Čižnár rok po úkladnej vražde: Mrzí ma, že slová o rozpútaní pekla sa stali symbolom cynizmu

Výsledky práce prokurátorov a vyšetrovateľov rozptýlili akékoľvek pochybnosti o akomsi „zametaní pod koberec“, povedal pre denník Pravda generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

21.02.2019 06:00
Jaromír Čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (99)

Často sa spomína váš výrok o rozpútaní pekla. Neľutujete s odstupom času toto expresívne vyjadrenie?

Pred rokom sa stala šokujúca udalosť. Bolo to niečo, s čím som sa počas svojej 30-ročnej praxe prokurátora nestretol – úkladná vražda novinára a jeho snúbenice. Hneď ako som sa túto správu dozvedel, zvolal som rýchlu operatívnu poradu, na miesto činu boli vyslaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Bol som zhrozený, šokovaný. Tlačová beseda, ktorú som v ten deň mal, sa, samozrejme, neobišla ani bez emócií. Slová „o rozpútaní pekla“, ktoré som vtedy povedal, s odstupom času „zľudoveli“, a mrzí ma, že sa pre niektorých stali symbolom výsmechu, cynizmu či nenávisti voči mojej osobe. Na tlačovej besede som doslova povedal: „Keby sa preukázalo, že tento skutok bol spáchaný v súvislosti s prácou nebohého novinára a jeho družky, tak ja tu rozpútam peklo. Peklo také, že sa urobí všetko preto, aby sa to objasnilo.“

Špeciálny prokurátor súvislosť vraždy s prácou novinára potvrdil. V čom spočívala vaša aktivita na objasnení tohto činu?

Vyvinul som maximálne úsilie pre to, aby sa podarilo objasniť tento ohavný a neospravedlniteľný čin. Túto trestnú vec dozorujú skúsení prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. V rekordne krátkom čase, v priebehu pár týždňov, pričom zvyčajne to trvá aj pol roka, sa podarilo zriadiť medzinárodný vyšetrovací tím. Osobne som sa zúčastnil pri jeho kreovaní na rokovaniach so zahraničnými partnermi na pôde Eurojustu. Vyšetrovací tím, ktorý bol na Slovensku vytvorený a ktorý naďalej intenzívne pracuje na objasnení tejto úkladnej vraždy, posilnili svojou pomocou aj medzinárodné zložky FBI či Europolu.

Venovali ste sa aj Kuciakovým článkom a témam, ktoré v nich spracoval?

Bola to práve Generálna prokuratúra, ktorá iniciatívne analyzovala posledný článok nebohého Jána Kuciaka, ktorý vyšiel vo všetkých médiách. Na základe informácií, ktoré publikoval, sme preskúmali desiatky spisov, prijali opatrenia, vydali pokyny na začatie trestných stíhaní a pre niektorých prokurátorov to malo aj personálne konzekvencie.

Ako hodnotíte pokrok vo vyšetrovaní?

Som rád, že vyšetrovací tím pod dozorom skúsených prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry intenzívne pracuje a ich práca prináša aj prvé výsledky. Podarilo sa im totiž objasniť priebeh skutku, identifikovať a obviniť páchateľov. Samozrejme, tu sa práca nekončí. Naďalej sa s maximálnym úsilím pracuje na tom, aby sme spoznali a pred súd postavili aj objednávateľa, resp. objednávateľov tohto otrasného činu. Verím, že prvé obžaloby v tejto veci budú predložené súdu v priebehu pár mesiacov. Myslím si, že doterajšie výsledky práce prokurátorov a vyšetrovateľov rozptýlili akékoľvek pochybnosti o akomsi „zametaní pod koberec“ a získali si dôveru a rešpekt aj zástupcov poškodených či verejnosti. Objasňovanie tohto otrasného činu prináša aj nové skutočnosti. Bohužiaľ, hrozivé. Podľa dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry mala vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice, predchádzať aj úkladná vražda prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku. Z tejto informácie mrazí až natoľko, že jej realizácii zabránila len zhoda náhod. Preto v tejto súvislosti boli prijaté opatrenia, o ktorých som v posledných dňoch informoval.

Dozvieme sa meno objednávateľa?

Chcem ubezpečiť verejnosť, že na objasnení úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa intenzívne pracuje, bez prieťahov a keď to procesná situácia dovolí, budeme informovať, pretože ako som už uviedol, pracujeme na tom, aby sme poznali aj jej objednávateľa, resp. objednávateľov. Chcem poprosiť verejnosť o pochopenie, že nemôžeme v tejto chvíli detailnejšie informovať, pretože by sme mohli zmariť vyšetrovanie a uľahčiť tak situáciu druhej strane, teda objednávateľom. Verím, že spoločným cieľom nás všetkých je poznať meno objednávateľa úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale aj poznať odpovede na ďalšie otázky, ktoré súvisia s inými pripravovanými úkladnými vraždami, ktoré pri objasňovaní tohto skutku vyplynuli. My ako orgány činné v trestnom konaní urobíme všetko preto, aby sme objasnili tieto otrasné skutky a v krátkom čase poskytli verejnosti odpovede.


VIDEO: V predvečer prvého výročia smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice archeologičky Martiny Kušnírovej hovorila mama Zlatica Kušnírová o tom, ako jej títo mladí ľudia chýbajú a či verí, že sa prípad vyrieši.

Video

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #vražda novinára Jána Kuciaka