Koalícia má dohodu o šiestich kandidátoch, opozícia sa dohodla na 10 menách

Koalícia sa predbežne dohodla na zvolení šiestich kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. V Smere stále hovoria aj o možnosti predĺžiť funkčné obdobie dosluhujúcim sudcom. Opozícia sa dohodla na 10 menách.

14.02.2019 09:17 , aktualizované: 17:00
parlament, Danko, Bugár, Hrnciar, Foto: ,
Predseda NR SR Andrej Danko (v strede) a podpredsedovia parlamentu Andrej Hrnčiar (vľavo) a Béla Bugár po oznámení, že parlament bude o kandidátoch na ústavných sudcov hlasovať vo štvrtok o 17.00.
debata (554)

Poslanec Smeru Marián Kéry o dohode koalície nevie. Ak by došlo k zvoleniu šiestich kandidátov, podľa jeho slov by to znamenalo, že ústavný súd nebude od 16. februára nefunkčný.

O dva dni sa skončí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov. Kéry si vie predstaviť aj predĺženie funkčného obdobia dosluhujúcim sudcom. Poukazuje však na rozdielne názory právnikov. „Vedel by som si to za určitých okolností predstaviť, ale niektorí hovoria, že na to treba ústavnú väčšinu,“ povedal. Zároveň zdôraznil, že pre neho je principiálna otázka spôsob voľby. Hlasovanie má byť verejné, čo však Kéry odmieta a je presvedčený o tom, že kandidáti na ústavných sudcov sa majú voliť tajne.

Opozícia sa zhodla na desiatich kandidátoch

Opozičné strany SaS, OĽaNO, Spolu a Sme rodina a viacerí nezaradení poslanci sa zhodli na desiatich kandidátoch na ústavných sudcov, za ktorých budú vo štvrtok v pléne hlasovať. Ich mená odmietli predstavitelia opozície konkretizovať. „Opäť ukazujeme, že sme zodpovední, dnes máme širšiu dohodu štyroch politických zoskupení, dohodli sme sa na desiatich spoločných kandidátoch, ktorých budeme voliť,“ vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že koalícia nehľadá odbornosť, morálku, ale svoje záujmy, a už prezentovala svojich kandidátov, z ktorých je opozícia zhrozená.

Predstavitelia opozície pripúšťajú, že popritom môžu poslanci voliť ďalších kandidátov, na ktorých dohoda nebola.

Koalícia bude podľa poslanca Alojza Baránika (SaS) podporovať ľudí, z ktorých si prezident nebude môcť vybrať. V zozname kandidátov preferovaných opozíciou sú podľa predstaviteľov opozičných strán aj mená z údajného zoznamu koalície. Baránik preferuje tie opozičné. „Nám ide o budovanie štátu pre všetkých, zatiaľ čo koalícii ide o budovanie mafiánskeho štátu, ktorý bude ochraňovať súčasný stav,“ pripomenul.

Podľa poslanca za hnutie Sme rodina Petra Pčolinského by Ústavný súd SR mal byť funkčný, nemal by to byť podľa jeho slov personálny biznis

Pôvodne mali poslanci voliť o 11.00 h, ale koalícia si vzala ešte čas na rokovania, posunuli teda hlasovanie na 17.00 h. Už vtedy niektorí koaliční poslanci pripúšťali, že niekoľko kandidátov vo štvrtkovej voľbe plénum vyberie.

ÚS má provizórne riešenie, ak by nedošlo k vymenovaniu

Ak by do soboty (16. 2.) nedošlo k vymenovaniu nových ústavných sudcov, Ústavný súd má provizórne riešenie situácie. Informovať o ňom bude, až keby k tejto situácii došlo. Potvrdila to Ivana Vilinská z tlačového a informačného odboru Kancelárie ÚS SR. Poukazuje na to, že prípadné nevymenovanie nových ústavných sudcov súd paralyzuje.

„Uvedomujúc si vážnosť súčasného stavu, plénum ústavného súdu po dohode našlo provizórne riešenie tejto nepriaznivej situácie. V prípade, že do 16. februára 2019 nedôjde k vymenovaniu nových sudcov ústavného súdu, bude ústavný súd o svojom ďalšom fungovaní verejnosť informovať prostredníctvom tlačovej informácie,“ priblížila Vilinská.

Plénum ústavného súdu si podľa Vilinskej uvedomuje vážnosť situácie, ktorá súvisí s nevymenovaním nových sudcov ÚS SR. „Nevymenovanie sudcov ústavného súdu spôsobí jeho paralyzovanie a nefunkčnosť a zabráni vykonávaniu jeho funkcie podľa čl. 124 Ústavy Slovenskej republiky ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti,“ uviedla.

Verejná voľba

O posunutí hlasovania rozhodli poslanci hlasovaním. Návrh podal koaličný poslanec Miroslav Číž (Smer) za tri poslanecké kluby. Podľa Číža treba totiž vytvoriť skutočne dobré podmienky na voľbu. Pôvodne mala byť voľba o 11. hodine.

„Keďže v koalícii potrebujeme viac priestoru na rokovania, dohodli sme sa, že posunieme hlasovanie na 17. hodinu,“ vyhlásil poslanec Erik Tomáš (Smer) ešte pred hlasovaním.

Parlamentný ústavnoprávny výbor vo štvrtok ráno prijal uznesenie, ktorým poslancom odporúča vykonať opakovanú voľbu verejne. Za toto uznesenie hlasovali aj poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd) a predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Tajnú voľbu presadzoval predseda výboru Robert Madej (Smer), ktorý ju nepovažoval za omyl právnej úpravy v rokovacom poriadku NR SR. Poslanci, ktorí podporovali verejnú voľbu, sa odvolávali na to, že tajnú voľbu dovoľuje rokovací poriadok Národnej rady SR len v prípade, že to vyžaduje Ústava SR alebo na požiadanie 15 poslancov parlamentu.

V prípade, že nebude zvolený dostatočný počet ústavných sudcov, teda 18, bude celý proces potrebné opakovať, vrátane lehoty na predkladanie mien a verejného vypočutia uchádzačov. Ústavný súd SR môže byť od soboty nefunkčný, pretože sa končí mandát deviatim z trinástich sudcov. Na fungovanie pléna je potrebných minimálne sedem sudcov.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý v rozprave uviedol, že ide o snahu vládnej koalície zmeniť opakovanú voľbu na tajnú. „Nepovažujem za správne a férové, keď sa to dnes snažíte zvrátiť. Mali by ste rešpektovať, že vám to neprešlo, že sa bude hlasovať verejne. To, čo vy navrhujete, nedáva zmysel vecne a odborne. Nemá žiadnu logiku ani dôvod, tajne sa hlasuje iba vtedy, ak o tom hovorí Ústava SR, alebo v prípade, že sa na tom uznesie Národná rada SR,“ povedal Beblavý. Predseda výboru Róbert Madej (Smer) reagoval na Beblavého slová tak, že ide o politizovanie procesu a zasadnutie zvolal na podnet Andreja Danka.

„Ja som zvolal schôdzu na podnet predsedu Národnej rady SR. Vážim si vašu právnu argumentáciu, ale nie tú politickú, ktorú ste sem vniesli,“ odpovedal Madej na výzvu Beblavého. Podľa Ondreja Dostála (SaS) ide o právny omyl, keď pri novele rokovacieho poriadku z roku 2011 nebol zmenený jeden paragraf, ktorým argumentuje Madej. „Ide o zjavný omyl, ktorý si až doteraz nikto nevšimol,“ doplnil Dostál. Politizáciu odmietol aj predseda poslaneckého klubu SNS a člen výboru Tibor Bernaťák. Ten pripomenul, že sa Danko obrátil na výbor iba preto, že nastal právny nesúlad. „My nechceme ako strana vsunúť do opakovanej voľby tajné hlasovanie,“ povedal Bernaťák.

SaS ani Sme rodina s Mostom-Híd nerokovali

Opozičné hnutia SaS a OĽaNO sa ohradzujú voči vyjadreniam ĽSNS o ich dohodách s Mostom-Híd na zvolení „vyslovene liberálnych kandidátov“ na ústavných sudcov.

„Je to trápny pokus fašistu Kotlebu. Ten, kto sa tajne stretáva a rokuje s vládnou koalíciou, je Kotlebova strana ĽSNS,“ reagoval hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

SaS označila vyjadrenia kotlebovcov za konšpiráciu. „Touto konšpiráciou sa ĽSNS snaží sa priblížiť k Smeru a vyčleniť sa od demokratickej časti parlamentu,“ uviedol hovorca liberálov Róbert Buček. Podľa SaS je zjavné, že niektorí kandidáti sú natoľko dobrí, že pre každú racionálne a demokraticky zmýšľajúcu stranu sú prijateľní.

Poslanci ĽSNS oznámili, že sa zúčastnia na opakovanej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Majú totiž informácie o tom, že koaličný Most-Híd chce spolu s opozičnými SaS a OĽaNO pretlačiť na ústavný súd „vyslovene liberálnych kandidátov“, a tomu chcú zabrániť.

Poslanci SNS majú dohodu, Hrnčiar: Kríza v koalícii nie je

Poslanci koaličnej SNS sa dohodli na kandidátoch na ústavných sudcov, ktorých budu v opakovanej voľbe v parlamente voliť. Potvrdila to poslankyňa za SNS Eva Antošová po rokovaní poslaneckého klubu. Poslankyňa za SNS Eva Smolíková očakáva, že nejakí kandidáti zvolení budú. Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar z koaličného Mostu-Híd hovorí, že by bol rád, keby sa podarilo zvoliť aspoň časť kandidátov, z ktorých by prezident mohol vymenovať sudcov Ústavného súdu SR. Stále sa podľa neho rokuje, v koalícii kríza podľa jeho slov nie je. Všetci potvrdili, že voľba má byť verejná.

Vážny zo Smeru: Dohoda sa nájde

Poslanec Národnej rady SR za vládny Smer Ľubomír Vážny pripúšťa, že parlament v opakovanej voľbe zvolí niekoľkých kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. „Je to možné,“ odpovedal novinárom na otázku, či plénum zvolí aspoň niekoľkých kandidátov. Koaličné rokovania podľa jeho slov stále prebiehajú, myslí si, že sa dohoda nájde. Nie je ale vylúčené, že sa napokon nemusia partneri dohodnúť. Zopakoval, že Smer nie je za verejnú voľbu, ale parlamentná väčšina ho prehlasovala. Voľba má byť verejná ako jej prvé kolo.

VIA IURIS: verejná voľby vyplýva z rokovacieho poriadku

Verejnú voľbu presadzuje aj organizácia VIA IURIS. Podľa nej to vyplýva z rokovacieho poriadku Národnej rady SR. "Novelou zákona o rokovacom poriadku prijatou v roku 2011 bolo do rokovacieho poriadku zakotvené všeobecné pravidlo, že kandidáti na ústavných sudcov sa majú voliť verejne. Kandidáti na ústavných sudcov sa môžu voliť tajne iba vtedy, ak poslanci NR SR zmenia verejnú voľbu na tajnú.

Zároveň bola tajná voľba výslovne vypustená aj z kľúčového ustanovenia rokovacieho poriadku týkajúceho sa voľby kandidátov na ústavných sudcov. Aj dôvodová správa k novele rokovacieho poriadku z roku 2011 výslovne uvádza, že účelom novely bolo odtajnenie voľby kandidátov na ústavných sudcov. Podľa všeobecne uznávaných pravidiel výkladu je zákon potrebné vykladať podľa zjavného úmyslu zákonodarcu, ktorým bolo zavedenie verejnej voľby kandidátov, " vysvetľuje organizácia VIA IURIS v stanovisku, ktoré poslala agentúre SITA.

Organizácia dodáva, že rokovací poriadok výslovne počíta najprv s opakovaním voľby a nie hneď s novou voľbou. Rozhodnutie NR SR o umožnení verejnej voľby v 1. kole logicky platí aj pre opakovanú voľbu.

Prvá voľba sa skončila ešte v utorok 12. februára podvečer neúspešne potom, ako ju zablokovali poslanci za stranu Smer a SNS. Zo 119 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 53 neplatných a 66 platných. V prípade opakovaného zlyhania hrozí znefunkčnenie Ústavného súdu SR, na ktorom v sobotu zostanú iba štyria sudcovia z trinástich. Na funkčnosť, respektíve rozhodovanie pléna súdu, je pritom potrebný minimálny počet siedmich sudcov. Do úvahy ešte prichádza možnosť, že poslanci zvolia iba menší počet uchádzačov. V takom prípade by Andrej Danko posunul tieto mená prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Ďalšie kolo voľby ústavných sudcov v parlamente hrozí opäť patom. Eduard Bárány z Ústavu štátu a práva SAV pre TV Pravda hovorí o možných riešeniach.

Video
554 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #voľba #ústavnoprávny výbor NR SR