Od tragickej zrážky autobusu s vlakom pri Polomke uplynulo 10 rokov

Od tragickej zrážky osobného vlaku s autobusom, ktorá sa odohrala na železničnom priecestí v Polomke a pri ktorej zahynulo 12 ľudí, uplynulo desať rokov a vinník, šofér Ján Minarovič, je už medzičasom prepustený z väzenia na slobodu.

21.02.2019 09:20
Vlak, Polomka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

Minaroviča odsúdil Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici koncom februára 2012 na súhrnný trest odňatia slobody na 8,5 roka do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. KS tak potvrdil predchádzajúci rozsudok samosudcu Okresného súdu v Brezne. „Okresný súd Trenčín rozhodol 30. júna 2016 o podmienečnom prepustení odsúdeného. Odsúdený splnil všetky zákonné podmienky, aby mohol byť podmienečne prepustený, s čím sa stotožnil aj prokurátor, ktorý sa vzdal práva podať sťažnosť proti rozhodnutiu súdu,“ vysvetlil hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus.

„Nakoľko odsúdený pred podmienečným prepustením naposledy vykonával nepodmienečný trest odňatia slobody na otvorenom oddelení Opatovce, ktoré je organizačnou súčasťou Nemocnice pre obvinených a odsúdených a ústavu Trenčín, miestne príslušný na rozhodovanie o podmienečnom prepustení bol Okresný súd Trenčín,“ uviedli justičné zdroje.

Pri zrážke 21. februára 2009 na železničnom priecestí v Polomke narazil osobný vlak na trati Červená Skala – Banská Bystrica do ľavej strednej časti autobusu, pričom došlo k jeho prevráteniu na pravú stranu a k vykoľajeniu motorového vozňa. Autobus bol takto tlačený 26 metrov až do zastavenia vlaku. Pri nehode zahynulo 12 osôb, šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké.

Počas nehody sa v autobuse nachádzali obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a okolia, ktorí cestovali na lyžovačku. Na mieste tragédie odhalili 30. októbra 2009 pamätník obetiam nehody. Takmer o mesiac neskôr na tunajšom železničnom priecestí sprevádzkovali nové signalizačné zariadenie. ŽSR ho vybudovali s nákladmi asi 200.000 eur.

Vodič autobusu Minarovič bol uznaný vinným z prečinu všeobecného ohrozenia. Odsúdil ho najprv 26. mája 2011 samosudca Okresného súdu v Brezne na súhrnný trest odňatia slobody na 8,5 roka do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Tiež dostal trest zákazu činnosti vedenia motorových vozidiel na štyri roky. Obhajca aj obžalovaný podali vtedy odvolanie čo do viny aj trestu.

Následne KS v Banskej Bystrici 27. februára 2012 zamietol odvolanie vodiča autobusu. Taktiež zamietol aj odvolanie prokurátora. Platilo tak rozhodnutie Okresného súdu v Brezne.

Podľa obžaloby vodič autobusu Minarovič vošiel na železničné priecestie bez toho, aby sa presvedčil, či môže bezpečne prejsť. Prichádzajúci vlak totiž už bolo vidieť a počuť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Polomka