Opäť bude snežiť, problémy však narobí vietor

Končiaci sa týždeň príjemne prekvapil. Podľa klimatológa si ďalšie dni pre nás pripravili dážď, sneh a mráz. Skrátka, typické zimné počasie.

09.02.2019 07:00
počasie, prechádzka, hmla Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Mali sme takú prestávku, ale od pondelka sa k nám zimné počasie vráti,“ upozorňuje klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave. „V noci bude nielen mrznúť, ale na väčšine Slovenska očakávame sneženie. Spočiatku v nižších polohách bude padať dážď so snehom, ale neskôr môžu byť aj tam snehové prehánky,“ dodáva.

Viac snežiť by malo na severozápade. Hoci nie toľko ako v januári, na niektorých miestach však môže pribudnúť aj zo dvadsať centimetrov snehu. „No bude fúkať silný vietor, treba rátať so závejmi,“ dodáva Faško. Počas víkendu bude vietor fúkať od juhovýchodu až juhu. „Nebude veľmi príjemný, na horách môže v nárazoch dosiahnuť okolo sto kilometrov za hodinu. V noci na pondelok sa otočí na západný až severozápadný, bude tiež silný a nepríjemný nielen vo vysokohorských polohách. Zasiahne aj juhozápadné Slovensko, Ponitie, fúkať bude aj v oblasti Košíc či Východoslovenskej nížiny. Môžem povedať, že v nasledujúcich dňoch nás čaká turbulentné počasie,“ prízvukuje klimatológ.

Škaredé budú len prvé dni budúceho týždňa. V druhej polovici by sa mal prejaviť vplyv tlakovej výše a počasie by sa malo stabilizovať. Zostane však mrazivo, zatiaľ sa nemusíme báť výrazného oteplenia.

Faško dodáva, že počasie v tomto týždni bolo presne také, aké by sme si mali želať. „Sneh sa topil pomaly. Najmä v nižších polohách sa strácal, ale nezaznamenali sme zvýšené stavy a prietoky riek. Bolo sucho, cez deň svietilo slnko a v noci mrzlo. To prispelo k ústupu snehovej pokrývky v nižších nadmorských výškach,“ vysvetľuje. Ako príklad uvádza severnú časť Záhoria, kde sa pred týždňom v sobotu roztopil sneh veľmi rýchlo, prakticky za jeden deň. Prietoky v rieke Myjava stúpli, neboli však nebezpečné. No v samotnej rieke bolo toľko vody, ako už niekoľko rokov nemala.

Aj na miestach, kde bolo ešte začiatkom končiaceho sa týždňa 20 centimetrov snehu, sa snehová prikrývka stenčila. Napríklad v Dolnom Hričove v piatok ráno namerali len 8 cm, v Revúcej 4, v Bardejove 3 a na Sliači len 2 centimetre. Na mnohých meteorologických staniciach v nižších polohách už nemajú súvislú snehovú pokrývku.

V stredných a vo vyšších polohách sneh zostal, no nie je ho už toľko. V Telgárte namerali 26, v Lome nad Rimavicou, ktorý je približne vo výške 1 000 m n. m., 13, v Podolínci 14 centimetrov. „To je dobre, pretože tieto nadmorské výšky zaberajú dosť veľkú rozlohu Slovenska. Keďže sa sneh strácal pomaličky, riziko nárazových povodní pokleslo,“ pokračuje Faško.

Vo výškach nad 1 000 m n. m. je snehu dosť, ani tam však nehrozí riziko rýchleho topenia, pretože je tam dosť chladno. Klimatológ vymenúva, že na Štrbskom plese mali v piatok ráno 64 cm, v Oravskej Lesnej 76, na Chopku 212 a na Lomnickom štíte 258 centimetrov bielej pokrývky. V pondelok si pripomenieme historický rekord: 11. februára 1929 vo Vígľaši-Pstruši namerali až –41 stupňov. Takú nízku teplotu sme na Slovensku v histórii meteorologických meraní nezaznamenali. Tohtoročná zima tento rekord určite neohrozí. „Zatiaľ sme najnižšiu teplotu vzduchu namerali v Oravskej Lesnej, kde bolo 23. januára –26 stupňov,“ pohotovo vyťahuje údaje Faško. Dodáva, že teploty nižšie ako –30 stupňov sa vyskytujú čoraz zriedkavejšie. „Naposledy sme takú nízku teplotu na Slovensku namerali v rokoch 2017, 2012 a 2006. Kým v 60. alebo 80. rokoch minulého storočia sme v rámci desaťročia zaznamenali takto mrazivých rokov aj päť, teraz sú už len dva, maximálne tri,“ poznamenáva.

Rekord však táto zima už má – hoci opačný. „Najteplejšie bolo minulú nedeľu v Kamenici nad Cirochou, 3. februára sme tam namerali +14,6 stupňa,“ dodáva Faško s tým, že je to nový celoslovenský rekord v maximálnej dennej teploty pre 3. február. Hoci v ten deň bolo pod mrakom a mrholilo, v Kamenici sa prejavil fénový efekt. Dedinka totiž leží na severnom úpätí Vihorlatu a fúkal južný vietor. „Prejavili sa tam fénové efekty, ktoré spôsobili výrazný vzostup teploty vzduchu,“ dodáva klimatológ.

Ako bude

  • Sobota 9. februára – Oblačno až zamračené, ojedinele hmlisto. Ojedinele slabé sneženie alebo mrholenie. Na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý vietor. Denné teploty +3 až +8, miestami +15 stupňov.
  • Nedeľa 10. februára – Polooblačno až oblačno, postupne až zamračené. Ojedinele dážď, snehové zrážky. Nočné teploty +1 až –4, denné +4 až +9, miestami +11 stupňov.
  • Pondelok 11. februára – Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď, od cca 500 m sneženie. Na hrebeňoch hôr spočiatku veterno. Nočné teploty +5 až 0, denné +4 až +9 stupňov.
  • Utorok 12. februára – Oblačno až zamračené. Miestami sneženie, v nižších polohách dážď. Veterno. Nočné teploty +1 až –5, denné –2 až +4 stupne.
  • Streda 13. februára – Oblačno až zamračené. Miestami sneženie, najmä na severe. Nočné teploty –2 až –7, denné 0 až +5, na severe –2 stupne.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Pavel Faško