Za rok od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prešlo Slovensko politickým zemetrasením

Úkladnú vraždu novinára Jána Kuciaka (+27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej (+27) vyšetruje rozsiahly tím, aký na Slovensku nemá obdobu. Po roku od tragédie sa môže pochváliť výsledkami, polícia je čoraz bližšie k odhaleniu objednávateľa alebo objednávateľov. Prípad odkryl iné hrozivé skutočnosti - existenciu skupiny, ktorá sa pripravovala na svoje ďalšie obete - elitných prokurátorov a exministra. Slovensko za ten čas prešlo politickým zemetrasením, na čelo krajiny nastúpila zrekonštruovaná vláda, ešte väčšia obmena nastala vo vedení najvyšších policajných zložiek.

21.02.2019 06:00
za slusne slovensko, Kuciak, Foto: ,
Pietne miesto v Bratislave ako spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.
debata (148)

Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára 2018 krátkou zbraňou kalibru 9 milimetrov v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači neďaleko Galanty. Martinu jednou strelou do hlavy, Jána dvomi do srdca. Verejnosť sa o tom dozvedela o päť dní neskôr. Po občianskych protestoch došlo k rekonštrukcii vlády, v novom kabinete už nebol premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer). Políciu opustil policajný prezident Tibor Gašpar, riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško, šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer. Podľa politológa Juraja Marušiaka tragédia prehĺbila beztak hlbokú polarizáciu spoločnosti. Tvrdí, že posilnila konflikt, ktorý existuje medzi vládnym a opozičným táborom. „Na druhej strane, paradoxne, pravicová opozícia získala na konflikte relatívne málo. Skôr dochádza k posilňovaniu pravicovo populistických až pravicovo extrémistických strán. Respektíve až dokonca k úpadku dôvery občanov k demokracii,“ zhodnotil Marušiak.

Spoločnosť rozdelenú na dva tábory vníma predseda vlády Peter Pellegrini (Smer). „Majú medzi sebou múr, cez ktorý nechcú na seba ani nazrieť. Je našou úlohou, aby sme múr postupne demontovali a hľadali sme zmier,“ vyhlásil premiér. Podľa neho sa Slovensko za rok posunulo ďalej, o niektorých veciach sa hovorí viac. „Niekde sa vytvoril väčší tlak a celá situácia vyvolala aj väčší záujem verejnosti na chode vecí verejných,“ doplnil Pellegrini. Štyroch podozrivých vyšetrovateľ 28. septembra obvinil z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a nedovoleného ozbrojovania a ďalších trestných činov. Ich obžaloby by podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára mali padnúť do leta.

„Verím, že ich vražda bude objasnená a ďakujem tímu, ktorý sa tým zaoberá, pretože si robia svoju prácu poctivo,“ povedala Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny. Nepozdáva sa jej aktuálne dianie okolo vyšetrovania, keď časť spisu vyšetrovateľom odobrali. Nepotešilo ju vyjadrenie generálneho prokurátora, že orgány činné v trestnom konaní nestihnú do roka od vraždy podať obžaloby. „Dúfam, že to nebude odkladať každý polrok. Čakám, kedy rozpúta to peklo. Aj som mu odkázala, že ak to peklo neurobí on, urobím ho ja,“ uzavrela Zlatica Kušnírová.

Strelcom bol podľa polície bývalý policajt Tomáš Sz. z Kolárova a ako šofér mu mal pri príprave a vykonaní vraždy pomáhať jeho bratranec, bývalý vojak Miroslav M. Úlohu sprostredkovateľa medzi bratrancami a zadávateľkou Alenou Zs. (44) mal zohrať podnikateľ Zoltán A. Ešte v deň vraždy im zadávateľka rozdelila 50-tisíc eur a Zoltánovi odpustila aj 20-tisícový dlh. Kukláči všetkých zadržali minulý rok po septembrových raziách v Kolárove a Komárne. Pri domových prehliadkach našli jednorazové putá, kukly, mobilné telefóny, ktorými komunikovali pri sledovaní, telefón a autá použité v deň vraždy.

Podľa polície a prokuratúry Alena Zs. s najväčšou pravdepodobnosťou nestála na konci tejto zločineckej reťaze a po objednávateľovi stále pátrajú. V tejto súvislosti sa skloňuje meno podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý je pre zmenkový podvod od vlaňajšieho júna vo väzbe. Za objednávateľa ho mal označiť Zoltán A. Kočner mal konflikty s Kuciakom pre časté články o jeho podnikaní. Mladý novinár na Kočnera podal aj trestné oznámenie pre vyhrážanie, po tom, čo mu podnikateľ povedal, že bude naňho a na jeho rodinu zhromažďovať informácie a hľadať špinu. Kočner sa dobre poznal s Alenou Zs., s ktorou sa len mesiac pred Kuciakovou popravou aj stretol.

Táto skupina plánovala vraždiť ďalej. Vo väzbe mal o tom prehovoriť Zoltán A. Ich cieľom mal byť špeciálny prokurátor Maroš Žilinka, prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky a exminister vnútra Daniel Lipšic. Vyšetrovanie prípravy ich vrážd prevzala policajná inšpekcia, pôvodne ich mal Kuciakov tím. Dôvodom rozdelenia spisu bolo rýchlejšie napredovanie polície aj prokuratúry v prípade dvojnásobnej vraždy. Príprave na likvidáciu malo predchádzať lustrovanie týchto troch mužov v policajnej databáze, čo podľa generálneho prokurátora Čižnára nebolo možné bez kontaktov na polícii. Lustrovaný mal byť aj Kuciak, údajne priamo na povel bývalého policajného šéfa Tibora Gašpara.

„Pri príprave vraždy jedného poškodeného dospela príprava až do takého štádia, že len zhoda šťastných okolností spôsobila, že táto osoba nebola zavraždená. Pokiaľ by k tomu došlo, môžem vám garantovať, nebavili by sme sa teraz o zavraždených Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej, pretože tá vražda predbiehala tieto dve obete,“ prezradil na začiatku februára špeciálny prokurátor, ktorý dozoruje prípad vraždy novinára a jeho snúbenice.

Nie je vylúčené, že štvorica alebo časť z nej môže figurovať aj v iných trestných činoch. Ako je možné, že tajné služby na jej existenciu neprišli skôr? „Neobviňujme bezpečnostné zložky, že o tom nevedeli. Chceme policajný štát, aby vedel o všetkom, čo sa tu deje, čo robíme a kde sa pohybujeme? Toto nie je ani ich úlohou. Nie je ich úlohou, aby vedeli o všetkom. To by sme sa museli vrátiť pred rok 1989. Ak sa už niečo také stane, je úlohou bezpečnostných zložiek, aby sa im to podarilo objasniť, dokázať vinu nad všetku pochybnosť,“ reagoval bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Polícii sa údajne na začiatku októbra prihlásil utajený svedok a priznal, že pre Kočnera za tisíc eur mesačne zabezpečoval sledovanie viacerých novinárov vrátane Kuciaka. Zo sledovania vyhotovoval fotografie, videá a analýzy, ktoré mali podnikateľovi slúžiť na diskreditačnú kampaň. Takmer po roku sa objavili z Kuciakovho sledovania aj fotografie.

Zadržanie mobilu a počítača Aleny Zs. ukázalo ďalšie skutočnosti o tom, kto je vlastne táto žena. Na povrch prenikla jej komunikácia s viacerými známymi ľuďmi, ktorú archivovala pravdepodobne za účelom vydierania a budúcej diskreditácie. Medzi jej cieľmi boli bývalý minister vnútra Daniel Lipšic, predseda Sme rodina Boris Kollár, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba (SaS), predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), podpredseda Smeru Martin Glváč, námestník generálneho prokurátora pre netrestný úsek René Vanek, ktorý preto v polovici januára skončil vo funkcii.

Prípad takmer celý ostatný rok, ale najmä po zadržaní páchateľov sprevádzali masívne úniky. Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar mal podať trestné oznámenie kvôli poskytovaniu informácií z trestného spisu, ktorým podľa neho dochádza k manipulovaniu vyšetrovania. Urobil tak aj podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer), podľa ktorého sa informácie zo spisu používajú na diskreditáciu.

Po doriešení vlastníckych vzťahov chce Trnavský samosprávny kraj vo Veľkej Mači, v dome, kde pred rokom prišli snúbenci o život, vytvoriť Múzeum slobody slova.

TV Pravda: Predseda vlády Peter Pellegrini bol znepokojený konaním médií a niektorých ústavných činiteľov, ktorí zverejňovali informácie z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Vyzýval na zdržanlivosť. Opakovane označil vyšetrenie vraždy za prioritu. (vysielané 29.1.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová