Slonice Maja a Gula dostanú nové kamarátky

Takto o rok sa bojnické slonice Maja a Gula budú môcť poprechádzať po novom výbehu plnom zelene. Ba dokonca k dvom sloniciam, ktoré sú jediné na Slovensku, pribudnú aj ďalšie.

14.02.2019 19:00
slon, zoo bojnice Foto: ,
Slonice Maja a Gula žijú v bojnickej zoo už 36 rokov, teraz konečne dostanú nový výbeh aj pavilón.
debata (1)

Riaditeľ Národnej zoo Bojnice Milan Šovčík výstavbu pavilónu pre slony vníma ako odrazenie sa od pomyselného dna. Chystajú sa na nové, veľké veci. „Budeme postupne dobudovávať areál zoologickej záhrady, aby sme boli konkurencieschopní v rámci celej Európy,“ hovorí s odhodlaním. Zoo totiž plánuje investovať aj do pavilónu šeliem, ktorý je tiež zastaraný. Šovčík dodáva, že Maja a Gula, ktoré sú na Slovensku už vyše tridsať rokov, nebudú v novom pavilóne slonov osamelé.

„Postupne plánujeme rozšíriť chov. Maja a Gula sú u nás na dožitie, pribudnú k nim ďalšie dve samice a prípadne aj jeden samec,“ pokračuje o plánoch. Nový areál bude podľa neho oveľa väčší ako súčasný. Slonice budú mať oveľa väčší výbeh, supermoderné vnútorné priestory a okolo seba veľa zelene.

Základný kameň prišli do Bojníc poklepať dokonca dvaja ministri. „Financmajster“ Peter Kažimír (Smer) spresnil, že na nový pavilón pôjdu štyri milióny eur. „Teraz je dôležité, aby bol tento pavilón postavený v cene, kvalite a čase a aby bol konkurencieschopný akýmkoľvek pavilónom v Európe, vo svete z hľadiska chovu afrických slonov, ktoré sú na Slovensku jediné,“ povedal Kažimír.

Podľa Kažimíra sú zoologické záhrady veľkými ťahákmi pre cestovný ruch. Bojnice sú navyše špecifické aj zámkom, ktorý patrí k najkrajším v Európe. Hneď vedľa neho stojí najstaršia slovenská zoo. Obe tieto atrakcie ročne pritiahnu množstvo turistov z celého sveta. „Vážime si to, čo tu ľudia v zoo pre zvieratá, ale aj pre návštevníkov robia. Ide o to, aby boli služby vo vyššej kvalite a aby aj životný štandard zvierat bol na tej správnej úrovni,“ uzavrel Kažimír.

Slonice dostanú nový výbeh aj pavilón. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
slon, bojnice zoo Slonice dostanú nový výbeh aj pavilón.

Výstavba pavilónu slonov aj podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd), ktorého rezort je zriaďovateľom národnej zoo, znamená veľké plus pre Slovensko. „Je to jedinečná záhrada a nás veľmi teší, že budeme mať niečo výnimočné, niečo, na čo môžeme byť hrdí a čo nám môžu závidieť aj za hranicami,“ dodal Sólymos.

Maju a Gulu priviezli do zoo v Bojniciach ešte ako mláďatá 28. augusta 1984. Odchytené boli pravdepodobne o rok skôr v Zimbabwe, ktoré práve zažívalo niekoľkoročné obdobie sucha. Keďže slony ničili aj zvyšky vegetácie, rozhodlo sa o ich regulácii. Mladé slony vtedy ponúkali svetovým zoo a obchodníkom so zvieratami. Slonie dievčatá sa najskôr volali Maja a Aja, tú však z praktických dôvodov premenovali na Gulu. Maju vymenili za pštrosy emu, muflóny, srny a rysa, za Gulu zaplatili 84-tisíc vtedajších devízových korún.

Slonice boli spočiatku útočné, neovládateľné, nedali sa ošetrovať a nik si s nimi nevedel rady. Neskôr sa ich vďaka ošetrovateľom, ktorí sa im venovali, podarilo skrotiť a naučiť až 25 povelov. Vedia na povel zodvihnúť nohu, chobot, ľahnúť si, sadnúť, vyložiť nohu na kameň aj odviezť ošetrovateľa. Pavilón, kde Maja s Gulou žijú, začali čiastočne rekonštruovať v roku 2005, keď vymenili podlahové vykurovanie. Dlhé roky ho kritizovala verejnosť aj ochrancovia zvierat, ktorým sa zdal malý, nevhodný, betónový a s minimálnym výbehom. Dnes majú slonice 36 rokov a pavilón, kde žijú, už nezodpovedá moderným kritériám. Nový pavilón bude stáť na zelenej lúke, slonice dostanú nové vnútorné priestory a budú mať aj dostatok miesta vo výbehu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slon #zoo Bojnice