Meteorológovia varujú miestami pred silným vetrom a hmlou

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Silný vietor očakávajú aj na horách severného a stredného Slovenska.

10.02.2019 11:32
počasie, hmla Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Vodiči i chodci si musia miestami na západnom a strednom Slovensku dávať pozor na výskyt hmly. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy 1. stupňa.

Vo viacerých krajoch na Slovensku sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Na severnom a strednom Slovensku môže vietor v horách, nad pásmom lesa, miestami dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. S veterným počasím treba rátať aj v najbližších dňoch.

SHMÚ varuje pred výskytom hmly s dohľadnosťou 50 až 200 metrov v Bratislave a v okresoch Senec, Pezinok, Banská Bystrica, Zvolen, Detva a Brezno.

SSC: Na južnom Slovensku sa vyskytuje hmla s dohľadnosťou 50 až 100 metrov

Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, miestami je na ňom utlačený až zľadovatený sneh. Vodiči by si mali miestami dávať pozor na výskyt hmly a tvorbu snehových jazykov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov je v okolí Šale a do 100 metrov v okolí Nových Zámkov a v okresoch Komárno a Dunajská Streda. Na horskom priechode Besník sa z dôvodu vetra tvoria snehové jazyky.

Snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony sú potrebné na ceste II/558 Stakčín – Ulič, na cestách III. triedy v okolí Stakčína a pre všetku dopravu na ceste II/584 Srdiečko – Bystrá.

Celú zimnú sezónu je uzavretý horský priechod Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom) pre vozidlá nad desať metrov, horský priechod Veľké Pole (cesta II/512 Oslany – Cerová), horský priechod Šútovce (cesta III/1774) a horský priechod Skýcov (II/511) pre vozidlá nad 3,5 tony.

V zime sú neudržiavané cesty II/549 v úseku Úhorná – Úhornianske sedlo – Krásnohorské podhradie, III/3227 v úseku Hrabušická Píla – Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576).


TV Pravda: Máte ešte dobré zimné pneumatiky? Toto je pri nich dôležité.

Video

TV Pravda: Niektorí vodiči sa správajú na cestách až drzo. Policajná naháňačka za bieleho dňa v Bratislave (vysielané 25.1.2019)

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ