Kiskov daňový škandál: Je to vážne, tvrdí Sulík. Čaputová: Nevhodné. Kollár: Už mu neverím

Politici koalície aj opozície kritizujú prezidenta Andreja Kisku za daňové prešľapy vo financovaní jeho kampane, ktoré potvrdila polícia.

21.02.2019 16:21
debata (501)

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka vrhá kauza „nepekný tieň“. Líder Sme Rodina Boris Kollár tvrdí, že Kiska to mal vysvetľovať na začiatku. „Dnes už mu neverím,“ povedal Kollár pre TV Pravda. Podľa Zuzany Čaputovej, kandidátky na prezidentku, došlo v kauze daní Kiskovej firmy k chybe. „Kandidáti, možno v stereotype optimalizovať, siahli po skratkách, ktoré nám už dnes pripadajú úplne nepredstaviteľné, ako keby započítať si DPH do vlastnej firmy. Z dnešného pohľadu to znie nevhodne a nesprávne,“ dodala Čaputová v relácii TV Pravda Ide o pravdu.

VIDEO: Názory politikov Kollára, Sulíka a Čaputovej na Kiskovu daňovú kauzu si môžete pozrieť v nasledujúcom vi­deu.

Video

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila pred týždňom z daňového podvodu konateľa firmy KTAG Eduarda K. Danú firmu spoluvlastní prezident Andrej Kiska so svojím bratom. NAKA koná v súvislosti s kauzou účtovania trištvrte milióna eur na Kiskovu prezidentskú kampaň v roku 2014. Ide vratku DPH aj účtovanie daní z príjmov, na ktorom sa dohodli Kiska s bratom. Kauzu NAKA prevzala pred necelým rokom. Na verejnosť sa dostala v roku 2017.

Kiska v utorok na kauzu reagoval takto: „Vydierať a zastrašiť sa nenechám, viac vám k tomu poviem vo štvrtok.“ Následne svoje vyjadrenie odložil na piatok. Predseda Smeru Robert Fico v stredu povedal, že Kiskova daňová kauza ukázala, že vo volebnej kampani pred prezidentskými voľbami v roku 2014 nemali kandidáti rovnaké podmienky.

© Autorské práva vyhradené

501 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Boris Kollár #Zuzana Čaputová #kiskova daňová kauza