tlak na to, aby zamestnanci aj v sociálnych službách, v zariadeniach, či už ambulantných, alebo pobytových, vrátane opatrovateľov a opatrovateliek dostali vyššie mzdy,“ uzavrela Petrová.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #opatrovateľské služby