VIDEO: Primár nového urgentu v Banskej Bystrici: Je radosť takto pracovať

Sú prví a zatiaľ jediní na Slovensku. Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť na jednom mieste vrátane traumacentra a zvládnutia príjmu pacientov s vysoko virulentnými nákazami, ktorú umožňuje urgentný príjem druhého typu. Video ukazuje priestory a vybavenie urgentu.

12.02.2019 19:00 , aktualizované: 13.02.2019 15:46
debata (3)
Video

Rooseveltova nemocnica je prvou, ktorá splnila podmienky ministerstva zdravotníctva pre zaradenie do minimálnej siete urgentných príjmov druhého typu. Tie majú presne špecifikované priestorové usporiadanie a materiálno-technické vybavenie či personálne zabezpečenie. Riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková vysvetlila, že na tento krok sú pripravení vďaka rekonštrukcii urgentu, ku ktorej došlo v roku 2013. „Nemuseli sme robiť zásadnejšie stavebné úpravy. Dovybavili sme len jednotku všeobecnej neodkladnej starostlivosti. Keďže je naša nemocnica jedným zo štyroch centier na Slovensku, ktoré zabezpečuje starostlivosť o pacientov s vysoko virulentnými nákazami, pripravujeme pre nich komplexný izolačný box,“ hovorí Lapuníková. Stavebné úpravy podľa nej neboli finančne až také náročné, zmestili sa do 100-tisíc eur. „Nevyhnutné bolo zabezpečiť iba technológie, ktoré stáli asi 80-tisíc,“ podotkla s tým, že náklady na komplexné dobudovanie ďalšej časti spoznajú až po verejnom obstarávaní.

Urgentný príjem Rooseveltovej nemocnice v... Foto: Eva Štenclová, Pravda
rooseveltova nemocnica, banská bystrica, urgentný príjem, postele, Urgentný príjem Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Na to, aby mohol v Bystrici fungovať urgent druhého typu, museli spĺňať niekoľko podmienok. „Priestorové vybavenie, materiálno-technické a personálne zabezpečenie,“ vysvetlila riaditeľka. Výhody nového zariadenia sú podľa nej aj v tom, že má samostatný vchod pre akútnych pacientov privezených letecky či sanitkou a následne im poskytnú okamžitú komplexnú starostlivosť. „Prostredníctvom krajského operačného strediska sa tím špecialistov môže v dostatočnom predstihu zmobilizovať a pripraviť,“ objasnila.

Na novinku sa prišla pozrieť aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Pripomenula, že veľkým plusom urgentu Rooseveltovej nemocnice je samostatný vchod pre kritických pacientov v záchrankách a ďalší pre ľudí, ktorí prídu na vyšetrenie po vlastných. Výhodou sú tiež röntgeny, diagnostika, CT a miestnosť na malé chirurgické zákroky nachádzajúce sa na jednej chodbe. „Pointou je, aby pacient dostal v čo najkratšom čase čo najlepšiu zdravotnú starostlivosť. Aby zbytočne nestrácal čas presúvaním sa po chodbách a oddeleniach, ale aby všetci špecialisti prišli k nemu,“ podotkla Kalavská.

Výhody novinky si pochvaľuje aj primár urgentného oddelenia Roman Lutty. „Máme tu komplet všetky prístroje potrebné na zistenie diagnózy a operačné sály. Je radosť takto pracovať,“ tvrdí. „Na druhej strane si musíme uvedomiť, že pacienti z okolitých nemocníc začnú vo veľkom chodiť k nám, na čo sa budeme musieť pripraviť. Personálne zrejme musíme posilniť,“ podotkol s tým, že už teraz denne ošetria do 200 ľudí, počas sviatkov aj 300. Očakávajú, že nápor teraz bude ešte väčší.

Momentálne tvoria základný tím na oddelení štyria lekári. Ďalších špecialistov v prípade potreby zavolajú z nemocničných ambulancií a prídu do piatich, desiatich minút. Lutty upozornil, že do základného tímu by privítali 15 mladých lekárov. „Nemusia byť atestovaní. Po skončení fakulty sem môžu prísť a zapracovať sa,“ uzavrel.

Do siete poskytovateľov ústavnej pohotovostnej služby pre dospelých na urgentnom príjme druhého typu je zaradených šesť nemocníc. Po Banskej Bystrici by mali nasledovať Bratislava – Ružinov, Kramáre, Poprad, Košice a Žilina. Čas na splnenie kritérií majú do júna 2020.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #Rooseveltova nemocnica #urgentný príjem