Lubyová hlasovanie o dôvere prežila

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nom. SNS) ostáva vo funkcii. Národná rada SR totiž odmietla zámer opozície odvolať ju. Za vyslovenie nedôvery Lubyovej v pondelok hlasovalo iba 43 poslancov zo 105 prítomných.

18.02.2019 13:31 , aktualizované: 22:18
parlament, Lubyova Foto: ,
Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) počas 42. schôdze Národnej rady SR 18. februára 2019 v Bratislave. Šéfka rezortu školstva čelí opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie.
debata (197)

Opozícia chcela ministerku odvolať pre prideľovanie stimulov na projekty na výskum a vývoj. Poukazovala na odkopírované posudky, zvyšovanie bodov, či údajné omyly a preklepy. Problémom je podľa opozície aj neriešenie eurofondového škandálu z leta 2017.

Ministerka obvinenia odmietla, vidí za nimi politizáciu zo strany opozície. V súvislosti so stimulmi zopakovala, že už prijala personálne rozhodnutia. Za ministerku sa postavili viacerí koaliční poslanci aj vláda.

Lubyová ďakuje za dlhú rozpravu a množstvo podnetov, ktoré odzneli v pléne, aj keď mnoho z nich bolo politických. „Vážim si prejavenú dôveru a budem sa ďalej snažiť pokračovať v reformách, ktoré sme v školstve začali. Veľmi mi záleží na školstve, na vede a na osude ľudí, ktorí tam pracujú,“ dodala šéfka rezortu školstva.

Škandál so stimulmi pripomína škandál s eurofondmi, tvrdí Remišová

Škandál so stimulmi na vedu pripomína eurofondový škandál, ktorý bol v lete v roku 2017. Vtedajší minister školstva Peter Plavčan potom odstúpil z funkcie. Uviedla to na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu predsedníčka poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veronika Remišová. „Dnes hovoríme o mimoriadne vážnych podozreniach, že peniaze ľudí, ktorí platia dane, táto vládna garnitúra rozdáva pochybným firmám namiesto toho, aby podporovala šikovných vedcov, ktorí vedu naozaj robia. Pani ministerka počas tohto škandálu hovorila, že tieto dotácie majú byť podporou pre začínajúce firmy. Bližší pohľad na tieto firmy však ponúka úplne iný obraz,“ dodala opozičná poslankyňa s tým, že stimuly získali aj firmy, ktoré majú nulové zisky, nemajú vlastné sídlo či neboli v Registri partnerov verejného sektora. Podľa nej z 30 firiem, ktoré dostali peniaze zo stimulov, má viac ako polovica pochybné pozadie či hodnotenie.

Remišová poukázala aj na nezrovnalosti počtu bodov pri hodnotení projektov. „Hodnotiteľ pridelil projektu body za všetky hodnotené parametre v štyroch tabuľkách. Správne ich sčítal a pridelil 84 bodov. Ale na prvej strane hodnotenia niekto pri všetkých štyroch skupinách kritérií zvýšil počet bodov a celkový súčet bodov tak zvýšil na 94. Pridávanie bodov, ktoré priamo ovplyvnilo konečné poradie projektov, je najhrubším porušením zákona," uviedla.

Podľa Matoviča obhajuje rozkrádanie verejných zdrojov

Predseda OĽaNO Igor Matovič označil ministerku školstva Martinu Lubyovú za obyčajný plagiát, ktorý bol na začiatku nádejou. Ako povedal v rozprave, ukázalo sa, že Lubyová je len obyčajný kopirák toho, čo boli predošlí ministri za SNS. „Obhajuje rozkrádanie verejných zdrojov,“ vyhlásil. Ministerku varoval, aby rýchlo hamovala, lebo Andrej Danko ju hodí cez palubu a skončí ako Marián Janušek a Igor Štefanov, ktorí sú vo väzení za nástenkový tender.

Lubyová sama odstúpiť neplánuje, obvinenia odmieta

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) nevidí v opozícii úprimnú snahu odborne diskutovať o čerpaní eurofondov a prideľovaní stimulov, ale skôr snahu o politizáciu. Ak by totiž opozícia chcela odbornú debatu, mala na to priestor skôr ako na mimoriadnej schôdzi, na ktorej sa pokúša o odvolanie ministerky.

Lubyová obvinenia opozície odmieta, a to tak v prípade čerpania eurofondov, ako aj prideľovania stimulov na vedu. V súvislosti s eurofondovou kauzou uviedla, že predbežne sa hovorilo o prepadnutí asi 100 miliónov eur, ale krokmi ministerstva sa podarilo túto sumu znížiť na približne 80 miliónov. „Našimi krokmi sa nám podarilo docieliť, že sme zachránili 20 miliónov eur,“ vyhlásila s tým, že ministerstvo dosiahlo odblokovanie peňazí a možnosť ‚prevyhlásiť‘ niektoré výzvy.

Ministerka sa ohradzuje aj voči vyjadreniam opozície v súvislosti s peniazmi na vedu o pochybných zmluvách či garážových firmách. Poukázala, že s danými firmami išli do spolupráce renomované pracoviská. Lubyová odmieta, že by niečo kryla alebo robila niečo nekalé. Pri stimuloch na vedu vyzdvihla, že prvýkrát urobili širokú otvorenú súťaž. „Vybrané projekty boli záležitosťou hodnotiteľov,“ doplnila.

Lubyová zdôraznila, že do odborného hodnotenia a posudkov ministerstvo školstva nemôže rezort vstupovať. „Rešpektovala som vo všetkých rozhodnutiach názory a odporúčania odborných hodnotiteľov. Ani jedno som nezmenila,“ vyhlásila. Pripomenula, že pre pochybenia pri prideľovaní stimulov prijala personálne opatrenia. Zároveň opakovane odmietla obvinenia z manipulácie.

Vláda nesúhlasila s odvolaním ministerky Lubyovej

Vláda SR nesúhlasila s odvolaním ministerky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS). Vyhlásil to podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), ktorý čítal stanovisko exekutívy.

„Vláda pokladá pôsobenie ministerky školstva za mimoriadne kvalitné a nesúhlasí s návrhom skupiny na vyslovenie nedôvery voči jej osobe,“ uviedol Sólymos.

Kabinet poukázal na to, že ministerka školstva nastúpila do funkcie v neľahkej situácii, keď bolo potrebné stabilizovať situáciu v oblasti čerpania eurofondov. „Situáciu sa podarilo zastabilizovať,“ konštatovala vláda vo svojom stanovisku, pričom sa odvoláva na kroky ministerky Lubyovej.

Sólymos v mene vlády vyzdvihol zmeny v regionálnom a vysokom školstve z dielne Lubyovej. „Priniesla nový zákon o pedagogických zamestnancoch, ministerka venuje osobitnú pozornosť aj oblasti šikany žiakov. Rezort tiež schválil povinnú predškolskú východu ako opatrenie zamerané na zlepšenie prosperity žiakov z marginalizovaných komunít,“ vymenoval Sólymos niektoré opatrenia.

Spomenul okrem iného aj kroky, ktoré ministerka pripravila v oblasti akademických titulov. Ide o zákon, ktorým sa má upraviť odnímanie akademických titulov. Sólymos poukázal tiež na to, že ministerstvo vlani podporilo stimulmi 30 projektov. Stimuly by mali podľa jeho slov prispieť ku konkurencieschop­nosti našich firiem. „Po prvýkrát boli stimuly rozdeľované na základe súťaže,“ zdôraznil.

197 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Martina Lubyová #stimuly na vedu