Akcia Valentín: Kukláči si prišli po starostu a jeho syna

Dedina Dolný Chotár v okrese Galanta, ktorá sa pred niekoľkými rokmi zapísala do histórie slovenskej kriminalistiky tým, že odtiaľ ušiel policajtom pred nosom údajný bos dunajskostredskej mafie Ľudovít Sátor, sa zviditeľnila znova. Vo štvrtok nadránom nad ňou zakrúžil vrtuľník a muži zákona si so sebou odviedli starostu Františka Doru. O 30 kilometrov ďalej v Čiernom Brode zadržali jedného z jeho dvoch synov. Muži sú podozriví z objednávky vrážd v rokoch 2009 až 2010 u členov mafiánskeho gangu sátorovcov.

21.02.2019 08:37 , aktualizované: 17:41
debata (16)

„O štvrtej som sa zobudila na to, že mi nad hlavou krúži vrtuľník. Pozriem von, a tam kukláčov ako maku pred obrovskou haciendou, kde býva starosta,“ opísala obyvateľka obce. Policajti zasahovali aj v budove obecného úradu, ktorá stojí hneď pri starostovom dome, a vynášali odtiaľ dokumenty. Františka Doru má vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry viniť z objednávky vraždy nepohodlného muža z rokov 2009 až 2010. Jeho telo našli len v januári tohto roka v obci Ohrady neďaleko Dunajskej Stredy.

Dom starostovho syna v Čiernom Brode tiež patrí k tým najluxusnejším v dedine. Aj tu prebehla policajná razia ráno. Na otázku, čím sa starostov syn zaoberal, odpovedali domáci skôr vyhýbavo. „Ani nevieme. Podnikal, zamestnával nejakých chlapov, aj tu z obce. Mal kamióny, venoval sa poľovačkám. Veľmi sa s ľuďmi z dediny nebavil,“ hovorí jeden zo susedov. Dodal, že v poslednom čase si ľudia všímali, ako sa čosi deje okolo mladej rodiny. „Ak on nebol doma, tak jeho manželka chodila všade iba s ochrankou,“ prezradila suseda s tým, že niekoľko dní pred zatknutím si obyvatelia Brodu všimli stojace auto, v ktorom sedel muž. „Pýtali sme sa ho, či niekoho hľadá a on na to, že je elektrikár. Klamal, falošný elektrikár to bol. Sledoval dom,“ pridal sa ďalší z obyvateľov.

Starostovho syna polícia údajne viní z toho, že bol členom zločineckej skupiny sátorovcov a tiež si mal objednať u nich vraždu, ale iného muža. Policajti celkovo pri zásahu zadržali štyri osoby. Akciu v okresoch Galanta a Dunajská Streda nazvali Valentín. „Ide o zaisťovaciu akciu v súvislosti s násilnou a majetkovou trestnou činnosťou. Konkrétne piatich vrážd, podvodu a zločinu podporovania zločineckej skupiny, v tomto prípade sátorovcov. Boli zadržané štyri osoby, z toho 3 obvinené a jedna ako podozrivá. Ďalší traja obvinení sú vo väzbe pre inú trestnú činnosť. Policajti vykonali domové prehliadky a prehliadky iných priestorov,“ spresnil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. O väzbe obvinených bude rozhodovať súd.

Starosta aj jeho syn vypovedali v prípravnom konaní vo veľkej kauze sátorovcov. Na súd však neprišli, a tak sa ich výpoveď iba čítala. František Dora tvrdil, že sa s Ľudovítom Sátorom nepoznal.

Skupina sátorovcov mala pôsobiť na južnom Slovensku minimálne od roku 1999 do roku 2010 najmä v Dunajskej Strede, v okrese Galanta, Komárno aj na iných miestach južného Slovenska a Maďarska. Zaoberať sa mala páchaním ekonomickej a majetkovej trestnej činnosti. Na svedomí má mať aj veľké množstvo vrážd, pričom motívy boli rôzne. Išlo o likvidáciu členov konkurenčnej skupiny pápayovcov, ale tiež o vraždy bielych koní či potenciálnych svedkov ich trestnej činnosti. Svoje obete mali škrtiť, strieľať, kúskovať, mlieť v mlynčekoch na mäso, rozpúšťať v chemikáliách. Okolie Dunajskej Stredy do dnešného dňa vydáva telá ich obetí, jednou z posledných vykopaných bol Béla É., prezývaný Vojtech, ktorý patril k mafiánskej skupine pápayovcov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #galanta #NAKA #sátorovci