Hrnčiar nevylúčil možnosť pádu vlády, zo strany Mosta to vraj nehrozí

Podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar z Mosta-Híd nevylúčil možnosť pádu vlády a predčasných volieb pre voľbu kandidátov na ústavných sudcov.

12.02.2019 16:37 , aktualizované: 20:22
debata (107)

„Vždy, keď je problém, môžu byť aj pád vlády, aj predčasné voľby,“ povedal s tým, že hoci je napätie v koalícii, zo strany Mosta-Híd rozpad vládnej koalície nehrozí. Vládny Most-Híd trvá na verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Fico naznačil reálnu hrozbu vypovedania koaličnej zmluvy, a to v súvislosti s postojom strany Most-Híd.

Maďarič: Fico vzdal boj, do ktorého vôbec nemal vstupovať

Robert Fico vzdal boj, do ktorého vôbec nemal vstupovať. Myslí si to nezaradený poslanec a niekdajší minister kultúry Ficovej vlády Marek Maďarič. Reagoval tak na Ficovo rozhodnutie odstúpiť z voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.

Maďarič si nemyslí, že budú predčasné voľby. V súvislosti s Ficovým vyjadrením, že Most-Híd uprednostňuje svoje záujmy pred záujmami koalície, uviedol, že táto koalícia bola od začiatku manželstvom z rozumu. „A každý z partnerov sa dopúšťal vecí, ktoré iní hodnotili ako nečakané alebo podrazy,“ podotkol s tým, že koalícii už čoskoro vyprší mandát. Riadne parlamentné voľby majú byť na budúci rok.

OĽaNO: Smer spôsobí chaos a kolaps Ústavného súdu

Vládny Smer mieni znefunkčniť Ústavný súd SR a konať v rozpore s ústavou. Vyhlásilo to hnutie OĽaNO v reakcii na vyjadrenia predsedu Smeru Roberta Fica.

Ten oznámil odstúpenie z voľby kandidátov na ústavných sudcov aj to, že ak Most-Híd presadí kandidátov spolu s opozíciou, bude to znamenať porušenie koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami pre vládnu koalíciu. (Viac o vyhlásení Roberta Fica čítajte v správe Fico nebude kandidovať na ústavného sudcu, Bugára obvinil z neserióznosti.)

„Robert Fico pochopil, že pri verejnej voľbe ústavných sudcov nezíska dostatočný počet hlasov a nedostane sa medzi kandidátov, z ktorých si bude vyberať prezident,“ myslí si OĽaNO. Fico si podľa hnutia myslel, že sa na Ústavný súd prepašuje tajnou dohodou s ĽSNS. „Verejná voľba mu však tento zákerný a nemorálny plán prekazila a radšej stiahol chvost,“ uviedol predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Podľa šéfky klubu OĽaNO Veroniky Remišovej Fico naznačil, že strana Smer mieni znefunkčniť Ústavný súd SR a konať v rozpore s ústavou. „Robert Fico sa síce vzdal kandidatúry, no zároveň hrozí, že strana Smer spôsobí chaos a kolaps Ústavného súdu, ktorý je jedným z pilierov štátnosti Slovenska,“ povedala. Ficovu požiadavku na stranu Most-Híd považuje za absurdnú.

„Je veľmi pravdepodobné, že niektorí kandidáti opozície a koaličnej strany Most sa môžu prelínať,“ zdôraznila. OĽaNO zároveň považuje za nepredstaviteľné, aby sa Robert Fico vyhrážal koaličným partnerom, že ak budú hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia, bude to mať vážne následky. „Hlasovať podľa svedomia a presvedčenia je podľa Ústavy SR povinnosťou všetkých poslancov,“ zdôrazňujú obyčajní.

Poslanci SaS sa zhodli na 12 kandidátoch, presadzujú verejnú voľbu

Poslanec Alojz Baránik (SaS) povedal, že liberáli presadzujú verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Doplnil, že v strane sa zhodli na 12 kandidátoch, ktorých by volili. S Mostom-Híd podľa Baránika o voľbe nerokovali.

Blanár stojí za Ficovým vyhlásením, Sárközy teší Ficovo odstúpenie z voľby

Podpredseda Smeru Juraj Blanár absolútne stojí za vyhlásením šéfa Smeru Robert Fica a rovnako je zásadne proti verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Poslankyňu Mosta-Híd a členku parlamentného ústavnoprávneho výboru Irén Sárközy zas teší, že Fico stiahol svoju kandidatúru na ústavného sudcu. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár dopoludnia vyhlásil, že Fica Most-Híd vo voľbe nepodporí.

Fico na tlačovej konferencii oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru na ústavného sudcu. Zároveň naznačil reálnu hrozbu vypovedania koaličnej zmluvy, a to v súvislosti s postojom strany Most-Híd. „Nedá sa sedieť za jedným stolom so stranou, ktorá pred spoločnou zodpovednosťou za krajinu preferuje vlastné stranícke záujmy,“ povedal Fico na adresu Mosta-Híd.

Vyhlásil, že ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú vo voľbe v parlamente hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu. Na tieto výroky Sárközy nereagovala. Dosiaľ sa nevyjadril ani tretí koaličný partner SNS. Ladislav Andreánsky zo Smeru nepovedal, či vážne dôsledky, o ktorých hovoril Fico, budú znamenať koniec vlády.

TV Pravda: Danko je silnejší ako Kiska, prezident hrá pri ústavných sudcoch až druhé husle (vysielané 24.1.2019)

Video
107 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #voľba ústavných sudcov