Fico: Kiska je dépehačkár a mal dávno odstúpiť z funkcie

Prezidentské voľby v roku 2014 boli neférové. Vyhlásil to predseda Smeru Robert Fico, ktorý v nich prehral súboj so súčasnou hlavou štátu Andrejom Kiskom. Fico svoje tvrdenie opiera o informácie o financovaní Kiskovej kampane firmou KTAG a obvinení, ktoré v kauze padlo. Označuje ho za "dépehačkára", akým je aj podnikateľ Ladislav Bašternák, a mal dávno odstúpiť z funkcie. Prezident Andrej Kiska sa chce k záležitosti vyjadriť až v piatok.

20.02.2019 15:29 , aktualizované: 19:59
debata (770)

VIDEO: Prezidentské voľby v roku 2014 boli neférové a pán Kiska pri financovaní kampane postupoval podvodne, vyhlásil líder Smeru Robert Fico. Reagoval na Kiskovu daňovú kauzu. Viac si pozrite vo videu.

Video

„Voľby v roku 2014 boli zjavne neférové. Pán Kiska postupoval vo financovaní svojej kampane podvodne a klamal štát aj slovenskú verejnosť. Hovoril, že kampaň financoval z vlastných prostriedkov a neprekročil stanovený finančný limit. Pán Kiska očividne klamal, pretože preukázateľne jeho kampaň financovala spoločnosť KTAG, ktorej bol v tom čase nielen spoluvlastníkom, ale aj konateľom,“ povedal Fico vo svojom vyhlásení v Bratislave.

Kiska je podľa Fica stelesnením toho najhoršieho, čo môže sedieť v Prezidentskom paláci. Expremiér poukázal, že Kisku nikdy neprijali napríklad v Bielom dome, pochybuje aj o prijatí v Paríži. „Pán Kiska je taký istý ‚dépehačkár‘ ako Ladislav Bašternák, len s tým rozdielom, že on už bol v prvom stupni obvinený a pán Kiska sedí v Prezidentskom paláci,“ doplnil Fico.

V prípade daňových káuz spájaných s prezidentom SR Andrejom Kiskom obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda K. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 146.000 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. V minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.

Kiska by mal zvážiť svoje zotrvanie v politike, myslí si Marušiak

Podľa politológa Juraja Marušiaka z Ústavu politických vied SAV skutočná zodpovednosť smeruje ku Kiskovi. „Pre Kisku by nemalo byť prijateľné, aby dôsledky kauzy znášal manažér jeho firmy,“ upozornil Marušiak. Podľa neho sú zistenia natoľko závažné, že Kiska by mal „zvážiť svoje ďalšie zotrvanie v politike“.

Kauza je podľa politológa o to závažnejšia, že „súvisí s financovaním kampane, teda demokratickým výberom kandidátov“. V cudzine sú prípady, keď prezidenti odstupovali za rôzne previnenia. Napríklad v Nemecku prezident odstupoval za náznak bytových problémov, v Maďarsku za plagiátorstvo. V Taliansku Silvio Berlusconi dostal za daňový škandál v roku 2013 niekoľkoročný zákaz obsadiť akúkoľvek politickú funkciu.

VIDEO: Daňová kauza Andreja Kisku je o to závažnejšia, že súvisí s financovaním kampane, teda demokratickým výberom kandidátov, hovorí politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied SAV.

Video

Kiska sa chce vyjadriť v piatok

Prezident pôvodne avizoval, že sa chce k celej záležitosti vyjadriť vo štvrtok (21. 2.). Na sociálnej sieti uviedol vetu: „Vydierať a zastrašiť sa nenechám.“ Napokon zareagoval na vyhlásenia Roberta Fica. Ku kauze sa chce vyjadriť až v piatok.

„V predvečer výročia ohavnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej by sme mali spomínať na nezmyselnú smrť dvoch mladých ľudí, ktorí volali o pomoc, ale štát to ignoroval. Mrzí ma, že Robert Fico na to rýchlo zabudol. Nebudem sa zapájať do neľudského besnenia, špinavých politických hier a vyjadrím sa ku všetkému až potom, ako si Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú slušne uctíme,“ uviedol prezident vo svojom stanovisku. Dodal, že vo štvrtok podvečer zapáli s ľuďmi sviečku za Jána a Martinu v Košiciach na námestí, večer bude čítať články Jána Kuciaka v Tabačke. „Až potom, v piatok, príde čas reagovať,“ dodal.

Kiskove slová o „vydieraní a zastrašovaní“, ktoré prišli po tom, čo polícia potvrdila obvinenie v daňovej kauze, polícia nekomentovala. Denník Pravda oslovil políciu, či vyjadrenia Kisku nepovažuje za znevažovanie jej práce. „Polícii neprináleží reagovať na vyjadrenia prezidenta Slovenskej republiky,“ reagovala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

© Autorské práva vyhradené

770 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #firma KTAG