Inšpektorát práce vlani zaznamenal najmenej úrazov za posledných 20 rokov

Pondelok bol vlani najviac rizikovým dňom v týždni, keď zaznamenal Národný inšpektorát práce najviac úrazov. Vlani sa na Slovensku stalo 38 smrteľných pracovných úrazov a 69 pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví. Je to najnižší počet za uplynulých 20 rokov. V roku 1998 bolo evidovaných až o 94 smrteľných prípadov viac.

13.02.2019 12:00
národný inšpektorát práce košice Foto: ,
Národný inšpektorát práce v Košiciach.
debata (2)

Vlani inšpektori zaznamenali 9 080 pracovných úrazov, čo je o 835 menej ako v roku 2017. Generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce (NIP) Karol Habina však hovorí, že ideálnou métou je nula smrteľných úrazov. „Darí sa nám znižovať počet závažných pracovných úrazov, no nemôžeme byť celkom spokojní,“ hovorí s tým, že prioritou úradu je osveta a prevencia. „Potrebné je aj kontrolovať, prípadne aj sankcionovať zamestnávateľov,“ podotkol Habina. V prípade smrteľných a vážnych pracovných úrazov NIP vlani uložil desať pokút v celkovej výške 352-tisíc eur.

Najviac smrteľných úrazov zaznamenali inšpektori vo vekovej skupine od 50 do 60 rokov. Najrizikovejšími odvetviami sú dlhodobo stavebníctvo a priemysel.

„V prípade smrti v šiestich prípadoch išlo o zodpovednosť zamestnávateľa, ktorý napríklad neoboznámil pracovníkov s predpismi či nepridelil im vhodné alebo žiadne pracovné pomôcky. Zamestnanci sa pri smrteľných prípadoch podieľali v 13 prípadoch, pri niektorých figuroval aj alkohol,“ poznamenal šéf inšpektorov.

Pracovný úraz je poškodenie zdravia, ktoré bolo zamestnancovi spôsobené pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. NIP sa snaží predísť takýmto incidentom zvýšenou prevenciou, organizuje konferencie, prednášky a semináre a intenzívne prevádza kontroly vo firmách a prevádzkach. Zaviedol aj program „bezpečný podnik“, v ktorom je aktuálne zapojených 51 subjektov. Tie okrem klasického dodržiavania bezpečnosti ochrany a zdravia pri práci zabezpečujú aj vyššie štandardy pre svojich zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Inšpektorát práce #pracovný úraz