VIDEO: Rudolf Schuster knihu oslávil ľadom a pesničkami

Aj napriek 85. má energie na rozdávanie. Bývalý prezident Rudolf Schuster narodeninovú oslavu spojil s krstom knihy Schody návratov. Krstilo sa ľadom a zapíjalo známou drienkovicou.

14.02.2019 15:59
debata (3)
Video

Oslavu v stredu podvečer odštartoval 12-minútový dokument o činnosti Schustera ako primátora Košíc s kladmi aj so zápormi. Film hovoril aj o nedostatku pitnej vody či o snehovej kalamite, ktorú riešil, ale pripomenul aj rekordný počet tanečníkov macareny, vytvorenie v súčasnosti už tradičného podujatia Dni mesta alebo vystúpenie Luciana Pavarottiho v roku 1998. Potom si hostiteľ pripravil koncert s pesničkami, ktoré má rád, a v minulosti ich naspieval a vydal aj na DVD nosiči.

„Prišiel som preto, aby som všetkým poďakoval. Všetkým vám, ktorí ste prijali pozvanie, ale aj Košičanom, ktorí by sa sem nezmestili. Pre mňa je to deň poďakovania,“ prihovoril sa niekoľkým desiatkam hostí, medzi ktorými nechýbali predstavitelia cirkví, riaditelia nemocníc, podnikatelia, ale aj jeho bývalí blízki kolegovia z pôsobenia v úrade primátora, ale aj prezidenta. Prvým mužom Slovenska bol v rokoch 1999 až 2004.

V spomienkach uviedol, že v živote boli preňho vzorom rodičia a mal ich ako príklad, ktorým sa riadil aj pri založení vlastnej rodiny. „Mal som najlepšiu manželku a mám aj skvelé deti. Vždy ma celá rodina podporovala,“ vyznal sa Schuster.

Najnovšiu knihu Schody návratov ľadovou spŕškou pokrstil šéf Slovenského futbalového klubu Ján Kováčik. Ľadom preto, lebo k severským krajinám má exprezident veľmi blízko. „Ale je to aj preto, lebo počas života som zažil veľa ľadových spŕch ako primátor, politik, ale aj ako otec a vždy ma to posunulo dopredu,“ konštatoval Schuster, ktorý si chcel túto knihu dopriať už pred piatimi rokmi. „Mal som však iné plány, išiel som do sveta, a tak vydanie muselo počkať. Stále mám množstvo plánov, ale len hore vedia, čo všetko sa mi ešte podarí urobiť,“ reagoval Schuster. Kniha je o jeho živote od detstva po súčasnosť.

Aktuálne exprezident pracuje ešte na ďalších troch knihách. Jedna je pred dokončením a opisuje cestu na Špicbergy, pripravuje aj príbeh o zážitkoch zo štvorgeneračnej návštevy Schusterovcov v Brazílii a tiež o kultúrnych pamiatkach vo výtvarnom umení a architektúre v Taliansku.

Ako Schuster uviedol, v živote nikdy veľa nefilozofoval, ale žil reálny život. „Nesľuboval som niečo, čo neviem splniť,“ podotkol a priznal, že recept na dlhovekosť je úplne jednoduchý: „Môže si človek dať aj štamperlík, ale hlavné je triezvo žiť, pravidelne spať, nechodiť po baroch, nepreháňať s alkoholom, športovať a pestovať veľa koníčkov. Mozog nesmie odpočívať, lebo by prestal pracovať.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rudolf Schuster