Žitný o vyšetrovaní vraždy: Sme tak na troch štvrtinách cesty

Bezpečnostný analytik Milan Žitný zmenil za rok svoj pohľad na hrozný zločin, ktorého obeťami sú Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Teraz sa viac prikláňa k tomu, že objednávateľom bol podnikateľ Marian Kočner.

21.02.2019 12:00
Milan Žitný, bezpečnostná analytik Foto: ,
Milan Žitný, bezpečnostný analytik.
debata (90)

Ako hodnotíte doterajšiu prácu orgánov činných v trestnom konaní?

Za toto si vyšetrovací tím a dozorujúca prokuratúra zaslúžia jednotku s hviezdičkou. Už preto, že keď je pri jednom čine viacero páchateľov, vyšetrovanie a dokazovanie je komplikované. Čím viac ich tam je, tým viac je aj možných otázok, odpovedí, námietok, konfrontácií. Netreba ale zabudnúť, že zrejme veľmi účinnú pomoc poskytli aj zahraniční partneri, či už skúsenosťami, alebo technickou podporou, ktorú my ako chudobnejší štát nemáme. Toto všetko prinieslo z môjho pohľadu rýchle objasnenie. Sme tak na troch štvrtinách cesty, takže ešte treba stotožniť a usvedčiť objednávateľov. Aj keď sú už indície veľmi silné, ešte to nie je na obžalobu.

Podľa popisu vyšetrovateľov sa skupina na vraždu dosť dôkladne pripravovala. Spravili niekde chybu alebo nemali proti takémuto vyšetrovaniu šancu?

Aj keď niektorí boli z policajného prostredia a mali skúsenosti s istým typom špeciálnych činností, zabudli na jedno. Na dnešné informačno-technické možnosti. Asi štyri mesiace pred Kuciakovou vraždou zavraždili na Malte tiež investigatívnu novinárku. Tamojšie orgány si na pomoc privolali zahraničných partnerov, ktorí svojimi technickými skúsenosťami dokázali identifikovať mobilné telefóny, cez ktoré páchatelia komunikovali a jedným z nich tiež odpálili v aute nastražený výbušný systém. Na tento moderný technický aspekt Kuciakovi vrahovia nepamätali. Ak je dnes mimoriadne silná vôľa, ako v tomto prípade bola, objasniť prípad, objasnený bude.

Pomohlo objasneniu aj to, ako tento čin zarezonoval v spoločnosti?

Určite. Reakcia verejnosti a novinárov bola taká prudká, silná a emotívna, že orgány činné v trestnom konaní a relevantné politické spektrum to jednoducho museli riešiť. Bola to nielen prestížna záležitosť, ale bolo tiež treba, aby sa situácia upokojila a tento štát sa nerozložil vo svojich základoch. Uvedomovali, že je to nevyhnutné.

Keď vykonávatelia zistili, že vražda novinára a jeho priateľky vyvolala taký spoločenský ohlas, išli si podľa polície pýtať viac peňazí. Vystrašili sa?

Skôr tam vidím cynizmus. Mali sme zlikvidovať jedného a museli sme dvoch. Vec sa tým skomplikovala a chceme ďalšie peniaze. Vnímam to skôr ako vydieranie a cynický obchodnícky prejav k tejto veci.

Vyzerá to tak, že nie všetci obvinení až na výnimku Aleny Zs., objednávateľa poznali a ona ho zatiaľ prezradiť nechce. Ako môžu teraz vyšetrovatelia objednávateľa odhaliť?

To nechajme na políciu, ona má svoje know-how a je na nej, aby ho neprezradila dopredu, lebo tým by dávala silné zbrane do rúk obhajobe objednávateľa.

Ako možno vnímať archivovanú komunikáciu Aleny Zs. s politikmi a inými dôležitými a vysokopostavenými ľuďmi? Môže to súvisieť s fungovaním tejto skupiny?

S vraždou to podľa mňa vôbec nesúvisí. Robila zjavne aj niečo iné, čo jej vynášalo peniaze, ale pohybovali by sme sa len v rovine špekulácií.

Aké šance dávate tomu, že objednávateľom môže byť Marian Kočner? Zmenili ste vlastný pohľad na prípad za ten rok?

Spočiatku som to bral tak pol na pol. Potom som si však premietol časové a vecné súvislosti. Po fotke Kočnera s Alenou, ktorú som náhodne urobil zhruba mesiac pred vraždou, si neviem predstaviť, že by ho o takejto objednávke neinformovala, ak bol aj objednávateľom niekto iný. Keď k tomu prirátam neskoršie informácie o príprave likvidácie námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho, s ktorým mohol mať Kočner problémy, prikláňam sa k verzii, že v pozadí týchto objednávok bol on.

Príprava ďalších vrážd vyplynula z vyšetrovania tejto štvorice, prokuratúra však priamo nepovedala, že sú za tým práve oni. Je možné, že niekto z nich bude z toho obvinený?

Podľa mňa je tá šanca vysoká.

Ak táto skupina chcela zlikvidovať novinára, dvoch elitných prokurátorov a exministra vnútra, musela fungovať už dlhšie. Bezpečnostné zložky štátu sú potom slabé, že jej existenciu nezachytili?

Neobviňujme bezpečnostné zložky, že o tom nevedeli. Chceme policajný štát, aby vedel o všetkom, čo sa tu deje, čo robíme a kde sa pohybujeme? Toto nie je ani ich úlohou. Nie je ich úlohou, aby vedeli o všetkom. To by sme sa museli vrátiť pred rok 1989. Ak sa už niečo také stane, je úlohou bezpečnostných zložiek, aby sa im to podarilo objasniť, dokázať vinu nad všetku pochybnosť. Nespájal by som to s 90. rokmi. Tie boli iné. Okrem spomínanej maltskej novinárky bola zhruba v tom čase zavraždená aj britská labouristická poslankyňa.

Pramenila sebaistota tejto skupiny aj z kontaktu na polícii, keďže im niekto pomáhala lustrovať v policajnej databáze?

Logicky sa museli snažiť mať informácie, ktoré im budú pomáhať či už pri realizácii trestnej činnosti, alebo zabezpečení svojej beztrestnosti. Zločinec, ktorý sa pohybuje v takomto prostredí, sa musí pochopiteľne istiť. Vnímam to skôr ako čin absolútne cynických, psychopatických a sociopatických pováh, ktorých je v každej krajine dosť, akurát niekedy im podmienky umožnia, aby mohli páchať takýto druh trestnej činnosti. Čím je spoločnosť otvorenejšia, tým je ťažšie dopredu na takéto prípady prísť.

VIDEO: Polícia 27. septembra 2018 pri zásahu Lynx Commanda v Kolárove zatkla trojicu mužov, ktorých neskôr obvinila z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Video zo zásahu prinášame v plnom rozsahu tak, ako ho vo štvrtok večer 21.2.2019, na prvé výročie vraždy, opäť zdieľala Polícia SR na svojej facebookovej stránke.

Video

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Žitný #vražda novinára Jána Kuciaka