Slovenskí množitelia psov čakajú na vydanie do Talianska

Biznis so šteniatkami bol premyslený. Z nitrianskej množiarne francúzske buldočky a trpasličie pudle putovali do talianskeho Neapola. Dostali falošné doklady pôvodu, aby sa zvýšila ich cena na trhu. Keďže zvieratká mali minimálnu starostlivosť, a už vôbec nie veterinárnu, novým majiteľom veľmi rýchlo zahynuli. Talianska polícia spolu so slovenskou tento týždeň rozbila medzinárodnú sieť obchodníkov so šteňatami.

08.02.2019 16:56
šteniatka, psy, predaj Foto:
Množiarne šteniatok mali byť dve. Jedna v Nitre a druhá v Neapole.
debata (4)

Do nelegálnej množiarne v Nitre vtrhli kukláči v utorok 5. januára. Nájsť mali niekoľko desiatok šteniat v zlom zdravotnom stave. „Viaceré boli choré, vo vlastných výkaloch…“ povedal zdroj blízky polícii. Podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Baloghovej sa akcia volala Luxury Dog. Talianske justičné orgány v Rimini vydali európsky zatýkací rozkaz, na základe ktorého slovenskí policajti zadržali 54-ročnú Alenu O. a jej syna 33-ročného Jána S. „V Taliansku ich podozrievajú, že ako organizovaná skupina aj s ďalšími osobami nelegálne obchodujú s domácimi zvieratami. Podľa informácií talianskych kolegov mali falšovať pôvod zvierat a potom ich nelegálne predávať v Taliansku. Za jedno predané zviera malo dochádzať v zločineckej skupine k obohateniu o 1 500 až 2 000 eur,“ objasnila Baloghová.

Zadržanie osôb bolo úzko koordinované v rámci medzinárodnej policajnej spolupráce ENFAST a národnej ústredne SIRENE. V tom istom čase ako na Slovensku prebiehali rozsiahle policajné akcie aj na území Talianska. „Zadržaní boli umiestnení do cely predbežného zaistenia. Sudca ešte vo štvrtok rozhodol o ich umiestnení do takzvanej vydávacej väzby pre potreby justičných orgánov v Taliansku,“ dodala Baloghová.

Podľa prokurátora krajskej prokuratúry v Nitre Jaroslava Mačeka nitrianska krajská prokuratúra v tejto veci poskytla súčinnosť talianskym justičným orgánom na základe európskeho vyšetrovacieho príkazu. „K jednotlivým úkonom, ktoré boli vykonané, sa nie je možné v súčasnosti vyjadriť, nakoľko podliehajú režimu utajenia,“ reagoval stručne prokurátor. Množiarne šteniatok mali byť dve. Jedna v Nitre a druhá v Neapole. Psíkov malo celkovo skončiť v Taliansku až okolo päťtisíc, všetky mali falošné doklady. Šteniatka však – aj vzhľadom na to, že vyrastali v otrasných podmienkach – trpeli rôznymi chorobami a zväčša zahynuli už krátko po predaji.

Takto sa o tomto biznise dozvedeli aj talianske policajné zložky. Talianska polícia na tlačovej konferencii v stredu oznámila, že celkovo stíha deväť osôb a množiteľov si začali všímať už vlani, keď narastal počet sťažností od podvedených klientov v meste Rimini. Šteniatka mali kúpiť páchatelia v nelegálnych množiarňach za 30 až 100 eur a následne ich predávať ako „papierové“. Podľa talianskej polície si mohli takto priekupníci zarobiť na desiatkach dovozov až milión eur. Talianska polícia prípad vyšetrovala rok a za tento čas zhabala takmer sto šteniatok, ktoré skončili v útulkoch. Čo sa stalo so šteniatkami zo slovenskej množiarne, zatiaľ nie je známe.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #šteniatka #nelegálny predaj