Prezident Kiska vyberie predsedu Ústavného súdu až po zvolení kandidátov

V Sieni nezávislosti Ústavného súdu SR sa vo štvrtok stretol prezident Andrej Kiska s troma jeho sudcami - Mojmírom Mamojkom, Janou Baricovou a Janou Laššákovou. Spoločne hovorili o rozhodovacej činnosti Ústavného súdu, ktorá je ovplyvnená neúplným počtom ústavných sudcov. Napriek sľubu, že príde s riešením, s vymenovaním nového predsedu súdu chce počkať do novej voľby.

21.02.2019 16:25 , aktualizované: 17:07
debata (30)

„Všetci vedeli dvanásť rokov, že tento moment príde a bude potrebné vybrať osemnásť kandidátov, aby som mohol vymenovať deviatich. Ústavný súd je v súčasnosti vo veľmi ťažkej situácii. Členovia ma ubezpečili, že tie najcitlivejšie veci, ako sú väzobné alebo výživné, sa snažia riešiť prioritne, no nevedia, ako dlho to dokážu zvládnuť. Nápor je obrovský a prichádzajú nové podania,“ uviedol Kiska po stretnutí. Vyzval poslancov parlamentu na zodpovednosť a aby pochopili, čo ich „nekonanie“ spôsobuje.

Predsedníčkou jediného funkčného senátru bude sudkyňa Jana Baricová. „Počet kandidátov bol vysoký a odborná verejnosť sa zhodla, že sú medzi nimi dobré mená. Počkám na novú voľbu v parlamente a som presvedčený, že navolia nových kandidátov, z ktorých budem môcť vymenovať ústavných sudcov a som pripravený aj vybrať nového predsedu Ústavného súdu,“ dodal Kiska. Vyzval tých, ktorí už kandidovali, aby do „toho išli znova“ a oslovil aj nových, aby sa nebáli prihlásiť.

Ústavný súd bude minimálne dva mesiace paralyzovaný. Jeho predsedníčka Ivetta Macejková, cez víkend informovala, že zmenili rozvrh práce tak, aby štyria zostávajúci vytvorili aspoň jeden funkčný senát. Tvoria ho Jana Baricová (predsedníčka senátu), Miroslav Duriš, Jana Laššáková a Mojmír Mamojka.Súd nebude môcť rozhodovať napríklad o protiústavnosti zákonov či predmetu referenda, či o výklade ústavy. V prípade, ak by neúspešný prezidentský kandidát podal sťažnosť proti zákonnosti volieb, súd by sa ňou zaoberať nemohol, keďže to tiež prináleží len plénu trinástich sudcov.

Funkcia predsedu je skôr organizačná a nie mocenská, sudcovia sú totiž nezávislí a nestranní. Na starosti ma riadny chod Kancelárie Ústavného súdu, ktorá napríklad prijíma sťažnosti a pripravuje podklady pre rozhodnutia. Zákon určuje, že v prípade neprítomnosti predsedu a ani podpredsedu Ústavného súdu, je tento post obsadený vekovo najstarším členom súdu. Tým je v súčasnosti sudca Mojmír Mamojka. Nová voľba Ústavných sudcov sa uskutoční 26. marca. Vypočutie nových kandidátov, ktorí sa nezúčastnili predošlej voľby sa uskutoční 21. až 23. marca.

TV Pravda: Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) nie je spokojný so situáciou, ktorá vznikla okolo Ústavného súdu SR. Prečo? (vysielané 15.2.2019)

Video
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #voľba ústavných sudcov