Poslanci kandidátov na sudcov nezvolili, Kiska sa chystá do Košíc

Poslanci Národnej rady SR ani v opakovanej verejnej voľbe nezvolili kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Na voľbe bolo prítomných 143 poslancov, piati neodovzdali hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Keďže nebol nikto opäť zvolený, bude nová voľba.

14.02.2019 17:10 , aktualizované: 22:15
parlament, odlozene verejne hlasovanie, Foto: ,
Poslanci NR SR pri opakovanej verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov.
debata (1841)

Hlasovanie bolo verejné, vládny Smer takú voľbu odmieta. Trvá na tajnom hlasovaní. Tak ako v prvom kole, aj v opakovanej voľbe viacerí členovia Smeru vhadzovali prázdne lístky. Jedným z nich bol Ľubomír Vážny, ktorý povedal, že sociálni demokrati mali pri voľbe voľnú ruku.

Aj ďalší poslanec Smeru Miroslav Číž vhodil prázdny lístok. „Hlasoval a zároveň nehlasoval,“ komentoval svoje rozhodnutie. Voľbu kandidátov na sudcov označil za zložitú, ani pápež nie je zvolený na prvýkrát. Keďže sa podľa neho neukázal zmysluplný záver, ako postupovať pri voľbe, Smer hlasoval podľa svojho rozhodnutia. Dodal, že predlžovanie mandátu súčasných sudcov je už na stole.

Predseda NR SR Andrej Danko (v strede) a...
Poslanci NR SR pri opakovanej verejnej voľbe...
+3Podpredsedovia NR SR Andrej Hrnčiar  (vľavo) a...

Podľa skrutátora Martina Klusa z SaS sa pri voľbe zdalo, že podobný postup ako Smer zvolili aj poslanci ĽSNS, keďže im voľba išla veľmi rýchlo.

Poslanecký klub Slovenskej národnej strany (SNS) dostal podľa podpredsedu SNS Antona Hrnka inštrukcie a podľa tých volil. Ako povedal novinárom, o dohode v koalícii alebo dohode so Smerom o voľbe kandidátov na ústavných sudcov nevie. Väčšina poslancov SNS v utorok v prvom kole volieb vhadzovala neplatné hlasovacie lístky. „Ak som sa nepomýlil, tak som odovzdal platný hlas,“ dodal Hrnko.

Predseda Smeru Robert Fico pri odchode z pléna NR SR nazval novinárov najväčšími zločincami. „To, čo ste napáchali, tu nespôsobí 100 tornád,“ vyhlásil.

Gál: Očakávam expresné vyhlásenie ďalšej voľby

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) očakáva od predsedu NR SR vyhlásenie ďalšieho kola voľby kandidátov na ústavných sudcov v čo najkratšom čase. Opakovane apeluje na zodpovednosť a svedomie všetkých poslancov, ktorých povinnosťou je zabezpečiť ochranu ústavných práv občanov SR.

„Je pre mňa neakceptovateľné, a teraz už nerealizovateľné predlžovať mandát súčasným sudcom, preto v čo najkratšej dobe očakávam od predsedu NR SR vyhlásenie ďalšieho kola voľby,“ uviedol Gál s tým, že jeho rezort urobil všetko pre „transparentný a diskutovaný“ proces voľby, čo sa podľa neho podarilo v podobe verejných hearingov s live prenosom, posilnenia kompetencií prezidenta SR, rozšírenia navrhovateľov kandidátov.

„Preto ma mrzí prístup istých politických strán, ktoré majú finálnu voľbu vo svojich rukách,“ povedal minister, podľa ktorého strana Most-Híd vyvinula maximálne úsilie na nájdenie dohody na vhodných kandidátoch ÚS a podporila tiež verejnú voľbu.

Reakcia prezidenta

Výsledok opakovaného hlasovania poslancov o kandidátoch na ústavných sudcov bol veľkou ranou pre dôveru ľudí v schopnosť politikov poctivo spravovať štát, reagoval prezident Andrej Kiska.

Je povinnosťou parlamentu hľadať spôsob, ako čo najskôr zvoliť chýbajúcich kandidátov, aby mohol Ústavný súd SR fungovať tak, ako to prikazuje ústava, vyhlásil prezident. Avizoval, že na budúci týždeň navštívi súd v Košiciach, kde oznámi postup, ako zabezpečiť aspoň jeho provizórne fungovanie.

Premiér bude reagovať v piatok

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) sa k aktuálnej situácii vyjadrí počas piatka 15. februára. V reakcii na voľbu kandidátov na ústavných sudcov v parlamente to uviedla jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.

Bugár: ÚS bude dva mesiace neuznášaniaschopný, menšinová vláda nehrozí

Ústavný súd bude dva mesiace neuznášaniaschopný. Nie je zodpovedné takto ho zablokovať. Smer urobil zlé rozhodnutie, povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. O konci koalície ani menšinovej vláde Bugár nehovorí.

Strany Most-Híd a SNS podľa Bugára hlasovali podľa dohody, teda volili šiestich kandidátov, na ktorých sa zhodli. Problém mal u seba podľa Bugára Smer. Bugár zároveň potvrdil, že predseda Smeru Robert Fico nebol na koaličných rokovaniach, na ktorých sa partneri snažili nájsť dohodu.

Podpredseda NR SR a predseda strany MOST-HÍD... Foto: SITA, Branislav Bibel
bugár Podpredseda NR SR a predseda strany MOST-HÍD Béla Bugár počas vyhlásenia k neúspešnej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.

Bugár nerozumie postupu Smeru. „Nemyslíme si, že je zodpovedné zablokovať takto fungovanie ústavného súdu,“ vyhlásil s tým, že koaličný partner neurobil dobré rozhodnutie. Nefunkčnosť ústavného súdu je podľa Bugár teda zodpovednosť koaličného partnera. V súvislosti s voľbou a situáciou v koalícii počul rôzne vyhrážky.

Most-Híd sa podľa Bugára snažil o zvolenie kandidátov. Dodal, že ak by prešla dohoda koalície a boli by zvolení aspoň šiesti kandidáti, prezident SR Andrej Kiska by mohol vymenovať troch a ústavný súd by bol funkčný. „Nenastala by súčasná situácia,“ poznamenal.

Remišová: Vládna koalícia vedie Slovensko do chaosu

Vládna koalícia vedie Slovensko podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej do chaosu. Ako povedala novinárom, v kľúčovom okamihu, sa poslanci koalície zase hádajú a nedokázali sa zhodnúť na 18 menách. „Vidíme do akého chaosu dostali Slovensko. Povinnosť NR SR je vybrať 18 kandidátov. Ústava vôbec nepredpokladá, že by si poslanci túto povinnosť nesplnili. Podobná situácia bola za prvej Ficovej vlády, keď tiež chýbali ústavní sudcovia a nedokázali sa zhodnúť na menách kandidátov,“ uviedla.

Zľava vpredu: Poslanec NR SR a predseda strany... Foto: SITA, Branislav Bibel
O¼ANO: Neúspešná vo¾ba kandidátov na sudcov ÚS Zľava vpredu: Poslanec NR SR a predseda strany OĽaNO Igor Matovič, poslankyňa NR SR a podpredsedníčka strany OĽaNO Veronika Remišová a poslanec NR SR za stranu OĽANO Ján Budaj.

Remišová upozornila, že predseda SNS Andrej Danko prvýkrát hlasoval s prázdnym hlasovacím lístkom, druhýkrát vybral osem kandidátov. „Je to pokrytecké. Títo ľudia neváhajú obetovať štát, záujmy občanov a Slovensko. Ťahajú Slovensko do chaosu a ľudia si toto nezaslúžia,“ vyhlásila.

O dva dni bude ústavný súd nefunkčný a občania podľa Remišovej nebudú mať garantované ústavné práva. Upozornila, že k tomuto chaosu sa Smer a SNS spolčili s ľuďmi, ktorí hlásajú nebezpečné ideológie a odídencami od Borisa Kollára. „Vyzývam voličov Smeru a SNS, aby si rozmysleli, či chcú podporovať takýto rozklad štátu,“ vyhlásila.

Predseda OĽaNO Igor Matovič povedal, že tri koaličné strany sa dohodli na šiestich kandidátoch na ústavných sudcov, ale pri dohode nebol Robert Fico. Ten podľa neho zhodil dohodu zo stola. „Vyzývam Petra Pellegriniho, aby si buchol po stole a zasiahol, aby zabezpečil funkčnosť ústavného súdu. Pán premiér, urobte si poriadok s tým malým spratkom Ficom, ktorí vedie ľudí do záhuby,“ vyhlásil Matovič, podľa ktorého OĽaNO nebude hlasovať za predĺženie mandátu súčasných ústavných sudcov.

SaS: Koalícia chladnokrvne ochromila najdôležitejšiu súdnu inštanciu

Koalícia chladnokrvne ochromila najdôležitejšiu súdnu inštanciu na Slovensku – Ústavný súd SR. Základné práva a slobody občanov sa ocitli vo vážnom ohrození, vyhlásila to opozičná SaS.

Strana Smer pod vedením Roberta Fica nepotrebuje podľa SaS spravodlivosť, ústavný súd podľa liberálov nepotrebuje ani SNS. „Bez ústavného súdu nemá nik možnosť posúdiť napríklad ústavnosť osobitného odvodu pre obchodné reťazce a ďalších nezmyslov, ktoré Danko a spol. presadili do slovenskej legislatívy, aby pomohli sebe a svojim klientom,“ uvádza SaS.

Najväčším sklamaním je pre liberálov Béla Bugár a jeho Most-Híd. „Mohol sa v mene ochrany slovenskej ústavnosti dohodnúť s opozíciou, ale radšej sa vydal na cestu, ktorá môže skončiť totálnym odklonom Slovenska od právneho štátu,“ dodáva SaS.

Koľko hlasov dostali kandidáti

Voľba Za Proti Zdržalo sa Neplatných hlasov
FILLOVÁ, Dagmar 54 2 33 49
JAVORČEK, Martin 53 2 34 49
PITOŇÁKOVÁ, Zuzana 53 2 34 49
STRAKA, Peter 53 2 34 49
ŠORL, Robert 53 2 34 49
ŠTIAVNICKÝ, Ján 53 2 34 49
KSEŇÁK, Štefan 52 3 34 49
MOLNÁR, Peter 52 2 35 49
VERNARSKÝ, Martin 52 3 34 49
DUĽA, Libor 49 4 36 49
KOVÁČECHOVÁ, Eva 45 2 42 49
FIAČAN, Ivan 44 3 42 49
JÁNOŠÍKOVÁ, Martina 44 3 42 49
MATULNÍK, Michal 30 18 41 49
KIČURA, Kajetán 29 38 22 49
FULCOVÁ, Eva 27 36 26 49
MAĎAR, Miloš 27 30 32 49
ŠIKUTA, Ján 26 5 58 49
TRUBAN, Michal 26 37 26 49
TOMAŠOVIČ, Marek 25 11 53 49
DRGONEC, Ján 24 13 52 49
DULAK, Anton 19 5 65 49
SZIGETI, Ľuboš 19 17 53 49
ĎURIŠ, Michal 18 13 58 49
DUDITŠ, Ladislav 17 14 58 49
PFUNDTNER, Edita 15 13 61 49
PROCHÁZKA, Radoslav 14 14 61 49
KRESÁK, Peter 9 19 61 49
SOPOLIGA, Juraj 9 41 39 49
ŠVECOVÁ, Daniela 8 33 48 49
KOVÁCS, Karol 7 36 46 49
MALICH, Pavol 3 32 54 49
GERBERY, Boris 1 38 50 49
JANKOVSKÁ, Monika 1 44 44 49
MELICHER, Peter 1 16 72 49
MESIARKINOVÁ, Soňa 1 18 70 49
SLUK, Marián 0 38 51 49

Via Iuris: Ide o nezodpovedné politické taktizovanie

Znefunkčnenie Ústavného súdu považuje právnik Peter Wilfling z organizácie Via Iuris za nezodpovedné politické taktizovanie, ktoré uprednostňuje stranícke záujmy pred záujmami Slovenska.

„Z 37 kandidátov bolo možné zvoliť 18 vhodných kandidátov na ústavných sudcov. Zablokovanie voľby a znefunkčnenie ústavného súdu je nezodpovedný hazard so spravodlivosťou na Slovensku,“ povedal Wilfling v reakcii na voľbu kandidátov na ústavných sudcov v parlamente.

Baránek: Nezvolenie kandidátov je ústavná kríza

Opätovné nezvolenie kandidátov na ústavných sudcov je podľa politického analytika Jána Baránka ústavnou krízou. „Celkovo to znamená, že parlament si neplní svoju zákonnú úlohu. Jeho základnou úlohou totiž je, aby fungoval štát a všetky jeho zložky,“ povedal. Zároveň pripomenul, že ak by sa mal naplniť medializovaný scenár s predĺžením mandátu súčasných ústavných sudcov, koalícia na to potrebuje ústavnú väčšinu. Podľa analytika by tiež mohol zo strany koalície nastať pokus aplikovať teóriu, že mandát sudcov trvá pokým nebudú zvolení noví. To však podľa neho nemá oporu v zákone. Zároveň zdôraznil, že si sám nevie predstaviť, ako sa táto situácia vyrieši. Nemyslí si však, že to znamená automaticky koniec koalície.

Pokiaľ ide o údajnú dohodu, že koalícia mala zvoliť aspoň šesť kandidátov, Baránek zdôraznil, že ju nebral vážne. „Dalo sa očakávať, že to takto dopadne,“ povedal s tým, že opäť prevážil politický záujem nad záujmom štátu.

Baboš: Voči krajine je to nezodpovedné

„To, ako sa na poslednú chvíľu vyhlasovala voľba, ako sa posúvalo hlasovanie, nie je zodpovedný postup. Ústavný súd má totiž veľmi dôležité miesto, a kým sa zrealizuje nová voľba, niekoľko mesiacov nebude môcť riadne vykonávať svoju činnosť,“ povedal politológ Pavol Baboš. Vzťahy vo vládnej koalícii podľa jeho slov asi nie sú stopercentne dobré, keď sa politici nedokázali dohodnúť na tom, ako spoločne postupovať, aby zvolili aspoň nejakých ústavných sudcov. Politológ si nevie vyhodnotiť, čo má byť cieľom a v akom časovom horizonte.

Malová: Smer to má premyslené

Politologička Darina Malová vníma štvrtkové udalosti v parlamente ako postup plne v réžii strany Smer. Fico podľa jej slov jasne deklaroval, že nechce, aby Kiska bol tým prezidentom, ktorý si bude spomedzi zvolených ústavných sudcov vyberať. „Druhá vec, ktorú už spomenul Fico, ale zároveň ju častejšie opakujú poslanci Smeru-SD, je tá, že existuje precedens, ktorým sa aj cez zákon o organizácii ústavného súdu dá predĺžiť funkčné obdobie súčasným ústavným sudcom,“ povedala Malová. Zároveň podľa nej politici často spomínajú, že už takáto situácia bola, keď ústavný súd bol na pár dní nefunkčný.

„Čím ďalej, tým viac sa tieto argumenty používajú. Zdá sa, že Smer-SD to má veľmi dobre premyslené a ide o to, aby Kiska nemenoval nových ústavných sudcov,“ skonštatovala.

Koalícia pôvodne hovorila o šiestich menách, opozícia o desiatich

Po utorňajšom fiasku s voľbou kandidátov na ústavných sudcov sa štvrtkové hlasovanie preložilo na 17.00 hod. Počas rokovaní sa koalícia predbežne dohodla na zvolení šiestich kandidátov. V Smere sa hovorilo aj o možnosti predĺžiť funkčné obdobie dosluhujúcim sudcom.

Opozičné strany SaS, OĽaNO, Spolu a Sme rodina a viacerí nezaradení poslanci sa zhodli na desiatich kandidátoch na ústavných sudcov.

Ústavný súd pred voľbou upozornil, že ak nedôjde do soboty k vymenovaniu nových sudcov, má provizórne riešenie. Na poslancov však apeloval, že prípadné nevymenovanie nových ústavných sudcov súd paralyzuje.

Čítajte viac: Koalícia má dohodu o šiestich kandidátoch, opozícia sa dohodla na 10 menách

VIDEO: Ďalšie kolo voľby ústavných sudcov v parlamente hrozí opäť patom. Eduard Bárány z Ústavu štátu a práva SAV pre TV Pravda hovorí o možných riešeniach.

Video

Fakty o Ústavnom súde

  • Ústavný súd Slovenskej republiky sídli v Košiciach a má 13 sudcov. Predsedu a podpredsedu súdu vyberá prezident SR. Ústavný súd rozhoduje v pléne (všetci trinásti sudcovia) alebo v senátoch (po troch sudcoch), zvyčajne má štyri senáty.
  • Funkcia sudcu Ústavného súdu sa skončí 16. februára 2019 týmto sudcom a sudkyniam: Ivetta Macejková, Milan Ľalík, Peter Brňák, Ľudmila Gajdošíková, Sergej Kohút, Lajos Meszáros, Marianna Mochnáčová, Ladislav Orosz, Rudolf Tkáčik.
  • Plénum trinástich sudcov rozhoduje nadpolovičnou väčšinou napríklad o protiústavnosti zákonov či predmetu referenda, o zákonnosti volieb či o výklade ústavy. V prípade, ak by sa plénum skladalo len z minimálneho uznášaniaschopného počtu siedmich sudcov, prijaté rozhodnutie by museli jednomyseľne schváliť všetci siedmi.
  • O sťažnostiach fyzických a právnických osôb rozhodujú senáty, ktoré sa skladajú z troch sudcov.
  • Personálne zloženie jednotlivých senátov určuje rozvrh práce, ale ten musí byť pod predložení predsedom schválený plénom Ústavného súdu.
  • Ak by Na Ústavnom súde po 16. februári zostali len štyria sudcovia, podľa aktuálneho rozvrhu práce by nebol funkčný ani jeden senát, pretože by nemal troch členov.
  • Sudca Mojmír Mamojka a sudkyňa Jana Baricová sú v treťom senáte, sudkyňa Jana Laššáková v druhom a sudca Miroslav Duriš vo štvrtom.
mh

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #voľba ústavných sudcov