VIDEO: V Bratislave solili cesty pri +7 stupňoch Celzia

Cestári dnes v Bratislave posypali hlavné ťahy soľou. Predpoveď počasia totiž naznačovala, že by mohlo mierne snežiť. Spadlo naozaj pár vločiek, ale bolo ich doslova ako šafranu. Neskôr popoludní sa sneženie dostavilo, ale nemalo dlhé trvanie. Ráno sa soľ roztopila pod náporom lúčov slnka.

12.02.2019 13:59 , aktualizované: 16:02
debata (11)

Mnohým vodičom prišla taktika cestárov vtipná. V hornatých regiónoch Slovenska obciam z ekonomických dôvodov často chýba soľ na zľadovatelé cesty aj mechanizmy na odpratávanie snehu a v Bratislave sa so soľou takto hospodári?

VIDEO: Jeden zo sypačov v Bratislave v utorok zachytil aj vodič Maroš, ktorý video poskytol pre TV Pravda. „Posýpacie auto solí odušu. Na teplomeri 6,5 stupňa Celzia…“ upozornil. Viac si pozrite vo videu.

Video

Sypače v utorok ráno brázdili viaceré ulice Bratislavy. Soľ bola na cestách v smere od Devínskej Novej Vsi aj na Pražskej ulici, pod hlavnou železničnou stanicou aj na Šancovej ulici. Všade tam bolo vidno na ceste kamennú soľ.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo po nástupe do funkcie povedal, že mesto bude lepšie predchádzať sneženiu tým, že sa budú využívať kvalitnejšie predpovede počasia. Kým v minulosti bolo vedenie mesta kritizované za to, že cestárov sneh prekvapil, aktuálne solenie ciest pri jarnom charaktere počasia sa zdalo byť zbytočné, aj keď popoludní predsa krátko snežilo. Denník Pravda k situácii oslovil aj hovorcu primátora Petra Bublu.

„Dispečing mesta vydal príkaz na likvidačný posyp v kopcovitých terénoch, na mostoch a v západnej časti mesta na základe hlásení zo SHMÚ a Dopravného podniku Bratislavy. Rozhodnutie o likvidačnom posype nie je vždy jednoduché, lebo sa odohráva nie len na základe vizuálneho posúdenia situácie, ale aj na základe predpovedí počasia, ktoré sa nie vždy musia naplniť. V takomto prípade je však lepšie ak ten posyp na ceste je, ako reagovať neskoro v prípade iného vývoja počasia,“ reagoval Bubla.

„Pre úplnosť dodávame, že v tomto prípade nešlo o celomestský posyp, ale len posyp v oblastiach, kde aj malé množstvo spadnutého snehu vie spôsobiť problémy,“ dodal Bubla.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #sneh #soľ