Fico nebude kandidovať na ústavného sudcu, Bugára obvinil z neserióznosti

"Nedá sa sedieť za jedným stolom so stranou, ktorá pred spoločnou zodpovednosťou za krajinu preferuje vlastné stranícke záujmy," povedal Fico na adresu Mosta-Híd. "Ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú vo voľbe v parlamente hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu," zdôraznil Fico.

12.02.2019 12:22 , aktualizované: 18:15
debata (1268)
Video

V súvislosti so svojou kandidatúrou Fico povedal, že jeho ambíciou bol post predsedu, nie post radového sudcu ÚS. Pokladá sa za legitímneho kandidáta, ktorý splnil všetky zákonné podmienky.

„Aby som ako predseda najsilnejšej politickej strany mohol aktívne vstúpiť do ďalšieho vyjednávania, aby som nevyvolával podozrenia, že ich prispôsobujem svojim osobným záujmom, rozhodol som sa, že nebudem kandidovať v národnej rade,“ uviedol Fico.

Fico spochybnil systém voľby, nielen v prípade verejnej voľby kandidátov, ale aj nestrannosti rozhodnutia Andreja Kisku pri výbere kandidátov, ktorých zvolí parlament.

„Chce pokračovať v straníckej politickej kariére, ako chce nestranne vyberať sudcov ÚS,“ pozastavil sa Fico. „Súhlasiť s odovzdaním ÚS Kiskovi je pre nás nemysliteľné,“ zdôraznil s tým, že Kiska v minulosti otvorene klamal o financovaní svojej kampane, je daňovým podvodníkom a ukradol pozemky inému človeku. Narážal tým na pozemkovú kauzu vo Veľkom Slavkove, ktorú polícia vyšetruje ako podvod. „Kiska opakovane porušil ústavu SR,“ povedal Fico s tým, že Kiska by nemal rozhodovať o nových ústavných sudcoch, ale mal by to robiť novozvolený prezident SR.

Dodal, že ak sa utorková, prípadne štvrtková (14. 2.), voľba kandidátov na ústavných sudcov neskončí zvolením dostatočného počtu kandidátov a bude hroziť paralyzovanie ÚS, existuje dosť nástrojov na zabezpečenie funkčnosti ÚS, napríklad predĺženie mandátu sudcom, ktorým sa o niekoľko dní končí funkčné obdobie.

Voľba ústavných sudcov by podľa premiéra mala byť tajná

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) je presvedčený, že voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala byť tajná a nie je spokojný s tým, že bola vybraná verejná voľba. Povedal to po výjazdovom rokovaní vlády v Revúcej.

Reakcie na vyhlásenie Roberta Fica prinášame v osobitnej správe.

Most-Híd žiadal verejnú voľbu, Fica odmietol podporiť

Most-Híd žiadal verejnú voľbu a deklaroval, že nepodporí kandidáta a predsedu Smeru Roberta Fica. „Aj včera, aj pred týždňom sme hovorili, že nie,“ trval na svojom predseda Mosta-Híd Béla Bugár v súvislosti s podporou Ficovi.

Dodal, že jeho strana chce verejnú voľbu preto, aby nebola spájaná s hlasovaním ĽSNS. „Smer-SD môže chcieť tajnú voľbu, ale ja nechcem byť spájaný s ĽSNS. S ĽSNS sa nerokuje ani nehlasuje, preto chceme normálnu verejnú voľbu,“ vyhlásil Bugár po rokovaní poslaneckého klubu Mosta-Híd.

Eva Smolíková zo SNS potvrdila, že ešte bude zasadať Koaličná rada. Na otázku, či SNS podporí v hlasovaní Fica, uviedla, že nemajú žiadne pokyny. „Predseda povedal, že budeme mať voľnú ruku,“ zopakovala.

Opozícia už istú dohodu na kandidátoch má, potvrdil pred počas dňa líder OĽaNO Igor Matovič. „Snažíme sa, aby sme našli prieniky,“ povedal s tým, že OĽaNO rokovalo so SaS a s nezaradenými okolo Miroslava Beblavého a je dohoda na niekoľkých menách. So Sme rodina nerokovalo. „Sme rodina sa veľmi zvláštne správalo pri snahe zmeniť pravidlá pri voľbe ústavných sudcov, tak sme boli opatrní,“ vysvetlil Matovič. Líder OĽaNO si myslí, že vo verejnej voľbe nebude mať nikto odvahu podporiť Fica.

Parlament by mal z 39 adeptov zvoliť 18 kandidátov na ústavných sudcov. Z nich prezident vymenuje polovicu. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač o post sudcu Ústavného súdu nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Noví sudcovia zasadnú na 12 rokov na Ústavný súd. Pri voľbe musí poslanec označiť najmenej 18 mien kandidátov. Ak označí viac mien, jeho hlasovací lístok je neplatný.

Hlasovací lístok na voľbu kandidátov na... Foto: NR SR
hlasovací lístok, voľba kandidátov na ústavných sudcov Hlasovací lístok na voľbu kandidátov na ústavných sudcov

VIDEO: Danko je silnejší ako Kiska, prezident hrá pri sudcoch až druhé husle.

Video
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #voľba ústavných sudcov