VIDEO Zlatica Kušnírová: Chvíľami sa nám zdá, že je to len zlý sen

Zapáli sviečku, pomodlí sa a ticho postojí pri hrobe dcéry. Vo štvrtok uplynie presne rok od brutálnej vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Mama Zlatica na cintorín v Gregorovciach pri Prešove, kde žije a vychovala tam svoju dcéru, chodí každý deň. Pravidelný obrad vynechá iba málokedy, keď je niekde pozvaná alebo sa stretne s rodičmi Jána na druhom konci Slovenska.

20.02.2019 17:00 , aktualizované: 18:44
debata (57)
Video

„Chvíľami sa nám zdá, že je to len zlý sen a oni zavolajú a vrátia sa k nám. Ani sa mi nechce veriť, že prešiel už rok,“ hovorí Zlatica Kušnírová.

Rodiny sa stretávajú, spomínajú na svoje deti, navzájom si pomáhajú. „Oni chceli, aby sme boli rodina a aj sme. Rozumieme si v každom smere, máme sa radi a navštevujeme sa. Len pred pár dňami sme sa s Majkou Kuciakovou rozprávali a pýtali sa, prečo práve naši dvaja museli zomrieť, prečo oni. Povedala som jej, že neviem, či je to osud. Ak niekto zomrie, či už pri havárii, spôsobí si úraz, alebo aj prirodzenou smrťou, poviete si, že to bola božia vôľa, osud. To, čo sa stalo naším deťom, ale nebola ani božia vôľa, ani osud, ale toto bola vôľa zlých ľudí, mafiánov v bielych golieroch. Preto by sa na to nemalo zabúdať, hlavne na príčinu smrti. Je veľmi ťažké to prežívať. Pochopí niečo také len ten, kto to zažije,“ konštatuje Kuciaková.

Priznáva, že napriek všetkému je rada, že Jána a Martinu nezobrali do lesa, kde by ich zabili a potom niekde zakopali. „Novinár Paľo Rýpal zmizol pred desiatimi rokmi. Jeho rodina nevie, či žije, alebo nie, neozval sa najbližším, ktorí sú v neistote. My máme hroby, kde vieme prísť, zapáliť sviečku, zaspomínať, pomodliť sa,“ poznamenáva Martinina mama, ktorá je odhodlaná začatý boj dotiehnuť až do konca.

„Verím, že ich vražda bude objasnená a ďakujem tímu, ktorý sa tým zaoberá, pretože si robia svoju prácu poctivo,“ uvádza Kušnírová, no nepozdáva sa jej aktuálne dianie okolo vyšetrovania, keď časť spisu vyšetrovateľom odobrali. Nepotešilo ju ani vyjadrenie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, že orgány činné v trestnom konaní nestihnú rok do vraždy podať obžaloby. Uviedol, že sa tak má stať do leta. „Dúfam, že to nebude odkladať každý polrok. Čakám, kedy rozpúta to peklo. Aj som mu odkázala, že ak to peklo neurobí on, urobím ho ja,“ dodala Kušnírová.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová