SHMÚ varuje pred vetrom, snežením či snehovými jazykmi

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred vetrom v nížinách i na horách, snežením aj pred snehovými jazykmi na veľkej časti územia Slovenska. V tejto súvislosti vydal výstrahy. Informuje o tom na svojom webe.

11.02.2019 08:14 , aktualizované: 15:34
debata (2)

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí od pondelka popoludnia až do utorka (12.2.) večera pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. „Miestami, najmä v denných hodinách, sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 70 kilometrov za hodinu. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozorňujú meteorológovia.

Obyvatelia Prešovského a Žilinského kraja budú musieť zvýšiť ostražitosť v súvislosti s výstrahou prvého stupňa pred snežením. Snehové jazyky a záveje by sa v týchto krajoch mali vyskytovať od 18.00 hod. Podľa SHMÚ predstavuje tvorba snehových jazykov a závejov potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Na ich tvorbu upozorňuje meteorologický ústav aj v Banskobytrickom a Trnavskom kraji.

SHMÚ zvýšil výstrahu pred vetrom na horách na druhý stupeň

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil výstrahu pred vetrom na horách na druhý stupeň. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha platí pre okresy Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. „Na hrebeňoch hôr sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu,“ informujú meteorológovia.

Ako dodávajú, predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Meteorológovia zdôrazňujú, že pozor si treba dávať aj na horách. Pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj totiž od 15.00 hod platí výstraha prvého stupňa pred vetrom. Nad pásmom lesa miestami SHMÚ očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ dodáva SHMÚ.

Cesty sú zjazdné

Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, miestami je na ňom čerstvý, prípadne utlačený až zľadovatený sneh. Vodiči by si mali miestami dávať pozor na hmlu, husté sneženie a poľadovicu. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Znížená dohľadnosť je v lokalitách Čebovce, Pastierske, Dargov, Štós a Štrba. Zapríčiňuje ju hmla alebo silné sneženie. Na ceste II/533 Novoveská Huta – Harichovce a cestách III. triedy v obvode Spišská Nová Ves sa vyskytuje poľadovica. Na ceste II/584 Srdiečko – Bystrá sú pre všetku dopravu potrebné snehové reťaze.

Počas celej zimnej sezóny je uzavretý horský priechod Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom) pre vozidlá nad desať metrov, horský priechod Veľké Pole (cesta II/512 Oslany – Cerová), horský priechod Šútovce (cesta III/1774) a horský priechod Skýcov (II/511) pre vozidlá nad 3,5 tony.

V zime sú neudržiavané cesty II/549 v úseku Úhorná – Úhornianske sedlo – Krásnohorské podhradie, III/3227 v úseku Hrabušická Píla – Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576).

VIDEO: V zime je kvalitné obutie auta kľúčové. Mnohí vodiči zanedbávajú svoje pneumatiky a keď napadne sneh, ostávajú prekvapení. Aspoň tieto parametre svojich zimných pneumatík by ste mali poctivo sledovať.
Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #SHMÚ #cesty #zjazdnosť