Daňovú kauzu Zoltána A. prejednávali bez neho a s vylúčením verejnosti

Daňová kauza Zoltána A., ktorý čelí obvineniu v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky, sa dnes na Okresnom súde Bratislava V prejednávala bez neho ako aj bez prítomnosti verejnosti v pojednávacej miestnosti. Obžalovaný totiž požiadal o konanie v neprítomnosti, eskorta ho preto z väzby, v ktorej sa nachádza pre obvinenie z účasti na vražde, na súd nepriviedla.

20.02.2019 14:10
debata

Z pojednávania je tiež vylúčená verejnosť, konkrétne z dôvodu, že to vyžaduje „iný dôležitý záujem obžalovaných“. Sudkyňa v tejto súvislosti avizovala, že verejný bude v tomto prípade až rozsudok. Druhý obžalovaný v tomto prípade Ján M. sa dnes na súd dostavil, avšak po viac ako tri hodiny trvajúcom pojednávaní, na ktorom boli vypočúvaní svedkovia, urýchlene zo súdu odišiel.

Zoltán A. v tomto prípade čelí obžalobe z trestného činu krátenia dane a poistného vo veľkom rozsahu, za čo mu hrozí sedem až 12 rokov odňatia slobody. Podľa portálu dlžník.sk má Zoltán A. daňový nedoplatok presahujúci jeden milión eur. Spolu s ním je v prípade obžalovaný aj Ján M. V tomto prípade boli na súde predtým naplánované dve pojednávania.

Na prvé pojednávanie v októbri 2018 priviedli Zoltána A. kukláči v putách. Keďže sa však nedostavil spoluobžalovaný Ján M., pojednávanie odročili. Na decembrové pojednávanie sa zase nedostavil Zoltán A. a Ján M. odmietol novinárom odpovedať na otázky.

Zoltán A. bol vyšetrovacími orgánmi označený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka za sprostredkovateľa medzi objednávateľkou a vykonávateľmi. Spolu s ním sú v prípade obvinení Tomáš Sz. a Miroslav M. ako vykonávatelia a Alena Zs. ako objednávateľka. Všetci sú stíhaní väzobne a v prípade dokázania viny im hrozí 25 rokov odňatia slobody, respektíve výnimočný trest na doživotie. Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára minulého roka v ich rodinnom dome v obci Veľká Mača.

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #daňová kauza