VIDEO: Vodiči ušetria, autolekárničky sa nebudú meniť tak často

Autolekárničky vodiči nebudú musieť meniť tak často ako doposiaľ. Ministerstvá dopravy a zdravotníctva pripravujú nové pravidlá, podľa ktorých by mala táto súčasť povinnej výbavy auta platiť aj po dátume použitia. Tí, ktorým exspiruje autolekárnička do leta, budú ešte kupovať novú, ostatní už usporia.

16.02.2019 14:00
debata (21)

VIDEO: Pozrite si vo videu čo možno v lekárničke doplniť, koľko to stojí, ako sa vyhnúť kúpe novej lekárničky a ušetriť.

Video

„Znamenalo by to, že sa nebude prihliadať na samotnú dobu exspirácie, a to do momentu, pokiaľ z nej vodič niečo nepoužije. Teda obsah lekárničky by mal ostať kompletný, neporušený a nesmie vykazovať známky znečistenia alebo iného znehodnotenia,“ vysvetlil odbor komunikácie ministerstva dopravy.

Autolekárnička má štyri časti (moduly), každú so samostatnou lehotou použitia. Ak zostanú neporušené, lekárnička bude platná aj po exspirácii. Túto zmenu bude obsahovať novela zákona o podrobnostiach prevádzky vozidiel v cestnej premávke. Platiť by mala od júla.

Platnosť lekárničiek sa dnes odvíja od jej modulu s najskoršou exspiráciou. Vodiči ich tak musia pravidelne obmieňať, ináč im hrozí pokuta 50 eur na mieste alebo 100 eur v správnom konaní. Na internete sa dá lekárnička pre motocykle kúpiť už od 4,5 eura, pre osobné autá je to od piatich eur. Iné ceny sú na benzínových pumpách alebo staniciach STK. Jednotlivé moduly sa dajú kúpiť v lekárni aj samostatne. Ich cena je okolo troch eur.

„K zmene nemáme pripomienky a súhlasíme s ňou,“ reagovala hovorkyňa Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Podľa Krčovej materiál, najmä obväzový a termofólie, je funkčný aj po exspiračnej dobe a je zbytočné ho každý rok vymieňať. „Šoféri si sami môžu vymeniť dezinfekčný roztok a ochranné rukavice. Dôležité je, aby vedeli poskytnúť prvú pomoc,“ doplnila.

To, že na obsah lekárničky nemá jej exspirácia vplyv, potvrdil aj záchranár Peter Lakomý z Falck záchrannej služby. „Samozrejme, ak to nie je 10–15 rokov,“ podotkol Lakomý, ktorý poukázal, že na správne poskytnutie prvej pomoci človek potrebuje dve veci, a to ruky a rozum. Medzi vodičmi na novinku panujú rozdielne názory. „To sú také veci, ktoré sa podľa mňa nemajú ako pokaziť. Je to dobrý nápad, že by stále platili,“ povedala Galina z Bratislavy. Manželský pár z Dunajskej Lužnej si myslí, že autolekárničky sú v pohode aj po dátume použitia. „Keď sa stane nehoda a človeka vyhodí na cestu, príde tam do kontaktu so špinou. Na čo je teda nutná nová lekárnička?“ pýta sa dvojica.

„Podľa mňa by sa to malo kontrolovať. Nevyznám sa do problematiky, ale keď sa v minulosti rozhodli, že lekárnička má nejakú exspiračnú dobu, tak to má nejaké odôvodnenie. Nie je až taký problém kúpiť raz za čas novú lekárničku,“ zdôraznil Norbert zo Šamorína. Iní šoféri navrhujú zrušiť iba pokuty. „Exspirácia by mala zostať a policajti by to mali kontrolovať, ale nie pokutovať,“ navrhla Eva z Bratislavy.

Dopravný analytik Ján Bazovský tvrdí, že ústup od striktného dodržiavania exspirácie je správny. Policajti by sa podľa neho mali venovať úplne iným kontrolám. „Veď keď sa stane nehoda, je úplne jedno, či vám poskytnem prvú pomoc sterilným obväzom, alebo mastnou kravatou,“ doplnil Bazovský.

Naše pravidlá však už nemusia platiť pri ceste do zahraničia. Hovorkyňa ministerstva vnútra Karolína Ducká pripomenula, že každý štát si povinnú výbavu auta určuje sám. Šoférom odporúča, aby si pred jazdou do iného štátu zistili, čo v danom štáte platí a aké podmienky sa uplatňujú na lekárničky, ak sú tam súčasťou povinnej výbavy.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #vodič #autolekárnička