Anketa: Očakávali ste rok po tragédii väčší posun vo vyšetrovaní, než sa dosiahol?

Na otázku denníka Pravda odpovedajú v ankete právnici, vyšetrovatelia a odborníci na trestné právo.

21.02.2019 11:00
debata

Lucia Kurilovská, profesorka trestného práva

Lucia Kurilovská

V zásade ako trestná právnička viem, ako dlho trvá dokazovanie v zmysle tak obzvlášť závažného zločinu, ako je úkladná vražda. Nepovedala by som, že som očakávala väčší posun. Myslím si, že sa veľmi veľa v tejto veci robí, no nevieme to posúdiť, keďže nevidíme do vyšetrovacieho spisu, aké všetky dôkazy sú, ako sa musia overovať určité aj operatívne záznamy a informácie z operatívno-pátracej činnosti. Je to ťažko posudzovať, ale určite som presvedčená, že všetky stopy vedú k objednávateľovi a naozaj o to ide, aby bol identifikovaný a obvinený objednávateľ.

Jaroslav Ivor, bývalý šéf policajných vyšetrovateľov

Domnievam sa, že každého by potešilo, keby bolo vyšetrovanie ukončené a páchatelia postavení pred súd, ale keďže poznám, ako náročné je vyšetrovanie prípadov, kde nie sú len páchatelia a spolupáchatelia, ale aj účastníci, a keď viem, ako náročné je zbierať dôkazy v takýchto prípadoch, kde sa zúčastňuje na páchaní viacero osôb, tak sa domnievam, že tá doba je primeraná. Aj keď by sme si to želali, aby to bolo čo najskôr. Ale z vyjadrení pána generálneho prokurátora vyplýva, že ten koniec sa už blíži, a to ma naplňuje nádejou.

Peter Vačok, bývalý policajný vyšetrovateľ

Nemôžem sa k tomu vyjadriť, pretože nemám prístup do vyšetrovacieho spisu. V každom prípade čerpám informácie len z médií, lebo ma to zaujíma.

To, že sú vykonávatelia obvinení a už sa očakáva aj ich obžaloba, to tiež považujem za úspech. Ale isteže to nie je ešte na konci a vyšetrovanie bude úspešné, až keď budeme poznať aj objednávateľov.

Ladislav Kuruc, trestný právnik

S prihliadnutím na vyšetrovaciu prax som v tak rozsiahlej dôkaznej situácii neočakával, že vec bude ukončená do jedného roku. Tieto skupinové veci je naozaj ťažké dokazovať aj vzhľadom na to, ako sa musia zabezpečovať dôkazy, aby boli v súlade s trestným poriadkom. Už ten výstup, ktorý z prípadu máme, je preto podľa mňa dosť veľký úspech. Ak bude podaná obžaloba do dvoch rokov od skutku, aj to by bol úspech.

Ondrej Mularčík - len do ankety

Ondrej Mularčík, trestný právnik

Myslím si, že to ide primerane tomu, aký je to prípad. Aj odkedy obvinili viaceré osoby, je ten postup vyložene primeraný náročnosti tejto kauzy.

Ján Mojžiš, exriaditeľ NBÚ

Ján Mojžiš - len do ankety

Do roka sa podarilo dostať do štádia, že sú jasní páchatelia a sme blízko k objasneniu objednávateľov. Aj z hľadiska dôležitosti prípadu, ale aj vzhľadom na fakt, že vrahovia a tí, ktorí si vraždu objednali, si museli uvedomovať závažnosť tohto činu, to považujem za úspech a gratulujem polícii a prokuratúre.

Marek Števček, rektor Univerzity Komenského Bratislava

Marek Števček

Vo všeobecnosti platí, že neskorá spravodlivosť – žiadna spravodlivosť. Je záujmom každého právneho štátu vyšetriť takúto ohavnosť absolútne čo najskôr. Vo všeobecnosti platí, že v takýchto skutkovo zložitých prípadoch je to vyšetrovanie mimoriadne náročné, takže sa zrejme dá povedať, že ak budú naozaj v dohľadnej dobe podané obžaloby, dá sa to vnímať ako veľký posun vpred. Nepoznám detaily vyšetrovania, ale viem, že vyšetrovací tím požíva dôveru aj u verejnosti a advokátov poškodených. Treba ich preto nechať pracovať, ale zároveň vyvíjať adekvátny spoločenský tlak na to, aby to bolo vyšetrené čím skôr.

Peter Polák, docent trestného práva PEVŠ

Peter Polák - len do ankety

Myslím, že sa to vyvíja tak, ako sa to vyvíjať má. Tí, čo majú robiť, robia to, čo majú robiť a zbytočne sa o tom veľa hovorí. Treba nechať tých, čo to majú robiť, robiť.

Eduard Burda - len do ankety

Eduard Burda, dekan Právnickej fakulty UK Bratislava

Musel by som byť oboznámený so spisom. Keďže nie som, tak sa k tomuto vyjadrovať nebudem. Ale ak si myslíte, že to je nejako neštandardné vzhľadom na závažnosť toho trestného činu, tak ako prebiehajú iné lehoty, v takýchto obdobných veciach, tak určite to pomalé nie je. Väčšina vrážd na Slovensku sú veci týkajúce sa medziľudských vzťahov, a to je pomerne jednoduché. Avšak vrážd, ktoré sú mafiánskeho razenia, nie je tak veľa. Takže vzhľadom na to, o aký závažný trestný čin ide, tak tie lehoty sú normálne, štandardné a v poriadku.

Dušan Čimo, sudca Najvyššieho súdu

Dušan Čimo - len do ankety

Viac-menej asi nie. Vzhľadom na okolnosti a v akej krajine žijeme, tak asi ani nie. Skôr mám pocit, že na rozdiel od iných prípadov, ktoré mali podobné pozadie, tak tá intenzita je pomerne rýchlejšia. Momentálne sa črtajú už aspoň aké-také výsledky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka