Nebezpečné lieky na vysoký krvný tlak sťahujú z trhu

Z trhu sa sťahuje liek na vysoký krvný tlak. Dôvodom je prítomnosť nečistôt, ktoré môžu potenciálne spôsobiť rakovinu. Kontrolóri upokojujú, že akútne nebezpečenstvo užívateľom nehrozí.

11.02.2019 18:00
Najviac kupujeme lieky proti bolesti Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Konkrétne ide o liek Irbesartan Actavis a jeho dve šarže 015418 a 136918. Pri ich kontrole sa zistilo, že obsahujú nečistoty N-nitrozodimetylamín a N-nitrozodietylamín. Ide o látky, ktoré môžu pri dlhodobom užívaní spôsobiť rakovinu. Testovanie ešte prebieha, počet šarží, ktoré sa budú sťahovať z trhu, tak môže narásť. Nečistoty sa do liekov dostali počas výrobného procesu.

Štátny ústav pre kontroluje liečiv, ktorý sťahovanie nariadil, však situáciu upokojuje. Pravdepodobnosť, že pacient ochorie na rakovinu, je podľa kontrolórov veľmi nízka, viac môže poškodiť náhle vysadenie lieku. „V dôsledku okamžitého prerušenia liečby môže nastať prudké zvýšenie krvného tlaku a následne vzniknúť život ohrozujúce komplikácie, napríklad náhla cievna mozgová príhoda," informuje Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa ústavu. Ústav pre kontrolu liečiv zatiaľ nezaznamenal sťažnosti na nežiaduce účinky súvisiace s užívaním Actavisu.

Liek sa sťahuje z úrovne lekární, zdravotníckych zariadení a distribučných spoločností. Pacienti ho teda môže pokojne doužívať a následne navštíviť lekára a nechať si predpísať iný liek. „Ak sa váš liek sťahuje z trhu, zmenu liečby prekonzultujte s ošetrujúcim lekárom. Na trhu je dostatok terapeutických náhrad," tvrdí Jurkemíková.

Podľa Igora Chamillu z Kardioklubu SK by sa výpadok lieku nemal dotknúť ani našich peňaženiek. „Pacient môže v lekárni požiadať o adekvátny liek bez doplatku, ktorý takmer vždy existuje, výnimkou sú len špecifické lieky, ktoré tvoria len jedno až dve percentá zo všetkých liekov na slovenskom trhu," osvetľuje práva pacientov kardiológ.

Rovnaký problém riešili kontrolóri aj v lete, vtedy z trhu stiahli až štyri lieky na vysoký krvný tlak, ktoré obsahovali spomínané nečistoty. Štátny ústav pre kontrolu liečiv tak postupne kontroluje všetky lieky s obsahom sartanov. Ide o účinné látky, ktoré sa používajú pri liečbe vysokého krvného tlaku, ochorení obličiek či pri pacientoch, ktorí prekonali infarkt. V súčasnosti beží dvojročné prechodné obdobie, počas ktorého sú výrobcovia týchto liekov povinní preskúmať svoje výrobné procesy a zamedziť opakovaniu situácie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký krvný tlak #ŠÚKL #lieky na tlak