Polícia vo videu k vražde Kuciaka a Kušnírovej ukázala rozmazanú tvár Kočnera

Meno podnikateľa Mariana Kočnera sa čoraz viac skloňuje v súvislosti s úkladnou vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nepriamo na neho upozornila aj polícia. V jej videu, ktoré zverejnila v deň ročného výročia vraždy, sa objavil muž, ktorého aj s rozrastrovanou tvárou spoznal každý.

21.02.2019 11:50 , aktualizované: 16:40
debata (95)

VIDEO: Kočner s rozmazanou tvárou sa objavuje ku koncu nasledujúceho policajného videa. Kočnera polícia zatkla v kauze zmeniek.

Video

Takmer päťminútové video sa vo štvrtok ráno objavilo na oficiálnom účte polície na Facebooku. O rôznych udalostiach, ktoré nastali po vražde, v ňom rozprávajú policajný prezident Milan Lučanský, policajná viceprezidentka Jana Maškarová a veliteľ elitného Lynx Commanda Štefan Hamran. „Budeme robiť všetko pre to, aby sme dostali za mreže nielen vykonávateľov, ale hlavne objednávateľov,“ vyhlásil Lučanský niekoľko sekúnd pred tým, ako sa vo videu objavili zábery muža s rozrastrovanou tvárou. Napriek zakrytej identite bolo zrejmé, že ide o Kočnera.

Advokát Michal Manzák, ktorý Kočnera zastupuje v kauze miliónových zmeniek, považuje video polície za zásah do prezumpcie neviny. „Nemám vedomosť o vznesení obvinenia voči môjmu klientovi v tejto trestnej veci,“ povedal pre Pravdu Manzák.

O Kuciakovi bolo známe, že mal s podnikateľom viaceré konflikty, keďže pravidelne písal o jeho kauzách. Kočner sa novinárovi v septembri 2017, niekoľko mesiacov pred vraždou, do telefónu vyhrážal, že bude zbierať špinu naňho a na jeho rodinu a že „skončí s písaním“. Kuciak podal trestné oznámenie pre podozrenie z nebezpečného vyhrážania, polícia ho odmietla bez toho, aby Kočnera vôbec vypočula. Opätovné preverenie trestného oznámenia nariadil po vražde generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Podnikateľ tentoraz vypočutý bol, polícia trestné oznámenie opäť odmietla. Kočner po vražde popieral, že by mal so zločinom niečo spoločné.

Podozrenia zosilneli koncom septembra, keď polícia zadržala a z vraždy obvinila štyri osoby. Boli to údajný strelec Tomáš Sz., jeho komplic Miroslav M., údajná objednávateľka Alena Zs. a Zoltán A., ktorý mal vraždu sprostredkovať. Práve on mal ako jediný spolupracovať s políciou a zároveň vypovedať, že vraždu si objednal Kočner. Údajne mu to povedala Alena Zs., tá to však podľa dostupných informácií polícii nepotvrdila. Žena obvinená z objednávky vraždy mala s Kočnerom blízky vzťah, jej dcéra ho údajne oslovovala krstný otec, podnikateľ im mal tiež dávať peniaze. Krátko pred Kuciakovou vraždou odfotografoval Kočnera s Alenou Zs. pri ich stretnutí bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Necelé tri týždne po zadržaní pravdepodobných vykonávateľov vraždy nabehla polícia do Kočnerových nehnuteľností v Bratislave, Bernolákove a na Donovaloch. Oficiálne vtedy nikto nepotvrdil, že tieto zásahy súviseli s vraždou, polícia však už vtedy hovorila o násilnej trestnej činnosti, ktorú bližšie nešpecifikovala. Akcia niesla názov News 2, pričom akciou News bolo septembrové zadržanie obvinenej štvorice. Neskôr aj špeciálna prokuratúra potvrdila, že prehliadky súviseli s vyšetrovaním úkladnej vraždy, hoci mená Kuciaka a Kušnírovej nepadli. Z kuloárov zatiaľ začali prenikať informácie, že sa pripravuje obvinenie Kočnera z vraždy, no doteraz k tomu nedošlo. Podnikateľ sedí od konca júna vo väzbe pre obvinenie z falšovania televíznych zmeniek.

Orgány činné v trestnom konaní už niekoľkokrát naznačili, že sú objednávateľovi vraždy v pätách, viac informácií však odmietajú zverejniť, aby neohrozili vyšetrovanie. „Chcem ubezpečiť verejnosť, že na objasnení úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa intenzívne pracuje, bez prieťahov a keď to procesná situácia dovolí, budeme informovať, pretože ako som už uviedol, pracujeme na tom, aby sme poznali aj objednávateľa, resp. objednávateľov,“ povedal v rozhovore pre Pravdu Čižnár.

Prvá viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová poukázala na to, že policajti cítili po vražde obrovský tlak verejnosti. „Bol to tak veľmi intenzívny tlak, ktorý na nás vplýval negatívne, pretože každým dňom, či v televízii, či v rádiách, kdekoľvek sme sa pozreli, počuli sme ten hlas verejnosti, napriek tomu, že nemali dôkazy na to, že nepracujeme. My sme pracovali deň, noc, získavali sme informácie, komunikovali sme so zahraničím… Policajti sa tak zmobilizovali, že robili dennodenne, bez prestávky, pomaly bez nároku na plat, len aby dokázali občanom, novinárom a zahraničnej verejnosti, že polícia dokáže takúto trestnú činnosť objasniť,“ uviedla policajná viceprezidentka.

Čísla z policajných razií

  • Akcia „News I.“ prebehla v septembri 2018, bolo počas nej vykonaných 12 domových prehliadok, 19 prehliadok iných priestorov alebo pozemkov a zaistených 570 stôp – zbrane, strelivo, komunikačné prostriedky, listinné dokumenty, počítačová technika, pamäťové zariadenia a iné. Zadržaných bolo 10 osôb.
  • Štyri osoby boli obvinené z úkladnej vraždy – Tomáš Sz. (vykonávateľ), Miroslav M. (účastníctvo), Zoltán A. (pomoc), Alena Zs. (objednávateľ).
  • Akcia „News II.“ sa konala v októbri 2018, vykonaných bolo 21 domových prehliadok, 5 prehliadok iných priestorov, zaistených bolo cca 150 stôp – dve osobné autá, rôzne zbrane a strelivo, 12 mobilných telefónov, SIM karty, 4 počítače a notebooky, 6 USB kľúčov
  • V októbri 2018 sa uskutočnila aj akcia v Maďarsku, počas nej boli vykonané 4 domové prehliadky, zadržané dve osoby a zaistených približne 70 stôp – počítače, mobily, dokumenty
Zdroj: Facebook Polícia SR

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

VIDEO: Polícia 27. septembra 2018 pri zásahu Lynx Commanda v Kolárove zatkla trojicu mužov, ktorých neskôr obvinila z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Video zo zásahu prinášame v plnom rozsahu tak, ako ho vo štvrtok večer 21.2.2019, na prvé výročie vraždy, opäť zdieľala Polícia SR na svojej facebookovej stránke.

Video

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #polícia SR #vražda novinára Jána Kuciaka