Kauza únosu Vietnamca: Nemeckí vyšetrovatelia mieria do Bratislavy

V kauze únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Berlína cez Slovensko do Vietnamu zostávajú stále nezodpovedané otázky. Aj preto sa do Bratislavy v najbližších dňoch chystajú nemeckí vyšetrovatelia. Na ich závery čaká minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru).

08.02.2019 17:43
Trinh Xuan Thanh Foto: ,
Unesený Vietnamec Trinh Xuan Thanh.
debata (91)

Pracovnú cestu nemeckých policajtov do hlavného mesta potvrdila polícia aj prokuratúra. „V rámci medzinárodnej právnej pomoci je v priebehu tohto mesiaca na území Slovenska plánované vykonanie ďalších procesných úkonov trestného konania v danej veci,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Dodal, že vzhľadom na to, že vyšetrovanie je vedené v Nemecku, nemôže podať žiadne bližšie informácie.

„Výsluchy slovenských občanov nemeckými vyšetrovateľmi dosiaľ neprebehli. Predbežne sú naplánované na budúci týždeň,“ spresnil hovorca Krajskej prokuratúry Bratislava Matej Izakovič. Podľa neho sú všetky kroky v danej veci koordinované s nemeckou stranou, na ktorej záleží, kedy sa tieto výsluchy uskutočnia a aký počet vyšetrovateľov sa na nich zúčastní. Policajná inšpekcia vlani zastavila trestné stíhanie, ktoré sa týkalo podozrenia, že na únose sa vedome podieľali naše štátne orgány. Podnikateľ mal totiž opustiť schengenský priestor v slovenskom vládnom lietadle. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) zbavila mlčanlivosti 44 ľudí. V prípade obmedzovania osobnej slobody vietnamského občana jeho krajanmi inšpekcia naďalej koná.

Táto kauza zaznela na štvrtkovom summite V4 v Bratislave, na ktorom sa zúčastnila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Na otázku nemeckého novinára, aké dosahy mal únos na slovensko-nemecké vzťahy, odpovedala: „Nepochybujem, že Slovensko robí všetko preto, aby sa toto vyšetrilo.“

Slovensko však očakáva posun zo strany nemeckých orgánov. „Na ďalšie kroky potrebujeme impulz. Formálne potvrdenie, ktoré príde z Nemecka. Potvrdenie podozrenia, že vietnamská delegácia zneužila našu pohostinnosť, alebo jeho vyvrátenie,“ priblížil minister zahraničných veci Miroslav Lajčák. Pripomenul, že Slovensko už znížilo úroveň diplomatického zastúpenia a zmrazilo dialóg s Vietnamom. Znamená to, že naše zastúpenie v Hanoji kleslo z veľvyslanca na chargé d'affaires a momentálne s touto krajinou nemáme žiadne bilaterálne aktivity.

„Viackrát sme akcentovali, že pokiaľ nedostaneme z Hanoja vierohodné vysvetlenie toho, ako sa ich unesený občan dostal do Vietnamu, tak budú naše bilaterálne vzťahy zmrazené,“ doplnil hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel. Ak sa potvrdí, že slovenský vládny špeciál a naša pohostinnosť boli zneužité na únos, podľa Gandela vyvodíme razantné diplomatické konzekvencie. Nemecká Spolková prokuratúra považuje tento prípad z leta 2017 za príklad štátom organizovaného únosu, po ktorom podnikateľa, ktorý v Nemecku požiadal svojho času o politický azyl, odsúdili vo vlasti vo dvoch procesoch dvakrát na doživotné tresty väzenia za korupciu a zlé hospodárenie.

TV Pravda: Ministerka vnútra Denisa Saková sa ku kauze únosu Vietnamca vyjadrila aj v relácii TV Pravda Ide o Pravdu. (vysielané 8.11.2018)

Video

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Trinh Xuan Thanh #kauza únosu Vietnamca