Poslanci chcú otvoriť previerku špeciálneho prokurátora Kováčika

O previerke špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a o jeho vyše 200-tisícovom vklade na bankový účet sa bude hovoriť na najbližšom zasadnutí osobitného kontrolného výboru na činnosť Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

18.02.2019 16:58
Dušan Kováčik Foto: ,
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.
debata (9)

Poslanci požiadali riaditeľa NBÚ Jozefa Magalu, aby im predložil informáciu o Kováčikovej bezpečnostnej previerke. Dôvodom je banková transakcia z roku 2017.

Kováčik koncom minulého týždňa potvrdil, že pred dvoma rokmi v septembri si na účet vložil hotovosť, peniaze mu poskytol rodinný príslušník – fyzická osoba. „Všetky potrebné a relevantné skutočnosti ohľadne poskytnutia pôžičky špeciálny prokurátor uviedol do svojho majetkového priznania za rok 2017, ktoré je uložené a k dispozícii generálnemu prokurátorovi,“ napísal v oficiálnom stanovisku Úrad špeciálnej prokuratúry.

Informácie o tejto pôžičke – podľa vyhlásenia – Kováčik uviedol aj v bezpečnostnom dotazníku NBÚ, keď žiadal o udelenie previerky na stupeň „prísne tajné“. Tá mu bola udelená vlani.

Podľa špeciálneho prokurátora peniaze pochádzajú z legálneho predaja majetku fyzickej osoby a ich pôvod je Kováčik ochotný preukázať na požiadanie príslušných orgánov. V stanovisku sa ďalej dodáva, že ide o „bezprecedentný únik bankového tajomstva, preto špeciálny prokurátor … zváži možné trestnoprávne zákonné prostriedky“.

S otvorením Kováčikovej bezpečnostnej previerky jednohlasne súhlasili poslanci koalície aj opozície. „Je tam viacero krokov, ktoré NBÚ môže urobiť. V prvom rade skontrolujú podklady, ktoré dostali od jednotlivých inštitúcií. Sú to napríklad tajné služby, ako aj Policajný zbor,“ ozrejmil predseda parlamentného výboru Ľubomír Galko (SaS).

Podľa medializovaných informácií Kováčik vložil na svoj účet v banke 204-tisíc eur v hotovosti a uviedol, že peniaze pochádzajú od jeho brata.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik #NBÚ