VIDEO: Hádka o Štúra pred odhalením pamätníka Kuciaka a Kušnírovej

Štvrtkové odhalenie pamätníka zavraždenému Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke Martine Kušnírovej v Trenčíne sprevádza aj spor o Ľudovítovi Štúrovi. Pamätník má stáť neďaleko sochy Štúra a autorom pamätníka je umelec Peter Kalmus, ktorý znevažuje túto historickú osobnosť Slovenska, tvrdia niektorí aktivisti v Trenčíne. Kalmus naopak tvrdí, že každý by mal rešpektovať minulosť objektívne. "Štúr bol antisemita a antihumanista," vracia úder Kalmus.

20.02.2019 11:04
debata (114)

Kalmus trvá na tom, že Štúr neznášal Židov a bol vraj tiež antihumanista. Druhý prívlastok znamená, že podľa Kalmusa nerešpektoval Štúr dôstojnosť človeka. Chýbala mu teda vraj úcta a primerané správanie k iným. Mnohí historici majú úplne iný pohľad na Štúra ako umelec Kalmus. Považujú Štúra za človeka, ktorý stál pred 163 rokmi pri zrode moderného slovenského národa.

VIDEO: Pamätník Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke Martine Kušnírovej odhalia vo štvrtok neďaleko sochy Ľudovíta Štúra. Autor pamätníka tvrdí, že Štúr nerešpektoval iných. Je to naozaj tak? Pozrite si video.

Video

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba