Kiska: Aj rok po Kuciakovej vražde je stále veľa otázok

Kiska, Danko, Pellegrini, Matovič a ďalší politici sa vyjadrili k výročiu vraždy novinára a jeho snúbenice.

21.02.2019 10:27 , aktualizované: 16:10
BRATISLAVA: Zapálenie sviečky za Jána Kuciaka Foto: ,
Horiace sviečky na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Archívna snímka.
debata (71)

Kiska: Aj rok po Kuciakovej vražde je stále veľa otázok

Rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej máme s najväčšou pravdepodobnosťou chytených vrahov a tušíme minimálne jedného z objednávateľov. Takisto ale ostáva veľmi veľa otázok a úloh, vrátane navrátenia dôvery ľudí v štát. V súvislosti s dnešným výročím Kuciakovej vraždy to uviedol prezident Andrej Kiska, ktorý si nemyslí, že situácia sa výrazne zlepšila. Pripomenul, že Kuciaka zabili len preto, že chcel odhaľovať pravdu o vysokopostavených ľuďoch, ktorí sa javili ako nedotknuteľní. Prezident zároveň pochválil vyšetrovateľov, rozumie, že potrebujú čas, ale takisto pripomenul, že všetci očakávajú odpovede čím skôr. „Otázok je stále veľa. Ukázalo sa, že chceli zavraždiť prokurátora, politika. Ukázalo sa, že bývalý člen SIS sledoval novinárov, aj Jána Kuciaka. Ukázalo sa, že možná spojka, jedna z osôb zapojených do vraždy, sa stala osobným dôverníkom a miláčikom niektorých našich politikov a vypisovala si s nimi a viedla s nimi zaujímavú komunikáciu. Toto sú veci, ktoré nás znepokojujú,“ povedal Kiska počas návštevy Košíc.

„Všetci sme boli v šoku. V našom modernom, krásnom Slovensku sa udeje takáto strašná, ohavná vec, že zabijú človeka len a len preto, že chce písať pravdu,“ pokračoval prezident. Podľa neho treba vrátiť dôveru ľudí v štát. „Ľudia musia veriť, že keď sa stane niečo zlé, tak sa to vyšetrí. Keď to zlo spraví aj vysokopostavený človek, že sa dokáže, kto za tým stojí,“ apeloval Kiska s tým, že dôvera sa nadobúda postupnými krokmi, pričom jedným z takých krokov je aj voľba ústavných sudcov. „Ak sa parlament zmení na frašku, ako môžu ľudia uveriť, že to politici s navrátením dôvery myslia vážne,“ pýtal sa prezident. Dodal, že sa dnes zúčastní na spomienkovej akcii za Kuciaka, kde bude smutne stáť a klásť si otázky, čo ešte treba na Slovensku spraviť, napríklad pokiaľ ide o zmenu nálady v spoločnosti.

Pellegrini označil vraždu za brutálny akt

Dnes si pripomíname rok od tragickej udalosti, ktorá otriasla Slovenskom. Vraždu dvoch mladých ľudí považuje premiér Peter Pellegrini za brutálny akt a útok na jeden z pilierov mladej slovenskej demokracie, ktorým je sloboda slova. Premiér to povedal vo videu na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti Facebook.

Ako ďalej Pellegrini uviedol, hneď po svojom nástupe do kresla predsedu vlády sa jasne vyjadril, že vyšetrenie vraždy je jednou z priorít vlády. Chce sa poďakovať vyšetrovateľom a prokurátorom, že svoju prácu vykonávajú skvele a podozriví aktéri vraždy už sedia vo väzbe. Zároveň si želá, aby táto vražda prestala rozdeľovať spoločnosť. „Pokojne si pripomeňme pamiatku zavraždených. Je to memento a zároveň dôstojný odkaz, že si všetci želáme, aby sa podobné udalosti už nikdy v živote našej spoločnosti nezopakovali,“ vyzýva premiér v závere videa.

Danko vyjadruje úctu pozostalým, žiada, aby sa vražda nezneužívala

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) vyjadruje veľkú úctu pozostalým rodinám zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zároveň žiada, aby sa táto tragédia, ktorá sa stala pred rokom, nezneužívala.

„Už niekoľkokrát som apeloval, aby túto tragickú udalosť nik nezneužíval. Pre mňa je prioritou, aby páchatelia tohto ohavného trestného činu niesli za svoje skutky zodpovednosť. V takéto dni sa nesmie politizovať a zneužívať smrť dvoch mladých ľudí. Každý z nás by si mal túto udalosť pripomenúť so sklonenou hlavou a na ich pamiatku zapáliť sviečku,“ povedal Danko.

Slovensko je podľa opozície rok po vražde na rázcestí

Opozičné strany OĽaNO a SaS si rok po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej myslia, že Slovensko stojí stále na rázcestí. Obe sa zhodujú, že Slovensko je demokratickou krajinou, no závisí práve od ľudí, akou cestou pôjde ďalej.

„Vymenili sa tváre, ale spôsoby zostali rovnaké. Stále tu máme obrovské kauzy. Za veľmi pozitívne však považujem vzopätie občianskej spoločnosti,“ uviedla na brífingu vo štvrtok predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka je Slovensko stále demokratická krajina, hoci s podlomenou vierou ľudí v spravodlivosť. „Jedine občania však môžu v krajine vytvoriť politické prostredie, v ktorom sa mafiánom nebude dariť. Sú pred nami troje voľby – voľby prezidenta, voľby do Európskeho parlamentu, a nakoniec voľby parlamentné. Sú to tri kľúčové príležitosti, aby Slovensko z toho rázcestia vykročilo správnym smerom,“ zdôraznil.

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzdvihol, že z boja proti korupcii a mafii, ktorá podľa jeho slov ovládla štát, políciu a prokuratúru, sa stala vec verejná. Zároveň vyzval premiéra Petra Pellegriniho (Smer), aby sa odstrihol od strany Smer.

K názoru sulíkovcov a matovičovcov sa pridala aj mimoparlamentná Občianska konzervatívna strana (OKS). „Brutálna vražda dvoch mladých ľudí prebrala občanov z letargie. A svojou účasťou na verejných zhromaždeniach po celom Slovensku dali jasne najavo, že majú plné zuby prerastania organizovaného zločinu bielych golierov s politikou a štátnymi inštitúciami,“ uviedol predseda OKS Ondrej Dostál. Slovensko podľa jeho slov potrebuje ľudí, ktorí budú vo svojom živote rovnako občiansky statoční, ako bol Ján Kuciak.

Nálady v spoločnosti boli za posledný rok viac emotívnejšie, tvrdí Saková

Podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer) boli nálady v spoločnosti za posledný rok oveľa viac emotívnejšie, impulzívnejšie a dianie bolo o trochu viac dramatickejšie oproti rokom, ktoré predchádzali vražde novinára Jána Kuciaka. Uviedla to na margo prvého výročia Kuciakovho úmrtia.

Podľa nej je poľutovaniahodné, že vražda novinára, ktorý investigatívnym spôsobom odhaľoval trestné činy, sa stala. „Nemysleli sme si, že na Slovensku sa po toľkých rokoch demokratického vývoja niečo také uskutoční,“ povedala šéfka rezortu vnútra.

Myslí si, že z pohľadu ministerstva vnútra pristúpili k vyšetrovaniu vraždy Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej efektívne. „Môžem poďakovať všetkým svojim kolegom, ktorí na tomto prípade pracovali. V septembri 2018 bolo deväť osôb zadržaných, z toho sú štyria väzobne stíhaní. Vyšetrovací tím ďalej pracuje a má moju podporu,“ poznamenala s tým, že verí, že „sa dopátrame aj finálneho objednávateľa vraždy“. Zároveň zopakovala slová generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára, ktorý predpokladá, že vyšetrovací tím, zaoberajúci sa vraždou Kuciaka a jeho snúbenice, by mal do leta vzniesť aj prvé obžaloby.

Slovensko je rok po vražde iné, zhodli sa viacerí ministri

Rok po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je Slovensko iné. Zhodujú sa na tom minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru).

„Každý si uvedomil, či už na najvyšších úrovniach verejnej sféry alebo nižšie, že jeho práca je posudzovaná. Keď niečo zanedbá, urobí zle, tak ho zodpovednosť neminie,“ priblížil svoj postoj Gál, ktorý verí že vražda sa vyšetrí, aj keď možno neskôr. „Spravodlivosť je možno pomalá, ale istá,“ myslí si.

Vo vyšetrenie vraždy verí aj Kalavská. Zároveň je presvedčená, že slovenská spoločnosť je od vraždy citlivejšia na dianie okolo seba.

Podobne sa vyjadril aj Lajčák. „Spoločnosť sa prebudila a miera tolerancie voči niektorým javom sa znížila. Zvyšuje to tlak na nás, verejných činiteľov,“ povedal s tým, že je to podľa neho pre spoločnosť dobré. „Nezabudnime však na to, že Slovensko je parlamentná demokracia a tá má isté mechanizmy, ktoré treba rešpektovať,“ do­dal.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #vražda novinára Jána Kuciaka