Lajčák telefonoval s Klimkinom o voľbách prezidenta Ukrajiny

Nadchádzajúce prezidentské voľby na Ukrajine boli témou piatkového telefonického rozhovoru šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka s jeho ukrajinským partnerom Pavlom Klimkinom. Minister zahraničných vecí a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák a Klimkin sa venovali aj podpore Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) pri pozorovaní týchto volieb.

09.02.2019 15:33
debata (60)

Pozorovanie sa uskutočňuje na základe oficiálneho pozvania zo strany Ukrajiny. Ukrajina totiž neumožní na prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 31. marca, prítomnosť pozorovateľov OBSE z Ruska, informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Lajčák v telefonickom rozhovore zdôraznil pevnú a trvalú podporu Ukrajine zo strany slovenského predsedníctva v OBSE. „Minister zároveň vyjadril svoje hlboké poľutovanie nad rozhodnutím Najvyššej rady Ukrajiny, ktorá vo štvrtok 7. februára prijala zákon znemožňujúci akreditáciu držiteľov pasov Ruskej federácie ako pozorovateľov volebnej pozorovateľskej misie Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva na Ukrajine,“ informovalo ďalej ministerstvo zahraničných vecí. „Nezávislosť, nestrannosť a profesionalita volebných pozorovaní ODIHR je rozhodujúca," cituje tlačová správa Lajčáka. Minister zahraničných vecí je presvedčený, „že žiadosť ODIHR o akreditáciu všetkých jeho pozorovateľov je v najlepšom záujme OBSE, Ukrajiny a jej ľudu“. Vyzval preto najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, aby pokračovali v hľadaní všetkých možných riešení, ktoré by umožnili akreditáciu všetkých pozorovateľov ODIHR na tieto voľby.

Ukrajinský parlament vo štvrtok 7. februára odhlasoval zákaz účasti ruských občanov ako pozorovateľov pri nadchádzajúcich ukrajinských prezidentských voľbách. S týmto krokom vyjadril ešte pred hlasovaním parlamentu nesúhlas medzi iným špeciálny vyslanec Spojených štátov amerických pre Ukrajinu Kurt Volker. Na Twitteri napísal, že Ukrajina potrebuje pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, bez ohľadu na to, či niektorí z nich pochádzajú z Ruska, „aby dokázala, že sa riadi demokratickými štandardmi“. OBSE už poslala ukrajinským úradom zoznam pozorovateľov na prezidentské voľby, a sú na ňom aj dvaja občania Ruska.

Prezidentské voľby na Ukrajine sa uskutočnia 31. marca. Ich najväčším favoritom je podľa prieskumov verejnej mienky populárny komik Volodymyr Zelenskij, až za ním nasledujú expremiérka Julija Tymošenková a súčasný prezident Petro Porošenko.

TV Pravda: Exkluzívne zábery z Ukrajiny. Zdevastovaný most je vstupom do zóny bojov (vysielané 17.1.2019)

Video
60 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #prezidentské voľby na Ukrajine