Dôvera žaluje ministerstvo zdravotníctva pre revíziu úhrad liekov

Zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera podala vo veci revízie úhrad liekov z 2. augusta minulého roka na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR žalobu, potvrdil jej PR špecialista Matej Štepianský.

14.02.2019 21:39
debata (3)

Zdravotná poisťovňa je presvedčená, že pri revízii úhrad sa má dodržať zákon a to sa podľa nej nestalo. „Naďalej tvrdíme, že revízia by nepoškodila pacientov tak, ako strašia niektoré farmafirmy a MZ SR. Práve naopak, priniesla by nové zdroje na inovatívnu liečbu pre slovenských pacientov,“ uviedol Štepianský.

Zámer ministerstva riešiť tento problém zmenou vyhlášky, ktorá upravuje pravidlá revízie, považuje ZP Dôvera za „zlý“ a „v rozpore s efektívnym vynakladaním prostriedkov verejného zdravotného poistenia“.

MZ SR v reakcii uviedlo, že si za svojimi krokmi stojí. „Aj v tejto veci sme postupovali maximálne transparentne so zreteľom v prvom rade na pacienta. Pripravili sme zároveň návrh vyhlášky, ktorá uvádza transparentné a súčasne flexibilné pravidlá pre vykonávanie revízie úhrad. Vychádza z anatomicko-terapeuticko-chemickej klasifikácie liečiv, prioritne z denne definovaných dávok stanovených podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), štandardnej dávky liečiva, terapeutických indikácií lieku schválených pri jeho registrácii a uvedených v súhrne charakteristických vlastností lieku,“ zdôraznila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Sociálny vplyv na pacienta je podľa MZ SR zohľadnený vo výške koeficientov určených pre jednotlivé úhradové skupiny tak, aby bol aspoň jeden liek v úhradovej skupine bez doplatku poistenca alebo so sociálne únosným doplatkom podľa aktuálne platného pomeru medzi doplatkom poistenca a úhradou z verejného zdravotného poistenia na referenčný liek v úhradovej skupine.

„Zároveň sme striktne za to, že zarábanie farmaceutických spoločností na úkor pacienta v zdravotníctve nemá v žiadnom prípade miesto, avšak dôležitým rozmerom je pre nás aj fakt, aby pacient za svoju liečbu, na ktorú má nárok z verejného zdravotného poistenia, nedoplácal vysoké doplatky,“ dodala Eliášová s dôvetkom, že verejné zdravotné poistenie slúži na uhrádzanie zdravotnej starostlivosti a nie na tvorenie ziskov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Poisťovňa Dôvera #Andrea Kalavská