Počasie nás naladí predjarne

Končiaci sa týždeň nás naladil jarne. Ani ďalšie dni ho nepokazia - bude teplo, niekde možno aj pätnásť stupňov.

16.02.2019 06:00
pocasie, Foto: ,
Končiaci sa týždeň nás naladil jarne. Ani ďalšie dni ho nepokazia - bude teplo, niekde možno aj pätnásť stupňov.
debata (2)

Počasie týchto dní môžeme podľa klimatológa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave označiť ako predjarie alebo počasie s príznakmi blížiacej sa jari. „Počas víkendu a v priebehu budúceho týždňa sa to bude len potvrdzovať,“ dodáva. Ideálne na jarné prázdniny, ktoré sa začínajú na východnom Slovensku.

Najmä vo vyšších nadmorských výškach bude svietiť slniečko. „V nižších polohách bude všetko závisieť od vytvárania inverznej oblačnosti. Ak bude počas väčšiny dňa svietiť slnko, teplota sa dostane nad desať stupňov. Na miestach, kde bude slnečný svit celodenný, môže vystúpiť aj do úrovne 15 stupňov,“ pokračuje. V nížinách, kotlinách a údoliach aj v prípade inverznej oblačnosti sa teplota vyšplhá nad nulu – na sedem, osem stupňov.

No je to vysoká teplota, predsa len, ešte máme v kalendári zimný mesiac. „Doteraz sme zimu mohli pokladať za teplotne normálnu, ale dlho to nevydržalo. Február bude teplotne nadnormálny,“ konštatuje Faško. A to znamená, že terajšie oteplenie nebude len krátkou epizódou, aj pre ďalšie dni bude charakteristické ustálené počasie a slnečno, najmä vo vyšších nadmorských výškach.

Február by nemal ohroziť ani postupné topenie sa snehu. „Zostáva už len v stredohorských a vysokohorských polohách, v nižších polohách sa väčšinou roztopil. Nebezpečenstvo z rýchlo sa topiaceho snehu by nemalo byť akútne. Navyše, čaká nás obdobie, keď nebude veľa zrážok. Bude svietiť slnko, čo znamená, že sa sneh bude nielen topiť, ale aj vyparovať,“ vysvetľuje klimatológ.

Pribúda aj slnečného svitu, najmä v stredo- a vo vysokohorských polohách. V najkratšom mesiaci v roku ho bude vyše sto hodín, čo sa považuje za nadnormálne. Na meteorologických staniciach ako Telgárt a Poprad ho len do štvrtka zaznamenali vyše 50 hodín.

Prirátajme k tomu prúdenie suchého vzduchu a prázdninujúci školáci si užijú takmer jarnú lyžovačku. Faško upozorňuje, že cez deň bude teplo, v noci však teplota klesne pod nulu. „Bude dochádzať k nepríjemnej transformácii snehu, bude sa topiť a potom zamŕzať. Na svah by si lyžiari mali vziať aj slnečné okuliare a ochranné krémy,“ upozorňuje s úsmevom.

Príjemné a teplé počasie prebúdza aj prírodu. „Vegetačný vývoj sa začne príliš skoro. U nás však môže mrznúť ešte aj v prvej polovici mája a môže sa stať, čo sme už zažili na jar v posledných rokoch niekoľkokrát: mrzlo už aj v čase, keď stromy odkvitli. Súčasný vývoj počasia toto riziko podporuje,“ varuje klimatológ.

A hneď pridáva ďalšie varovanie – koniec zimy sa ukazuje ako zrážkovo chudobný. Pre niektoré regióny to bude znamenať problém s vodou. Napríklad v Košiciach od decembra do súčasnosti zaznamenali len 53 mm zrážok, v Poprade 47, Trebišove 66, Prešove 38 a v Gánovciach pri Poprade dokonca len 25 mm. „Povedal by som, že oblasť dolného Spiša má v zime prirodzene málo zrážok, ale táto zima nezodpovedá normálu,“ hovorí Faško. Opakom je zasa napríklad bratislavská Koliba, kde v rovnakom období spadlo 195 mm a v Oravskej Lesnej dokonca 396 mm zrážok.

No a v prvej polovici februára sme zaznamenali aj rekord – na Valentína v Dudinciach namerali 13,2 stupňa. Tak bol prekonaný rekord z februára 2007, keď na tom istom mieste namerali 12,8 stupňa. A to bola vtedy najteplejšia zima v histórii meteorologických meraní.

Ako bude

  • Sobota 16. februára – Jasno až polooblačno, miestami hmla. Denné teploty +8 až +13, pri dlhotrvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti +3 až +8 stupňov.
  • Nedeľa 17. februára – Jasno až polojasno. V nižších polohách miestami hmla alebo výnimočné mrholenie. Nočné teploty +1 až –4, denné +9 až +14, pri hmle alebo nízkej oblačnosti +3 až +8 stupňov.
  • Pondelok 18. februára – Jasno až polojasno. Nočné teploty +1 až –4, v údoliach ojedinele –6, denné +9 až +14, pri nízkej oblačnosti +3 až +8 stupňov.
  • Utorok 19. februára – Oblačno až zamračené, miestami polojasno, ojedinele zrážky. Nočné teploty +2 až –4, denné +3 až +8 stupňov.
  • Streda 20. februára – Oblačno až zamračené. Ojedinele na severe miestami dážď, na horách sneženie. Nočné teploty +3 až –3, denné +4 až +10 stupňov.

TV Pravda: Máte ešte dobré zimné pneumatiky? Toto je pri nich dôležité.

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie