Vláda odobrila projekt na obrnené transportéry 4x4

Slovensko bude nakupovať obrnené transportéry za viac ako 780 miliónov eur. Rozhodla o tom na dnešnom zasadnutí vláda SR, ktorá dala súhlas rezortu obrany na pokračovanie v projekte. Vzdušný priestor budú zrejme aj naďalej strážiť ruské stroje MiG-29.

20.02.2019 11:45
IDEB 2018
Prototyp slovensko-fínskeho obrneného transportéru na podvozku Patria AMV.
debata (18)

Rezort navrhuje vyhlásiť tento rok verejnú súťaž, pretože ako uvádza sprievodný materiál, možností na nové transportéry je dostatočne veľa. Na menšie vozidlá plánuje rezort obrany vynaložiť do 782 miliónov eur, pričom je v cena započítaná aj logistická podpora, výcvik posádok či munícia. Vozidlo musí podľa ministerstva spĺňať niekoľko základných požiadaviek, okrem iného musí byť vyrobené alebo v užívaní členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO), respektíve Európskej únie (EÚ). Horizont dodania transportérov nemá presiahnuť rok 2029, pričom prvé vozidlá by dostali slovenskí vojaci v priebehu roka 2020, keď je naplánované spustenie sériovej výroby.

Ministerstvo od uznesenia vlády z roku 2017 testovalo viac ako desiatku vozidiel. Rezort zvažoval aj rovnakú možnosť ako pri transportéroch 8×8, teda vývoj a výskum. „Na základe analýz možných spôsobov obstarania, vyhodnotení dostupných bojových obrnených vozidiel na platforme 4×4 a potencionálnych výrobcov takýchto vozidiel formou prieskumu trhu je pre Slovenskú republiku najvýhodnejší postup pomocou verejného obstarávania,“ uvádzal materiál predložený v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Celý proces medzinárodnej súťaže v prípade súhlasu vlády SR sa začne v tomto roku.

Nové transportéry 4×4 majú využívať aj slovenskí spojenci, čo bude jedna zo základných podmienok súťaže. „Podmienkou je, že budú ponuky obmedzené na vozidlá, ktoré sú vyrobené alebo využívané štátmi NATO a EÚ,“ píše sa v dokumente. Okrem iného tiež rezort žiada balistickú ochranu, schopnosť celoročnej prevádzky v náročných klimatických podmienkach, možnosti uloženia materiálu či ďalšej výzbroje a zbraní, základnú výzbroj. Ministerstvo počíta s možnosťou zapojenia domáceho zbrojárskeho priemyslu. Či pôjde o jestvujúce prevádzky, alebo projekt vytvorí ďalšie výrobné kapacity a pracovné miesta rezort neuvádza.

Na novú kolesovú techniku vrátane väčších transportérov 8×8 počíta rezort s výdavkami viac ako 1,2 miliardy eur.

Vzdušný priestor budú zrejme aj naďalej strážiť ruské stroje MiG-29

Vzdušný priestor Slovenskej republiky budú zrejme až do dodania nových stíhacích lietadiel F-16 strážiť ruské stroje MiG-29. Rozhodla o tom na dnešnom zasadnutí vláda SR, ktorá vzala na vedomie odporúčanie Ministerstva obrany SR. Rezort totiž predĺženie abonentnej zmluvy s ruskou spoločnosťou RSK MiG vyhodnotil ako najvýhodnejšiu možnosť. Slovensko na jej plnenie pritom vynakladá desiatky miliónov eur ročne a ministerstvo navyše bojuje s ich životaschopnosťou. Okrem možnosti predĺženia zmluvy s ruskou firmou boli v hre aj ďalšie dve možnosti. Pomoc od niektorého z členských štátov Severoatlantickej aliancie či Európskej únie, alebo servis ruských strojov v susednom Poľsku. Podľa ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) však bola výpomoc od Poliakov pomerne komplikovaná a variant s členskou krajinou NATO zase drahší v porovnaní s abonentom. V súčasnosti sú platné zmluvy do konca roka 2019, v prípade využitia ročnej opcie do záveru roka 2020. Po novom budú v prípade úspešných rokovaní uzatvorené zmluvy od novembra tohto roka až do konca roka 2023 s prípadným predĺžením o jeden rok. Konkrétne podmienky budú známe až po podpísaní novej dohody.

Nové lietadlá F-16, za ktoré Slovensko minie pri prvotnej investícii viac ako 1,6 miliardy eur majú byť dodané na prelome rokov 2022 a 2023. Vláda už dala rezortu obrany potrebný súhlas k podpisu príslušných zmlúv. Kabinet súhlasil s týmto projektom ešte v júli tohto roka. Na 14 supersonických lietadiel F-16 Block 70/72 následne vyčlenila 1,589 miliardy eur. V čiastke je započítaná aj logistická podpora a výcvik pilotov. Neznáma je v súčasnosti dĺžka kontraktu na servis stíhačiek. Pôvodne sa hovorilo o dvoch rokoch od momentu dodania. Lietadlá F-16 majú byť Slovensku dodané do konca roka 2023.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #MiG-29 #obrnené transportéry