VIDEO: Chrípka je agresívnejšia

Chrípka útočí zatiaľ v hraniciach miest či dedín, lokálne epidémie sa však objavujú naprieč Slovenskom. Nakazených každý týždeň pribúda vo všetkých vekových kategóriách, hlási ich viac ako polovica praktických lekárov. Táto sezóna sa od minulých líši tým, že vírus viac napáda dýchacie cesty a vyvoláva agresívny kašeľ. V susednom Česku majú 16 obetí, ktoré podľahli ťažkým komplikáciám.

10.02.2019 07:00
debata (18)

VIDE: O tom, ako chrípke predchádzať, ako ju úspešne liečiť a ako ju rozoznáme od iného ochorenia, sme sa rozprávali s hlavnou odborníčkou Ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo MUDr. Janou Bendovou, PhD.

Video

Pacienti, ktorí v týchto dňoch prichádzajú za lekárom, sa sťažujú na neustály kašeľ či bolesti na prieduškách. „Momentálna chrípková sezóna má priebeh ochorenia smerom k respiračným komplikáciám, ktoré sú dlhodobejšieho rázu, s tendenciou prechádzať až do bronchitíd," povedala Katarína Sollárová, všeobecná lekárka pre dospelých z Bratislavy. Podľa Valérie Cehulovej zo Združenia všeobecných lekárov pre dospelých vírus napáda hlavne horné a dolné dýchacie cesty, zápaly pľúc sú skôr zriedkavé. „Chrípka je sprevádzaná suchým aj vlhkým kašľom, ktorý je útočnejší a pre postihnutých veľmi nepríjemný," dodala Cehulová.

Zistenia lekárov potvrdzujú aj lekárne. „Pacienti najviac kupujú lieky zamerané na respiračný systém, či už ide o pastilky, horúce nápoje, tabletky, sirupy, spreje, alebo iné formy liekov zamerané na liečbu dýchacieho systému,“ dala do pozornosti farmaceutka Marianna Frištáková. Najväčší záujem je o horúce nápoje. Dominika Rohaľová z lekárne Harmonia doplnila, že sa míňajú aj produkty zamerané na hrdlo, ako sú pastilky alebo iné lieky proti zápalom hrdla, sirupy na zmiernenie kašľa a nosové spreje, ktoré zmierňujú zápaly dutín.

Tento týždeň v porovnaní s predchádzajúcim pribudlo 13,3 percenta pacientov. Lekári nahlásili 92 981 akútnych respiračných ochorení. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom. Komplikácie sa objavili u 2 250 osôb, čo je 2,4 percenta. Medzi najčastejšie patrili sinusitídy (1 200). Ochorenia hlásilo 65 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 54 percent všeobecných lekárov pre dospelých.

Lekári zaznamenali päť prípadov SARI, čo je ťažké akútne respiračné ochorenie, ktoré má vážny priebeh a vyžaduje si hospitalizáciu pacienta. Vyskytli sa v Košickom, Prešovskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji, postihnutí sú ľudia v strednom a vo vyššom veku. V Česku mali takýchto pacientov 122, 16 z nich zomrelo. U našich susedov sa začína hovoriť o agresívnom chrípkovom víruse.

„Aj keď v ostatných týždňoch došlo k nárastu počtu akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení, v súčasnosti dochádza zatiaľ k lokálnym epidémiám,“ reagoval hlavný hygienik Ján Mikas. Jeho úrad nevylučuje, že v najbližšom období môže dôjsť aj k väčším – okresným alebo krajským – epidémiám. Závisieť to bude od vývoja chorobnosti. Tohtoročná sezóna sa zatiaľ veľmi nelíši od minuloročnej. Ak by sa v tomto trende pokračovalo, chorobnosť by mala dosiahnuť vrchol v najbližších dňoch.

Ochorenie doteraz zatvorilo 215 škôl a škôlok, najviac v Košickom a Prešovskom kraji. Vyučovanie musela prerušiť riaditeľka Základnej školy Krosnianska v Košiciach Danka Daneshjoová. „Chorých detí pribúdalo stále viac, preto sme sa rozhodli školu načas zatvoriť. Od detí na prvom stupni sa nám nakazili aj niektoré učiteľky," objasnila. Podľa nej je najväčším problémom, že rodičia posielajú choré deti do škôl, a tie šíria vírus medzi ostatných žiakov. „My sme v takom prípade bezmocní, môžeme rodičov informovať o tom, že ich dieťa je choré, ale domov ho poslať nemôžeme," upozornila riaditeľka.

„Chrípka sa najskôr začala šíriť medzi škôlkarmi, ale momentálne sú ohrozené všetky vekové skupiny," poznamenal detský lekár Mário Moro z Cífera v Trnavskom kraji.

Základným pravidlom pri predchádzaní vzniku epidémie je nešírenie vírusu medzi ostatnými. Podľa Mora ľudia k ochoreniu pristupujú nezodpovedne. „Paradoxne keď vypukne chrípková epidémia, tak ambulancie by mali byť prázdne. Všetci majú ležať doma," skonštatoval lekár s tým, že v realite to vyzerá opačne. „Klasika je, že ochorieme cez víkend, potom ešte ideme v pondelok, utorok do školy, roboty, že možno to prejde, čo sa, samozrejme, nestane, a takto šírime vírusy ďalej. Nie je až taká dôležitá okamžitá návšteva doktora, ale ak by chorí zostali pár dní doma, tak by to bolo ideálne," radí pediater.

Názor lekára podporuje aj hlavný hygienik. „Neraz sme svedkami, že mnohí s nádchou, bolesťami hrdla a mnohokrát aj so zvýšenou teplotou sa pohybujú po vonku, v obchodoch, cestujú v dopravných prostriedkoch a navštevujú rôzne spoločenské podujatia. Škodia tým nielen okoliu v podobe rizika ohrozenia zdravia, ale aj sebe. Napríklad pri chrípke sa im klinický stav môže skomplikovať," upozorňuje Mikas. Najčastejšími komplikáciami sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prinosových dutín a zápal pľúc. Tie u človeka s oslabenou imunitou či chronicky chorého môžu vyústiť do život ohrozujúcich stavov.

Najúčinnejšou prevenciou proti chrípke je očkovanie. Najvhodnejšie obdobie je počas jesenných mesiacov. Očkovanie má dvojitý význam jednak pre zaočkovaného, ale aj pre jeho okolie, lebo tí, ktorí sa podrobia vakcinácii, nie sú šíriteľmi infekcie. Význam očkovania vyzdvihuje praktická lekárka pre dospelých Katarína Sollárová z Bratislavy. Podľa nej majú o očkovanie záujem skôr chronickí pacienti a starší ľudia. „Mladí až taký veľký záujem nemajú, skôr si myslia, že ich imunitný systém to zvládne," zhodnotila lekárka.

Alfou a omegou je pravidelné umývanie rúk. Nakaziť sa dá aj prostredníctvom bežných predmetov ako sú kľučky, nákupné košíky či držiaky v MHD, ktoré boli kontaminované chorou osobou. „Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín, na hladkých (neporéznych) povrchoch je to dokonca 24 až 48 hodín,“ vysvetlil Mikas.

Počas chrípkovej sezóny sa odporúča vyhýbať sa nákupným centrám, koncertom, divadlám, kinám, prakticky akýmkoľvek masovo navštevovaným priestorom. Pomáha pravidelné vetranie priestorov. Hygienici odporúčajú vetrať niekoľkokrát denne nárazovo a s oknom dokorán, aby sa vzduch v miestnosti vymenil. Pred chladom a nepríjemným vetrom treba oblečením chrániť hlavne hrdlo, ktoré je citlivé, a hlavu, odkiaľ odchádza z organizmu najviac tepla.


TV Pravda: Novinka v zdravotníctve. Unikátny mikroskop (vysielané 21.1.2019).

Video

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka