Ľudia si pripomenuli rok od vraždy Kuciaka a Kušnírovej, žiadali spravodlivosť

Slovensko si pripomenulo rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pri tejto príležitosti iniciatíva Za slušné Slovensko vo štvrtok organizovala zhromaždenia. Ľudia spomínali v 36 slovenských mestách a 27 za hranicami.

21.02.2019 16:00 , aktualizované: 21:19
zhromaždenie, Za slušné Slovensko Foto: ,
Spomienkové zhromaždenie na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Bratislave, 21. 2. 2019.
debata (991)
Video

Zhromaždenia na počesť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sme sledovali online.

18:57 Organizátori v Bratislave sa rozlúčili a poďakovali sa dobrovoľníkom, polícii a všetkým zúčastneným.

18:55 Juraj Benetin zo skupiny Korben Dallas spieva štátnu hymnu Slovenskej republiky. Dav sa pripája. Ľudia svietia mobilmi.

18:50 „Zmena je v tom, že sme sa našli navzájom a povzbudzujeme sa v odvahe a vytrvalosti. Čaká nás ešte dlhá cesta a veľa práce. Buďme preto pozorní a zaujímajme sa o druhých, pozývajme ich do dialógu,“ vyjadrili sa spoluorganizátori protestov Eva Lavríková a Jakub Kratochvíl.

18:48 Organizátori prízvukujú, že protest na počesť ročného výročia vraždy sa koná v mestách po celom Slovenku a v 27 zahraničných mestách.

Spomienkové zhromaždenie na pamiatku...
Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny...
+23Zhromaždenia pri príležitosti 1. výročia vraždy...

18:47 „Niekto si z nás už dlho robí dobrý deň a má nás za hlupákov. Kto iný, ak nie hlupák môže uveriť tomu pánovi s pohľadom neprebudeného a jeho tvrdeniu na tému jeho rigoróznej práce, že ak niekto opíše 90 strán, je to v súlade so zákonom“ vyjadruje sa v prejave profesor Martin Huba.

„Prosím vás, rozmýšľajme, rozmýšľajme, rozmýšľajme, a až potom hádžme lístky do urny,“ dodal na margo marcových prezidentských volieb.

18:45 Zlatica Kušnírová prišla aj na zhromaždenie v Košiciach. Spolu s prezidentom Kiskom zapálili po sviečke. Košice si pamiatku Jána a Martiny uctili minútou ticha.

Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny... Foto: TASR, František Iván
SR Košice zhromaždenie Za slušné Slovensko KEX Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej a prezident SR Andrej Kiska počas verejného zhromaždenia Za slušné Slovensko, ktoré sa konalo pri príležitosti prvého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Košiciach vo štvrtok 21. februára 2019.

18:34 „Pravda sa nedá privlastniť zlostnými tlačovkami, pravdu neoklamete,“ vyjadrila sa Karolína Koščová Stach, ktorá pracuje pre európske inštitúcie.

18:30 Organizátori protestu sa vyjadrujú k prezidentským voľbám, ktoré sa uskutočnia v marci. „Nesmieme dovoliť, aby sa prezidentom stal niekto napojený na justičnú mafiu, niekto, kto by nás ťahal von z Európskej únie. Hovoríme jasné "nie“ Marianovi Kotlebovi a Štefanovi Harabinovi. Hľadajme slušných a jasne proeurópskych kandidátov. My všetci tvoríme zmenu, my všetci sme tí, na ktorých sme čakali," dodávajú.

18:22 Nasleduje vystúpenie hudobnej skupiny Para. Nechýba člen skupiny a zároveň bratislavský primátor Matúš Vallo.

18:16 Za médiá na pódiu vystupujú šéfredaktori Beáta Baloghová a Matúš Kostolný, ktorí spoločne predstavili a investigatívnych novinárov na Slovensku a poďakovali sa im za ich prácu.

18:15 Podľa odhadov organizátorov z iniciatívy Za slušné Slovensko prišlo na bratislavské Námestie SNP vyše 20-tisíc ľudí.

18:13 Na pódium prichádza Imrich Barák, vedec zo Slovenskej Akadémie vied a zástupcovia Spojených občianskych iniciatív. „Situácia dospela tak ďaleko, že už aj vedcov dostali z laboratória do ulíc,“ vyhlásil Barák. „Dúfame a veríme, že smrť mladých ľudí, Jána a Martiny, prebudila v ľuďoch hlavne to dobré a môžeme vytvoriť normálnu a slušnú krajinu, kde sa nevraždia novinári a farmárom sa nebráni, aby sa dostali na svoje polia, kde sa nekradne a tituly sa nezískavajú podvádzaním,“ dodal. Dav mu ďakuje skandovaním.

18:10 Zhromaždenie za Jána a Martinu je aj v Košiciach. Prezident Andrej Kiska tam zapálil sviečku na pamiatku zavraždenej dvojice. Slovensko si nedáme, odkázal prezident z tribúny.

Prezident SR Andrej Kiska (uprostred) tlieska... Foto: TASR, František Iván
SR Košice zhromaždenie Za slušné Slovensko KEX Prezident SR Andrej Kiska (uprostred) tlieska počas verejného zhromaždenia Za slušné Slovensko, ktoré sa konalo pri príležitosti prvého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Košiciach vo štvrtok 21. februára 2019.

18:01 Na pódiu vystupujú zástupcovia farmárov, ktorí prišli protestovať do Bratislavy. „Oligarchovia poberajú dotácie na našu pôdu bez toho, aby ju legitímne obrábali,“ vyhlasujú. Dav skanduje „sme s vami!“

17:59 „Budeme volať za spravodlivosť tak dlho, ako bude treba a tak hlasno, aby ste nás hore v nebi počuli,“ dodáva herečka Zuzana Porubjaková.

17:55 Stanke sa vyjadruje aj k voľbe sudcov Ústavného súdu. „Tajná voľba nie je formou demokracie. Na námestiach sme za ňu neštrngali, štrngali sme za slobodu a právo. To, čo nám nie ste schopní dať. Danko, odstúpte, choďte do čerta a nechajte nás slobodne žiť,“ dodal Stanke. Dav skanduje odstúpiť!

17:54 „Dôveru si nezískate slovami pán Čižnár, za vašou prácou treba vidieť činy,“ dodal Stanke a zároveň sa poďakoval farmárom, ktorý sa pridali k protestujúcim. Rovnako sa im ospravedlnil za včerajšie správanie ministerky Matečnej a predsedu parlamentu Danka, a za to, aký postoj zaujali k ich včerajšiemu protestu.

VIDEO: Časť z príhovoru Richarda Stankeho

Video

17:48 S prejavom vystupuje herec SND Richard Stanke.„To, všetko, na čo sa Ján Kuciak snažil upozorniť, sa naplno vyvalilo až po jeho smrti. Novinári, ďakujeme vám za to, čo robíte a je nám smutno, keď si predstavíme, čomu pri svojej práci musíte čeliť. Nepoznáme vrahov Jána a Martiny, ale sľubujeme, že v našom tlaku nepoľavíme, pokiaľ ich nestihne spravodlivý trest,“ vyhlasuje Stanke. Dav mu dáva za pravdu potleskom.

17:47 Zároveň členovia hnutia burcujú dav, aby vydržal. „Len tak, že vydržíme, dosiahneme zmenu,“ dodávajú. Na pódium vítajú hercov SND a divadla Astorka.

17:44 „Vy, čo zarábate tisíce sa nehanbíte bývať v byte pre sociálne prípady! Neviete vysvetliť, odkiaľ ste vzali 200 000 eur v hotovosti. Pán Kováčik, stojíte v ceste spravodlivosti, odstúpte!“ vyzývajú členovia predsedu Úradu špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika.

17:42 Členovia hnutia sa vyjadrujú aj k voľbe kandidátov na sudcov ústavného súdu. Vyzývajú k tomu, aby si Slováci „nenechali uniesť Ústavný súd“. Priamo oslovujú predsedu strany Smer Roberta Fica a žiadajú ho, aby šiel „do zabudnutia.“ Dav skanduje „dosť bolo Fica!“

17:40 Na zhromaždení v Prešove vystúpila mama zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová. Ľuďom sa poďakovala, že si prišli uctiť pamiatku Jána a Martiny.

17:39 Zároveň žiadajú odstúpenie predsedu parlamentu Andreja Danka. „Je to človek, ktorý nemá hanbu bozkávať kapitánske výložky a ísť sa klaňať do Ruska. Pán Andrej Danko, ste hanba slovenského parlamentu. Odstúpte!“ vyhlasujú. Dav kričí odstúpiť!

17:36 Na pódium s prejavom vystúpili členovia hnutia Za slušné Slovensko. „Voláme po pravde a spravodlivosti namiesto klamstva a bezbrehého populizmu. Chceme poďakovať statočným policajtom, vyšetrovateľom a prokurátorom, ktorí neúnavne pracujú, aby odhalili páchateľov,“ vyhlasujú. Zároveň odmietajú akékoľvek zasahovanie do vyšetrovania. „Pani Saková, nechajte políciu slobodne pracovať!“ vyhlásil Šeliga.

17:33 Námestím znie pieseň Na Kráľovej holi od ľudovej skupiny Muzička.

17:32 Nech odpočívajú v pokoji, ukončil modlitbu kňaz Milan Bubák. Námestie mu tlieska.

17:27 Čo bol pre USA pád dvojičiek, je pre Slovensko smrť týchto dvoch mladých ľudí, hovorí Milan Bubák. Tešili sa na ich svadbu, prišiel ich pohreb, hovorí kňaz s odkazom na rodičov zavraždených.

17:24 Milan Bubák z Pastoračného centra prednesie v Bratislave modlitbu za Jána a Martinu.

17:22 Otec zavraždeného hovorí, aké ťažké bolo, keď vyšlo najavo, že jeho syna lustrovali. Dav kričí hanba!

Za uplynulý rok sa podľa neho toho udialo veľa. „V ekonomike sme sa dozvedeli, že sme dosiahli vrchol, ani nevieme ako,“ povedal. „V gramatike existuje okrem holej vety aj takzvaná tretia veta a doktorandi sa nemusia namáhať s rigoróznou prácou, stačí len poodpisovať,“ do­dal.

17:20 Na pódium prišiel Ján Kuciak, otec zavraždeného a jeho sestra Mária.

17:18 Dvanásť úderov, dvanásť mesiacov, odkedy zavraždili Jána a Martinu. Vražda nás navždy vytrhla zo sladkej nevedomosti. Nezabúdame a neodchádzame, hovorí Juraj Šeliga pred plným námestím.

17:14 Zhromaždenie v Bratislave sa začalo. Odštartovalo ho dvanásť úderov a skladba Spomienka v podaní Jozefa Luptáka a Stroon.

VIDEO: Situácia na bratislavskom Námestí SNP krátko pred začiatkom zhromaždenia.

Video

16:50 Bratislavské Námestie SNP sa pomaly zapĺňa. V týchto miestach bude vylúčená doprava. Na zhromaždení v Bratislave vystúpia zástupcovia občianskych iniciatív, herci, hudobníci aj Jánov otec Jozef Kuciak. Mama zavraždenej Zlatica Kušnírová vystúpi na zhromaždení v Košiciach. Tam vzdá úctu dvom mladým ľuďom aj prezident Andrej Kiska.

„Naše požiadavky trvajú už rok. Stále voláme po vyšetrení vraždy Jána a Martiny a rovnako po dôveryhodnej vláde,“ uviedli predstavitelia iniciatívy Karolína Farská a Juraj Šeliga. „Chceme poznať mená tých, ktorí si objednali túto vraždu, rovnako budeme pozorne sledovať spôsob vyšetrovania a vytvárať verejný tlak proti politickým zásahom,“ doplnili.

Dopravné obmedzenia

Dopravný podnik Bratislava (DPB) informuje, že od 17.00 do 19.00 h môže nastať odklon električiek z Námestia SNP. Cestujúci sa môžu o aktuálnej dopravnej situácii informovať aj telefonicky na callcentre 02/5950 5950.

Novinárske organizácie v Bruseli pripravili vigíliu

„Nezabudli sme!“ či „Spravodlivosť musí byť zabezpečená a vinníci postavení pred súd“ sú hlavné odkazy predstaviteľov medzinárodných novinárskych organizácií a predstaviteľov Európskeho parlamentu (EP), ktorí rok po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zorganizovali vigíliu na počesť oboch mladých Slovákov.

Organizátormi spomienkového ceremoniálu boli novinárske organizácie Reportéri bez hraníc (RSF), Európska federácia novinárov (EFJ), Výbor na ochranu novinárov (CPJ) ako aj Transparency International.

„Nezabudli sme na teba. Rok po vražde Jána Kuciaka stále hľadáme spravodlivosť,“ uviedol predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani na svojom účte na Twitteri krátko pred spomienkovým zhromaždením, konanom na nádvorí budovy Residence Palace, nachádzajúcej sa v tesnom susedstve sídla Európskej rady.

Riaditeľka bruselskej pobočky RSF Julie Majerczaková pri tejto príležitosti pripomenula, že novinárske organizácie nezabúdajú na vraždu maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej a slovenského novinára Jána Kuciaka. „Je nemysliteľné, aby v Európe boli novinári vraždení pre vyšetrovanie korupcie, lebo preto oboch zabili,“ uviedla Majerczaková. Zároveň kritizovala situáciu na Malte a na Slovensku, kde dochádza k čoraz častejším útokom na novinárov a k oslabovaniu slobody médií.

Vigília v Bruseli je podľa jej slov odkazom pre slovenské a maltské úrady, aby pokračovali vo vyšetrovaní vrážd novinárov a dali jasne najavo, že nikto nemôže mať výhodu beztrestnosti.

Na vigílii sa zúčastnila aj liberálna europoslankyňa Sophie In t'Veldová, ktorá vlani viackrát navštívila Slovensko. „Musíme sa ubezpečiť, že ich odkaz nebol zabudnutý a že skutoční vinníci budú zatknutí a postavení pred súd,“ povedala poslankyňa pred niekoľkými desiatkami ľudí, ktorí sa prišli pokloniť pamiatke oboch mladých Slovákov. Zároveň zdôraznila, že objednávatelia vraždy, ku ktorej došlo presne pred rokom, sú stále na slobode.

Tom Gibson, predstaviteľ CPJ pre Európsku úniu, pripomenul, že v priebehu tohto týždňa sa členovia výboru stretli v Bratislave s predstaviteľmi slovenských úradov, ktoré podľa jeho slov majú v tomto prípade iba dve možnosti: zaistiť spravodlivosť alebo zabezpečiť beztrestnosť.

„Musíme pripomenú všetkým členským štátom EÚ a všetkým zodpovedným aktérom, že majú povinnosť chrániť novinárov. Lebo ak to neurobia, prehráme boj o demokraciu,“ povedala riaditeľka EFJ Renate Schroederová.

Na zavraždeného novinára si spomenul aj šéf európskeho parlamentu

Výročie zavraždenia novinára Jána Kuciaka si pripomenul aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. „Ján nezabudli sme na Teba. Aj rok po smrti Jána Kuciaka stále hľadáme spravodlivosť,“ napísal na sociálnej sieti.

Tajani takisto zverejnil video, v ktorom uviedol, že vražda Kuciaka a jeho maltskej kolegyne Daphne Caruany Galicia bola útokom na základné hodnoty Európskej únie. Európsky parlament však podľa Tajaniho na zavraždených nezabúda. „Očakávame, že vyšetrovacie orgány urobia všetko, aby priviedli páchateľov pred spravodlivosť,“ vyhlásil.

Diplomati si pripomenuli pamiatku zavraždenej dvojice

Výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si pripomenula aj diplomatická komunita. Na sociálnej sieti o tom informuje Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v Bratislave.

„Brániť slobodu tlače je jednou z priorít britskej zahraničnej politiky. Poukazovaním na zločiny sa totiž médiá stávajú kľúčovými ochrancami demokracie. Podporujem volanie Slovákov po spravodlivom potrestaní všetkých zodpovedných za tento čin,“ povedal v tejto súvislosti britský veľvyslanec na Slovensku Andrew Garth.


VIDEO: Zapáli sviečku, pomodlí sa a ticho postojí pri hrobe dcéry. Vo štvrtok uplynie presne rok od brutálnej vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Mama Zlatica na cintorín v Gregorovciach pri Prešove, kde žije a vychovala tam svoju dcéru, chodí každý deň. Pravidelný obrad vynechá iba málokedy, keď je niekde pozvaná alebo sa stretne s rodičmi Jána na druhom konci Slovenska.

Video

Vražda dvoch mladých ľudí

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.

© Autorské práva vyhradené

991 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Za slušné Slovensko