Poslanci nezvolili kandidátov na ústavných sudcov. Kiska očakáva, že si povinnosť splnia vo štvrtok

Národná rada SR nezvolila kandidátov na ústavných sudcov. Na voľbe bolo prítomných 132 poslancov, 13 hlasovací lístok neodovzdali. Zo 119 odovzdaných lístkov bolo 53 neplatných a 66 platných. Vo štvrtok (14. 2.) o 11.00 h budú poslanci voliť opäť. Oznámili to zákonodarcovia v závere deviateho rokovacieho dňa 40. schôdze Národnej rady SR.

12.02.2019 17:39 , aktualizované: 23:30
SR NRSR ÚS kandidáti voľba verejná BAX Foto: ,
Poslanci NR SR počas hlasovania o kandidátoch na ústavných sudcov.
debata (1332)

VIDEO: Krátko pred hlasovaním o ústavných sudcoch boli rozpory medzi Smerom a Mostom-Híd očividné, opozícia sa obáva o osud ústavného súdu.

Video

Reakcia Kisku

Prezident SR Andrej Kiska očakáva, že Národná rada SR si v opakovanej voľbe splní svoju povinnosť a zvolí 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie deväť nových ústavných sudcov, informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan. „Je to vec základného fungovania štátu a dôvery ľudí,“ tvrdí hlava štátu.

Prázdne hlasovacie lístky

Viacerí poslanci Smeru odovzdávali pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov prázdne hlasovacie lístky. Podobne mali údajne postupovať aj národniari z SNS. Most-Híd vraj prázdne lístky nevhadzoval.

Hlasovanie prázdnym lístkom priznal napríklad Ľubomír Vážny zo Smeru. Konal tak preto, že sa nestotožňuje s kandidátmi. Neprekáža mu, že by mal byť ústavný súd nefunkčný mesiac či dva, ak sa nezvolia kandidáti. Povedal, že sociálni demokrati mali pri hlasovaní voľnú ruku.

Podpredseda Smeru Juraj Blanár povedal, že sociálni demokrati vyjadrili pri hlasovaní svoj názor na verejnú voľbu, čo sa odrazí aj na výsledku voľby. Podľa Blanára, ak nebudú kandidáti zvolení, bude druhé kolo voľby, to je určené na štvrtok.

K druhému kolu sa má vyjadriť výbor

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR má povedať, ako sa má vykonať opakovaná voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Žiada ho o to predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

„Výbor sa bude zaoberať otázkou, či má byť opakovaná voľba tajná alebo verejná,“ potvrdil šéf výboru Róbert Madej. Dodal, že on svoj názor na to má, ale bude ho prezentovať na rokovaní výboru.

Bugár: Koalícia získala stredu na to, aby rokovala

Koalícia podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára získala stredu na to, aby rokovala o kandidátoch na ústavných sudcov. Ako povedal novinárom, ak sa chceme dohodnúť, získali sme jeden deň, a ak sa dohodneme, vo štvrtok môže byť výsledok. „Uvidíme, či sme schopní sa dohodnúť,“ vyhlásil Bugár, ktorý tvrdí, že by jemu, jeho strane, ani Slovensku nepomohlo, keby dnes povedal, čo mu prekáža na krokoch koaličného partnera. „Načo budem rozvirovať hladinu,“ dodal.

Podľa Bugára aj druhé kolo voľby musí byť verejné. Paragraf 115 Rokovacieho poriadku však vyslovene hovorí o tajnej voľbe. Uvedený paragraf znie: „Ak sa podľa odseku 1 nenavrhne dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu, tajná voľba ďalších kandidátov do uvedeného počtu sa opakuje“. „Mýliť sa je ľudské. Rokovací poriadok je menej ako ústava. Aj poslanci sa mýlia. Myslím si, že to je omyl, čo je v Rokovacom poriadku,“ vyhlásil Bugár s tým, aby to vyriešili právnici.

Bugár si nemyslí, že by pre súčasnú situáciu okolo voľby kandidátov na ústavných sudcov mala padnúť vláda. Vyjadrenia Fica, ktorý kritizoval Most-Híd za jeho postoje pri voľbe, nekomentuje. „Nie je vhodné, aby som komentoval názory koaličného partnera,“ poznamenal.

Koaličný partner podľa Bugára musí pochopiť, že keď sa prevalila informácia o rokovaniach s ĽSNS a Most-Híd stále hovorí, že s kotlebovcami sa nerokuje a nehlasuje, tak strana nemala inú možnosť, len sa očistiť a presadzovať verejnú voľbu.

Robert Fico pred hlasovaním o kandidátoch na...
Poslanci pred hlasovaním o kandidátoch na...
+6Martin Glváč.

Tomáš: Výsledok voľby dáva priestor na ďalšie rokovania

Smer podľa Erika Tomáša spôsobom voľby, keď poslanci odovzdávali prázdne hlasovacie lístky, vyjadril svoj postoj k nedemokratickej verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Ako povedal Tomáš novinárom, Smer zároveň hlasovaním testoval, či koalícia funguje. „Z výsledku vyplýva, že sa vytvoril priestor na rokovanie. Budeme sa pokúšať o dohodu v koalícii,“ uviedol Tomáš.

Podľa prvého podpredsedu Slovenskej národnej strany Jaroslava Pašku podozrenia, ktoré vznikli pri výbere kandidátov na ústavných sudcov, možno vyvolali taký pocit nedôvery, že nebol zvolený žiadny kandidát. Tieto podozrenia sa prelínali medzi koalíciou i opozíciou, dodal.

Fico si spravil z ústavného súdu rukojemníka, tvrdí Remišová

Expremiér a predseda strany Smer Robert Fico si spravil z ústavného súdu rukojemníka, uviedla predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová. Podľa nej bola dnešná voľba ukážkou, že Ficovi nejde o ľudí, o ich práva garantované ústavou, ale jedine o osobné ambície jedného človeka, Fica.

„Ukázalo sa, že ambície Fica stoja nad právom, spravodlivosťou, charakterom štátu. Pomohli im poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko a odídenci od Borisa Kollára,“ povedala. Ústavný súd môže o štyri dni skolabovať, keď vyprší funkčné obdobie väčšine sudcov. Je však presvedčená, že predĺžiť im funkčné obdobie by išlo len cez zmenu v ústave, na čo by bola potrebná podpora 90 poslancov parlamentu. „Od nás tie hlasy nedostane,“ dodala.

Líder OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že „Fico chce mať 12 rokov beztrestnosť“. „Je to nemorálne, neetické, je to opovrhovanie demokraciou. Je schopný tajne rokovať s fašistami, keď mu to nevyšlo a mali voliť verejne, radšej vycúvali. Fico sa rozhodol verejne vydierať koaličných partnerov a myslí si, že takto sa na ústavný súd dostane,“ vyhlásil Matovič s tým, že prezidentské voľby budú o tom, že voliči budú voliť Fica prezlečeného za Maroša Šefčoviča.

Podľa poslanca Jána Budaja (OĽaNO) sa formuje nová koalícia zostavená zo strany Smer-SD, kotlebovcov a ďalších poslancov, ktorí podľa neho tvoria nebezpečnú silu. Budaj si tiež myslí, že mocenský zápas sa teraz prenáša na voľbu prezidenta SR. „Všetky rozhodnutia týkajúce sa ústavného súdu táto koalícia prenesie na obdobie po zvolení prezidenta. Ak chceme mať demokraciu, musíme sa usilovať o demokratického prezidenta,“ doplnil.

Kandidátov sa podľa Blahovej nepodarí zvoliť ani v opakovanej voľbe

Utorkové hlasovanie nemalo nič spoločné so skutočným záujmom o Slovensko. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Liberáli očakávajú, že podobný scenár sa zopakuje aj pri štvrtkovom opakovanom hlasovaní.

Rôzne druhy hlasovania aj nehlasovania, ako aj dohody hovoria podľa Blahovej o tom, ako si koaliční poslanci vysvetľujú svoj záujem o Slovensko a o jeho spravodlivosť.

Sme rodina: Fico nechce, aby Kiska vymenoval nových sudcov

Robert Fico robí obštrukcie, vymenovanie sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR nechce nechať na súčasnom prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Myslí si to líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Z toho podľa Kollára vyplýva, že aj štvrtková opakovaná voľba kandidátov na ústavných sudcov bude zmarená. Parlament totiž v utorok nezvolil žiadneho z kandidátov na sudcov ÚS SR.

„Osobne sme krúžkovali 18 kandidátov a vidíme z toho, že Robert Fico robí obštrukcie. Mám taký pocit aj z tej tlačovej konferencie, kde jasne povedal, že vymenovanie nechce nechať na rukách Andreja Kisku, ale už nového prezidenta,“ vyhlásil Kollár.

Voľba bola verejná

Voľba bola verejná, Robert Fico takéto hlasovanie odmietol, s čím sa stotožnili aj viacerí jeho stranícki kolegovia. Dlhodobo tvrdia, že tajná voľba je najdemokratic­kejšia. Most-Híd trval na verejnej voľbe, SNS hovorila tiež, že jej neprekáža.

Predseda Smeru Fico už počas dňa uviedol, že sťahuje svoju kandidatúru. „Aby som ako predseda najsilnejšej politickej strany mohol aktívne vstúpiť do ďalšieho vyjednávania, aby som nevyvolával podozrenia, že ich prispôsobujem svojim osobným záujmom, rozhodol som sa, že nebudem kandidovať v národnej rade,“ uviedol Fico.

Čítajte viac: Fico nebude kandidovať na ústavného sudcu, Bugára obvinil z neserióznosti

Video

Ako hlasovali poslanci

Meno Za Proti Zdržalo sa Neplatných hlasov
ŠTIAVNICKÝ, Ján 56 0 10 53
ŠIKUTA, Ján 55 0 11 53
VERNARSKÝ, Martin 55 1 10 53
STRAKA, Peter 54 1 11 53
ŠORL, Robert 54 0 12 53
FIAČAN, Ivan 48 2 16 53
KOVÁČECHOVÁ, Eva 48 3 15 53
FILLOVÁ, Dagmar 47 4 15 53
MOLNÁR, Peter 47 6 13 53
JÁNOŠÍKOVÁ, Martina 46 4 16 53
PITOŇÁKOVÁ, Zuzana 37 5 24 53
DUDITŠ, Ladislav 36 5 25 53
KSEŇÁK, Štefan 36 5 25 53
MALICH, Pavol 36 20 10 53
TOMAŠOVIČ, Marek 36 5 25 53
SZIGETI, Ľuboš 35 17 14 53
JAVORČEK, Martin 34 4 28 53
MATULNÍK, Michal 33 14 19 53
PFUNDTNER, Edita 30 4 32 53
DUĽA, Libor 29 8 29 53
DULAK, Anton 27 8 31 53
DRGONEC, Ján 24 9 33 53
KRESÁK, Peter 19 11 36 53
ŠVECOVÁ, Daniela 14 34 18 53
ĎURIŠ, Michal 8 7 51 53
KOVÁCS, Karol 8 43 15 53
MELICHER, Peter 8 7 51 53
TRUBAN, Michal 8 42 16 53
FULCOVÁ, Eva 7 47 12 53
MAĎAR, Miloš 6 24 36 53
PROCHÁZKA, Radoslav 6 10 50 53
MESIARKINOVÁ, Soňa 3 26 37 53
KIČURA, Kajetán 2 46 18 53
SLUK, Marián 1 44 21 53
GERBERY, Boris 0 48 18 53
JANKOVSKÁ, Monika 0 50 16 53
SOPOLIGA, Juraj 0 50 16 53

Parlament by mal zvoliť 18 kandidátov na ústavných sudcov. Z nich prezident vymenuje polovicu. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač o post sudcu Ústavného súdu nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Noví sudcovia zasadnú na 12 rokov na Ústavný súd. Pri voľbe musí poslanec označiť najmenej 18 mien kandidátov. Ak označí viac mien, jeho hlasovací lístok je neplatný.

VIDEO: Danko je silnejší ako Kiska, prezident hrá pri sudcoch až druhé husle.

Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #voľba ústavných sudcov