SHMÚ varuje pred vetrom, snehom a tvorbou snehových jazykov a závejov

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred vetrom na horách, najmä v oblasti Tatier, kde platí pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš, Brezno a Tvrdošín výstraha druhého stupňa. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

12.02.2019 08:01
debata (2)

V týchto lokalitách sa na hrebeňoch Tatier očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 90 110 kilometrov za hodinu, v nárazoch ojedinele okolo 140 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe nadpriemerná a predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ informujú meteorológovia.

SHMÚ vydal aj výstrahu pred vetrom. Tá platí do 17.00 h pre viaceré okresy v Bratislavskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Prešovskom kraji.

Meteorológovia varujú aj pred snežením, a to najmä na severe krajiny. Výstraha prvého stupňa pred snežením platí pre okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. V týchto lokalitách môže napadnúť 20 30 centimetrov nového snehu. V tejto súvislosti sa budú vo viacerých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Prešovského a Žilinského kraja tvoriť snehové jazyky a záveje.

TV Pravda: V zime je kvalitné obutie auta kľúčové. Mnohí vodiči zanedbávajú svoje pneumatiky a keď napadne sneh, ostávajú prekvapení. Aspoň tieto parametre svojich zimných pneumatík by ste mali poctivo sledovať aj v počasí, aké nás čaká dnes. (vysielané 9.1.2019)

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #vietor #záveje #snehové jazyky