Žiadna koaličná dohoda o voľbe kandidátov na ústavných sudcov nebola, tvrdí Erik Tomáš

Žiadna koaličná dohoda na šiestich kandidátoch na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR nebola. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to vyhlásil poslanec parlamentu Erik Tomáš (Smer). Podľa poslanca Tibora Bastrnáka (Most-Híd) však v klube vnímali situáciu tak, že dohoda bola. Dodal, že Most-Híd už netrvá na verejnej voľbe.

16.02.2019 13:25 , aktualizované: 13:47
parlament, erik tomas Foto: ,
Erik Tomáš
debata (26)

Tomáš poprel koaličnú dohodu, o ktorej hovoril aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Žiadna koaličná dohoda na šiestich kandidátoch nebola. V poslaneckom klube Smeru-SD bol jedným z návrhov dohodnúť sa aspoň na šiestich kandidátoch. Ale ak je na tom dohoda, musia sa na tom dohodnúť lídri koaličných strán,“ priblížil poslanec.

V opakovanej marcovej voľbe kandidátov na sudcov ÚS bude Smer podľa Tomáša presadzovať tajnú voľbu. „My sme nevolili v týchto dvoch kolách práve pre to, lebo voľba sa v poslednom možnom momente zmenila z tajnej na verejnú,“ uviedol.

Podľa Bastrnáka je pre Most-Híd principiálne, aby bol Ústavný súd SR funkčný. „Keď sa dohodneme v koalícii na menách, tak pokojne môžeme voliť aj tajne,“ vyhlásil.

TV Pravda: Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) nie je spokojný so situáciou, ktorá vznikla okolo Ústavného súdu SR. Prečo? (vysielané 15.2.2019)

Video

Dohoda je kľúčová, tvrdí Bugár

Strana Most-Híd chce splniť programové vyhlásenie vlády a neporušiť koaličnú zmluvu. Jej prioritou je dosiahnuť dohodu v koalícii o kandidátoch. Po sobotnom rokovaní Republikovej rady Mosta-Híd v Bratislave to v súvislosti so situáciou okolo Ústavného súdu (ÚS) SR uviedol predseda strany Béla Bugár.

„Nevidíme dôvod na to, aby boli predčasné voľby, zároveň však nevidíme dôvod na to, aby sme kšeftovali napríklad s Ústavným súdom,“ zdôraznil Bugár. „Chceme sa dohodnúť v rámci koalície,“ dodal.

O situácii v koalícii povedal, že „teraz je ticho a snáď to nie je ticho pred búrkou“. Je presvedčený, že keď budú známi kandidáti v novej voľbe, koalícia si sadne za rokovací stôl. V prípade dohody v koalícii je podľa neho jedno, či pôjde o tajnú, alebo verejnú voľbu.

„Ale ak by sme sa nedohodli a ak by niekto pretláčal v rámci koalície kandidátov, s ktorými sa my nestotožňujeme, nemôžeme si dovoliť, že napokon s pomocou ĽSNS dôjde k zvoleniu a my za to budeme vinní. Preto, ak sa nedohodneme, budeme za verejnú voľbu,“ povedal.

Pripustil, že dohodu v koalícii môže ohroziť úzko stranícky záujem či záujem jednotlivca. Potvrdil, že Most-Híd Roberta Fica za ústavného sudcu zvoliť nechce.

Nová voľba kandidátov na ústavných sudcov sa podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS) uskutoční na schôdzi, ktorá sa začne 26. marca. Kandidátov do voľby možno navrhovať do 5. marca do 16. h.

Poslanci mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých mali predložiť prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Ten z nich mal vymenovať deviatich sudcov za tých, ktorým sa v sobotu končí funkčné obdobie.

TV Pravda: Danko je silnejší ako Kiska, prezident hrá pri ústavných sudcoch až druhé husle (vysielané 24.1.2019)

Video
26 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #ústavní sudcovia